"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. szeptember 30., szerda

~ HÓFEHÉR SÜTI ~











Már már megszámlálhatatlan túrós sütemény receptem van, de valahogy mindig adódik egy újabb verzió, aminek nagyon örülök, mert a túrós sütemények a favoritok családomban.... Így történt ez most is, köszönve a receptjét az én drága Mónikámnak. Itt a legújabb finomság túróval, ami szintén lehengerelte a bandát. Egyébként nem bonyolult, inkább fifikás, mert a tésztája egyben töltelékként is funkcionál. Amilyen gyorsan elkészül, na pont olyan gyorsan el is fogyott, hiszen percek alatt hűlt helye lett az asztalon. Szerintem kiválóan alkalmas egy tartalmasabb leves után, mint desszert fogás...


Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 12 dkg cukor, 7 kanál olaj, 10 evőkanál tej, 12 evőkanál liszt, 1/2 sütőpor, 1 csipet só. Töltelékhez: 1/2 kg túró, 1 tojás sárgája, 2 kanál tejföl, 2 kanál búzadara, 1 dl tej, 7 dkg cukor, 1 mokkáskanál vanília eszencia.


A tésztához a tojásokat tálba ütjük, majd a cukorral világos habosra felverjük. Mikor szépen kivilágosodott a tojáshab, akkor kanalanként hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a végén a sütőporral elkevert lisztet és a csipet sót is. Kissé folyós masszát kapunk. Egy kb. 20 x 30 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, majd a 2/3 tésztát beleöntjük a tepsibe. 180 °C-on 10 perc alatt elősütjük a tészta-alapot. A maradék tésztához adjuk az áttört, krémes túrót, a tojás sárgáját, a cukrot, a búzadarát, a tejet, a tejfölt és a vanília eszenciát. Alaposan kikeverjük, majd az elősült lapra kenjük a túrós tölteléket. Visszatoljuk a süteményt a sütőbe és kb. 20-25 percig tovább sütjük, tűpróbáig. A sütőből kivéve langyosra kihűtjük és csak utána szeleteljük. Nagyon könnyed és finom sütemény.







2015. szeptember 27., vasárnap

~ VIRSLIS LEPÉNY ~














A vasárnap reggeleink kevés kivétellel, villásreggelivel indulnak. Ilyenkor nincs korán kelés, rohanás, kapkodás, mint a dolgos hétköznapokon. Nyugodtan le tudunk ülni az asztalhoz és teázgatás, kávézgatás közepette elkölthetjük a finom reggelinket. Ez jó és nagyon kellemes nap indítás, amire szükség van. Hogy szakítsunk a tojásrántotta, lágy tojás, pirítós és a meleg szendvics hagyományával, egy sós lepény készült, virslivel és sajttal. Egyszerű és finom. Zöldségekkel, mártásokkal nagyon laktató reggeli lett.


Hozzávalók: 2 db tojás, 1 kis pohár joghurt /140 gr. / 1 dl. tejföl, 15 dkg liszt, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, 20 dkg  Trappista sajt, 20 dkg virsli. Tetejére: reszelt sajt.


A joghurtot, a tejfölt és a tojásokat egy tálba tesszük és habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a sót. A virslit felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük, a lisztben elkeverjük a sütőport. A tojásos keverékhez adjuk a reszelt sajtot, a virsli karikákat és a sütőporos lisztet és elkeverjük. Egy kisebb tepsibe / 15 x 25 cm / sütőpapírt teszünk, kissé kiolajozzuk, majd belesimítjuk a masszát. A massza tetejére szórunk egy kevés reszelt sajtot.






A sütőt előmelegítjük 200 °C-fokra, majd 25-30 perc alatt készre sütjük a pitét. Felkockázzuk és forrón tálaljuk, friss zöldségekkel és szószokkal. 







2015. szeptember 25., péntek

~ TEX - MEX HAL PIRÍTÓSRA ~













Konzerv ételeket nem igazán szoktam venni, hacsak nem halról van szó. Azokat viszont nagyon szeretem. Sima sós leves, olajos, paradicsomos, fűszeres-mártásos, haltörzses, sprotni vagy éppen aprított fajta... Bármelyik, bármikor. Most készítettem belőle egy finom hal "krémet", amolyan pirítós kenyérre való kencét. Baromi egyszerű, öt perc alatt készen van és egy kosárka pirítóssal, valamint egy pohár borocskával, kitűnő őszi vacsora válik belőle. Vendégvárónak is tökéletes, hiszen előre meg lehet csinálni, csak a kenyérpirítást kell időzíteni.


Hozzávalók 4-5 személynek: 2 db. ovális alakú, konzerv paradicsomos heringfilé, 1 szál dundi újhagyma, 1 doboz Bonduelle kukorica - bab konzerv, 3 kanál sűrített paradicsom, 4 kanál ketchup, 1 kanál chili szósz, 1 magozott és aprított chili paprika, só, őrölt bors, pár csepp citromlé. Tálaláshoz: pirítós kenyér, vaj, citrom gerezd.


A halat tálba tesszük és villával megtörtjük, majd az összes hozzávalóval elkeverjük. Ízesítjük a masszát sóval, borssal és citromlével. Tálalásig jól behűtjük. Pirítóssal, vajjal és citromgerezddel tálaljuk. Hihetetlenül finom és pikáns kence...








2015. szeptember 18., péntek

~ ÁZSIAI KUNG PAO CSIRKE ~















Valószínűleg ez az egyik legismertebb kínai étel, a Gong Bao csirke. Ha valaki szereti a kínai ízeket és megkérjük, hogy soroljon fel párat belőle, ez az étel biztosan, hogy szerepelni fog köztük. Csípős, pikáns ízét három fontos összetevő ötvözi: a gyömbér, a chili paprika és a szecsuáni bors. Viszonylag hamar elkészül, mert mire a rizs megpárolódik, addigra a hús is megsül. Nekem a kedvencem, ezért került be a receptjeim közé...


Hozzávalók: 1 1/2  csirkemell filé, 2 szál újhagyma, 2 szárított chili paprika, 2 friss chili paprika, 2 tasak kesudió, 1 hüvelyknyi friss reszelt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 3 kanál oliva olaj.  Páchoz: 1 púpozott kanál kukorica keményítő, 2 kanál szója szósz, 2 kanál rizsbor / fehérbor /, 2 kanál oliva olaj, 1 teáskanál só, 1/2 mokkáskanál őrölt szecsuáni bors, 1 kávéskanál chili olaj, 1 mokkáskanál szezám olaj. Szószhoz: 3 kanál szója szósz, 2 kanál sötét szójaszósz, 1 kávéskanál ecet, 2 kávéskanál barna cukor, 4 kanál víz, 2 kanál kukorica keményítő. Tálaláshoz: chili paprika, újhagyma karika, jázmin rizs.


A húst kisebb kockákra felvágjuk, az összekevert pácot ráöntjük, majd jól elkeverjük. Félre tesszük pihenni. Közben egy wok serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd ollóval vékonyan belevágjuk a szárított, illetve a friss chili paprikát. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a kesudiót is és közepes lángon összepirítjuk az egészet. Vigyázunk, hogy ne éjen meg, mert akkor keserű lesz. Ha megpirultak, akkor hozzáadjuk a pácos húst, a karikára felvágott újhagymát a zöldjével együtt, a reszelt fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Addig sütjük kevergetve, amíg a hús teljesen át nem sül. Ekkor hozzáadjuk a szószt és besűrítjük vele az ételt. Megkóstoljuk és ha kell, még utána  ízesítjük sóval. Tálaláskor párolt jázmin rizsre szedjük a csirkét és megszórjuk az étel tetejét felvágott friss chili paprikával és az újhagyma karikákkal. Forrón tálaljuk.







2015. szeptember 12., szombat

~ KEKSZ 3 ÖSSZETEVŐBŐL ~













Sütöttem kekszet. Amolyan nagyon egyszerűet. Tényleg az és nagyon finom. Omlós, porhanyós és ropogós. Pont amilyennek az én drága párom szereti. Szerintem önt magának egy nagy bögre hideg tejet és máris meg lesz a vacsorája. Imádja. Szóval ez a keksz tényleg nagyon egyszerű és tényleg csak 3 dolog kell hozzá. Liszt, vaj, cukor. Jó, azért ment bele egy csipet só is a harmónia kedvéért. Teához, kávéhoz a legideálisabb. Ja, és tíz perc alatt megsül. Hát nem baráti?!


Hozzávalók: 22 dkg vaj, 2 csésze liszt, 1/2 csésze porcukor, 1 csipet só.


A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, közben hozzáadjuk a cukrot is a csipet sóval. Sima tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett lapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk ki a tésztát, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk. Ha van szilikon mintázólapunk, akkor azzal is díszíthetjük a kekszek felszínét. Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk a kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on 10 perc alatt halványra megsütjük őket. Kihűtjük és fém dobozban tároljuk.







2015. szeptember 11., péntek

~ TÖLTÖTT MAKRÉLA ~












Makrélát Horvátországban ettem először. Mivel szeretem nagyon a halakat, így ez a halfajta is nagyon bejött nekem. Igaz elég intenzív hal íze van, mint ahogy a tengeri halaknál szokás, de mentségére váljon, hogy kevésbé szálkás. Egy különleges módját választottam az elkészítésének, kiterítve szegénykét, megtöltöttem... Rizzsel, gombával és sajttal. Mivel a kiterített halon sül meg a töltelék, így köret sem kell hozzá csak egy finom saláta, vagy mint jelen esetben csíra. Aki szereti az erős halízű fogásokat, nos annak ez kiváló finomság lesz majd és nem utolsó sorban egészséges is.


Hozzávalók 2 személyre: 2 friss makréla, 1 csésze rizs, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, 25 dkg shampion gomba, 2 szál újhagyma, kevés oliva olaj, 5 dkg reszelt Trappista sajt, 2 kanál reszelt Pecorino sajt, 2-3 kanál sűrű tejföl, só,őrölt fekete bors, 1/2 citrom. Tetejére: 2 kanál zsemlemorzsa, 2 kanál reszelt Pecorino sajt.


A halat megmossuk és szárazra töröljük. Egy éles késsel a fej fölött és a farok előtt egy kicsivel kissé bevágjuk a halat, majd a gerince mellett két oldalon is végig vágjuk a hátát. Mivel a hal húsa nagyon puha, könnyen lefejtjük a húsát a gerincről. A csupasz gerincet megfogva, egyszerűen kihúzzuk a halból. Ahol érzünk még szálkát, azt kézzel vagy csipesszel eltávolítjuk. Ezzel ki is szálkáztuk az egész halat.





A hal belsőségét eltávolítjuk, majd folyó víz alatt átmossuk az egészet. Szárazra töröljük, sóval, citromlével bedörzsöljük a hal hasát. Félre tesszük pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket. A rizst fehérboros-sós-sáfrányos vízben pergősre főzzük, a  felaprított gombát és a hagymát kevés olajon lepirítjuk. A kissé kihűtött rizst tálba tesszük, majd hozzáadjuk a lesütött gombát a reszelt sajtokat, a tejfölt és ízesítjük az egészet sóval és őrölt borssal. 




Kikeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, leolajozzuk, majd rátesszük az előkészített halakat.  A kész tölteléket rákanalazzuk a halak nyitott hasába. Tetejére zsemlemorzsát és reszelt Pecorino sajtot szórunk.





 A sütőt előmelegítjük 180 °C-fokra és a töltött halakat kb. 20 perc alatt megsütjük benne. Salátával vagy csírával forrón tálaljuk. Kínálhatunk hozzá citromgerezdet illetve tartár szószt.







2015. szeptember 8., kedd

~ BOGRÁCSOS SZÉKELYKÁPOSZTA ~











Muszáj volt egy bejegyzést írnom erről a káposztáról... No, nem azért mert még nem szerepel a receptjeim között és valami különleges dolog lenne benne, hanem azért, mert ez most bográcsban készült a teraszon. Most egy profira bíztam a fakanalam. A receptje Erdélyből származik, hiszen ott van nagy hagyománya a Székely káposztának. Bográcsban még sosem főztem káposztát, így kíváncsian vártam a végeredményt Karácsonykor is így fog majd készülni a zimankós teraszon. Jöjjön a recept, ami számomra tökéletes...


Hozzávalók egy jókora bográcshoz: 1 1/2 kg. szálas savanyú káposzta, 10-12 db savanyú káposzta levél, 3 fej vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 3-4 evőkanál zsír vagy olaj, 1 kg darált hús, 1 kisebb füstölt első csülök, 1 tojás, 2 marék rizs, 1 leveskocka, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, majoranna, kb. 2 dl sűrített paradicsom, 1 evőkanál paprika krém.


A hagymákat nagyon apróra megvágjuk és a zsiradékon üvegesre pároljuk. Ízesítjük a hagymát a leveskockával és ízlésünknek megfelelően a többi fűszerrel: só, bors, pirospaprika, majoranna, paprika krém. Míg párolódik a hagyma, addig tálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a tojást, a rizst és a langyosra hűtött hagymás alapot.
Elkeverjük a tölteléket. A káposztalevelek közepén lévő vastag eret kivágjuk, majd a kész masszát betöltjük a savanyú káposzta leveleibe. A megmaradt tölteléket begombócozzuk és lisztben megforgatjuk. A csülök húsát levágjuk a csontról és nagyobb kockákra felvágjuk. Ezzel nagyjából elvégeztük az előkészítést. Vesszük a bográcsot és az aljába tesszük a fele mennyiségű szálas káposztát. Ha esetleg nagyon savanyú lenne érdemes előtte egy kicsit kimosni. A töltött káposzta batyukat sorban letesszük a bogrács oldalára úgy, hogy középen mélyedés maradjon. Ide tesszük a kockázott füstölt húst, a felaprított paprikát, paradicsomot és a húsgombócokat. A másik fele szálas káposztával befedjük az egészet, majd a végén rákanalazzuk a sűrített paradicsomot is. 






A bográcsot felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, majd lassú tűzön, 2-2 1/2 óra alatt puhára pároljuk az ételt. Sózni már nem kell. A főzés végeztével érdemes a füstölt húst megkóstolni, mert ha az megpuhult, akkor a többi dolog is biztosan. Mikor elkészült, friss ropogós kenyérrel, chili paprikával és tejföllel adjuk asztalra. Mennyei!!









2015. szeptember 6., vasárnap

~ PAVLOVA ~







Anna Pavlova









 Pavlova torta... az Angolszász karácsonyok királynője... ANNA MATVEJEVNA PAVLOVA (röviden: Anna Pavlova) korának legnagyobb balerinája volt. Legenda. Élete során fiatal táncosok ezreit inspirálta és talán többet tett a balett megismertetéséért, mint bármely szólótáncos akkor, és azóta is. Ő volt az aki a balettet a világ számos részén, így Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is népszerűvé tette. Hatása a mai napig érezhető. A róla elnevezett desszert születési helyének, két ország is verseng. 1881. január 21-én született Szentpéterváron. Tízéves korától a Marinszkij Színházban lévő cári balett iskolában tanult, majd a Cári Baletthez csatlakozott és néhány év elteltével prímabalerina lett (1906). A világ egyik leghíresebb balerinája, melynek címét méltán kapta meg. Légies, klasszikus balett-tánca az egész világot bejárta és tette híressé. A róla elnevezett torta Ausztrália, de még inkább Új-Zéland nemzeti édessége. Könnyed, habos álom, mely leginkább a fanyar gyümölcsökkel dominál. Nagyon finom!


Hozzávalók: 5 db. / pihentetett / tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál ecet, 1 kávéskanál vanília eszencia. Továbbá: 2,5 dl tejszín, fanyar gyümölcsök / eper, szeder, málna, áfonya, narancs, kivi,  ribizli.../


A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan, kis adagokban hozzászórjuk a porcukrot. A végén hozzákeverjük az étkezési keményítőt, az ecetet és a vanília eszenciát is. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk és a közepére rajzolunk egy kb. 20 cm sugarú kört. A kemény tojásfehérjehabot a körbe halmozzuk, majd egy magas "fészket" készítünk belőle. Az oldalát egy kanállal húzzuk magasra.








A sütőt előmelegítjuk 120 °C-fokra és kb 1 óráig sütjük, illetve inkább szárítjuk a habot. Miután a fehérje kívülről kopogós, biztos, hogy a belseje is átsült és puha maradt. A sütőt kikapcsoljuk, ajtaját résnyire kinyitjuk és így hagyjuk teljesen kihűlni a torta alapját. A közepe beeshet, de ez teljesen normális. Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá felverjük és a torta közepébe halmozzuk. A gyümölcsöket megmossuk, esetleg daraboljuk és a hab tetejére szórjuk. Fontos, hogy csak tálalás előtt készítsük el a tortát, mert így biztosan ropogós marad. A tortát 6-8 szeletre felvágjuk és máris fogyasztjuk.