"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. augusztus 28., péntek

~ KÓKUSZOS KOCKA ~


















A kókuszos sütikből sosem elég, legalábbis itthon nálunk. Nagyon szeretik, főleg ha nem vajas-krémes. Pont mint ez. A kakaós kevert tészta közt megbújó, nem túl édes kókuszos töltelék, nagyon finom egységet alkot ebben a süteményben. Könnyen összeállítható és egyáltalán nem időigényes recept. Ha tortaformában sütjük, akkor érdemes csokival bevonni a sütemény tetejét és akkor egy tökéletes ünnepi finomság alakulhat ki belőle. Így kockára vágva pedig egy nagyszerű vendégváró teasütemény...


Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 dl. tej, 1 dl. olaj, 1 csipet só, 1/2 cs. sütőpor, 3 kanál sötét kakaópor. Töltelék: 20 dkg kókuszreszelék, 1 tojás, 1 liter tej, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 7 evőkanál búzadara, 1 csipet só.


Először a krémet készítjük el, hogy kissé hűlni tudjon. A tejet lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a sót és a tojás sárgáját. Lassú tűzön állandóan kevergetve besűrítjük. Mikor kész, akkor hozzáadjuk a kókuszt és a vaníliás cukrot. Alaposan elkeverjük. Egy aránylag kemény krémet kapunk. Langyosra hűtjük, majd a végén lazán belekeverjük a felvert tojásfehérje habját is. Félre tesszük. A tésztához a tojásokat tálba ütjük, majd a cukrot hozzáadva, jó habosra felverjük. Ez után mehet bele a liszt, a só, a kakaópor, a tej, az olaj és a sütőpor is. Sima masszát keverünk belőle. Egy kb. 15 x 25 cm-es tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd a fele kakaós masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, 175 °C-on 10 perc alatt elősütjük a tésztát. Ha elősült a tészta, a tetejére simítjuk a kókuszos tölteléket és egyenesre eldolgozzuk rajta. 






A kókuszrétegre rákenjük a másik fele kakaós masszát. 






Nincs más teendőnk, mint visszatolni a süteményt a sütőbe és tovább sütni  kb. 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e a sütink. Kihűtjük, majd felkockázzuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. 







2015. augusztus 22., szombat

~ ÁFONYA FAGYI ~













Vettem áfonyát. Végre nagyobb mennyiséget, egész megfizethető áron... Talán még lekvárra való is jut belőle, persze ha meg nem eszem addig. Egyszerűen imádom ezeket az apró hamvas lila bogyókat! Szeretnék télire is elrakni belőle, hiszen jól tűri a fagyasztást is. Milyen jó lesz majd télen is érezni a finom ízét... Olyan sok finomságot lehet belőle készíteni, mint például pitét, fagyit, joghurtos tortát, vagy éppen ilyen szép lila gyalánkságot. Szóval most áfonyázok ezerrel...


Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg friss áfonya, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tejszín, 1,5 dl magas zsírtartalmú tej, 1/2 csésze porcukor, 1 csipet só, 1 csipet citromsav.


Az áfonyából egy marékkal félreteszünk, a többit botmixerrel pürésítjük a vaníliás cukorral. A tejet és a tejszín egy kisebb láboskába töltjük és felmelegítjük. Közben a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sót is. Mikor a tejszín már elég forró, de nem forr, akkor kiveszünk belőle 2-3 kanállal és tojássárgájához keverjük / hőkiegyenlítés céljából /, majd fokozatosan keverés mellett az egész tojássárgáját a tejhez keverjük. Lassú tűzön addig főzzük / 7-8 perc/, amíg a kanál hátát szépen bevonja, megsűrűsödik. Mikor kész, teljesen kihűtjük. A kihűlt alaphoz keverjük az áfonyapépet, a félretett egész áfonyát és a citromsavat. Alaposan elkeverjük majd fagylaltgépbe töltjük a masszát. Ha nincs ilyen gépünk, akkor műanyag fedeles tálba öntjük és fagyasztóban, néhányszor átkeverve megfagyasztjuk az egészet. 
Tölcsérbe vagy tálkába szervírozzuk. 







2015. augusztus 18., kedd

~ LEGYEZŐ TORTA ~
















Babarózsaszín, puhaság és álom... Valahogy ez a három szó jutott eszembe, amikor lefotóztam és megkóstoltam ezt a tortát. Rendkívül könnyed és habos torta lett belőle a friss túró és a mascarpone ízével. Egyébként egy sima piskóta torta túrós töltelékkel, csak egy kicsit formát bontottam vele. Néha nem árt egy cseppnyi izgalom a nemes egyszerűségben. Ezt a "legyező" technikát már régóta kerülgettem, izgatta a fantáziámat így sort is kerítettem az elkészítésére. Sokan csokoládésan készítették el, mert ott viszonylag sokkal jobban érvényesülnek a felvágott tortában a függőleges piskóta csíkok. Azért így világosan sem rossz, főleg, ha az ízét is hozzá vesszük. Finom és hercegnői...


Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt, 1 kanál olaj, 1 kávéskanál vanília esszencia. Töltelék: 25 dkg friss tehéntúró, 25 dkg mascarpone, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 3 kanál porcukor, 1 csipet só. Díszítéshez: babapiskóta, 2 dl. tejszín, pille cukor, szalag.


A piskótát elkészítjük, melynek leírása ITT található, majd sütés után langyosan feltekerjük egy nedves konyharuhával, így szép rolád formája lesz. Mikor kihűlt, kitekerjük és 3 egyenlő széles lapra felvágjuk.




Míg sül és hűl a piskóta, addig kikeverjük a túrós krémet, a tejszínt habbá felverjük, a pillecukrot felvágjuk. A túrós krém 2/3 részét rákenjük a piskóta lapokra, a maradékot félre tesszük a bevonáshoz. 

Az első piskótát feltekerjük, majd a talpára állítjuk. A másik kettő megkent lapot is a torta köré tekerjük.







A megmaradt krémmel bevonjuk a torta oldalát, majd áttesszük egy szép tortatálra. A babapiskótákat egyenként megmártjuk egy kevés tejben, majd kőrbe kirakjuk vele a torta oldalát. Szalaggal rögzítjük, hogy szépen megálljanak. A felvert tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba tesszük és habrózsákat nyomunk a torta tetejére. Nincs más hátra, mint rászórni az apró, puha pillecukrokat a hab tetejére és máris elkészültünk vele... Tálalásig behűtjük a tortát.







 




2015. augusztus 15., szombat

~ TÚRÓS REGGELI-KALÁCS ~















Nem bántam, hogy bekapcsoltam korán reggel a sütőmet... Végre egy adag kelt tészta sülő illata lengte be a lakás mindegy egyes zegzugát. Hiába, hétvége van és pihenés. Ilyenkor olyan jó kiülni a terasz reggeli fényébe egy bögre kávéval a kezünkbe, álmosan hallgatni a madarak csicsergő énekét és közben elmajszolni egy frissen sült kalácskát... Na, milyen költői voltam?! De tényleg így történt. A levegő kellemesen langyos volt, a kalács pedig foszlós és puha...


Hozzávalók 8 kalácskához: 30 dkg liszt, 1/3 kocka friss élesztő, 1,2 dl langyos tej, 1 db. tojás, 1 kanál cukor, 1/3 mokkáskanál só, 2 kanál olaj. Töltelék: 25 dkg szemcsés túró, 1 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál cukor, 1 csipet só, 2 kanál búzadara. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. Szóráshoz: jégcukor.


Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. A tészta többi hozzávalóját egy tálba tesszük és rugalmas kelt tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor olajos kézzel átsimogatjuk a tészta felszínét, majd letakarva a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta, addig kikeverjük a tölteléket. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra tesszük és elosztjuk 8 részre. 




 Mindegyik tésztadarabot kinyújtjuk egy kb. 10-12 cm nagyságú körré. A tészta korongok közepére tesszük a tölteléket, amit háromszög alakúra formázunk. A tészta széleit körben bekenjük egy kevés tojásfehérjével, majd összecsippentjük a tésztaszéleket. Arra ügyeljünk, hogy a túrótölteléket teljesen bezárjuk a tésztába.





Mikor az összes kaláccsal elkészültünk, akkor áttesszük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire és lekenjük őket egy tojás felvert sárgájával. 10 percet pihentetjük őket. 






Közben a sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A megkelt kalácsokra jégcukrot szórunk, majd mehetnek a sütőbe sülni. Kb. 15-20 perc alatt, szép aranyszínűre sütjük őket. Langyosra hűlve kínáljuk.









2015. augusztus 11., kedd

~ TÖLTÖTT TÉSZTALEPÉNY ~















Már megint tombol a nyár... Valami gyorsat kellet készítenem vacsorára, hogy kíméljem magamat a konyhában. Mivel elkészült a teraszon a mini-konyhám, ezért nem volt akadálya, hogy abban a jó kis szellős térben készüljön el a vacsoránk. Sütő nem kellett hozzá, csak egy forró serpenyő.... Szeretem az ilyen gyors ételeket, mert szinte fél óra alatt, finom falatokat lehet tányérra varázsolni. Ez a töltött tésztalepény hasonlóan készül, mint a Pupusas, ami szintén a család egyik nagy kedvence. Friss, kevert salátával és különböző szószokkal egy nagyszerű vacsora lett belőle. A tölteléke variálható, lényeg, hogy krémes legyen és ne darabos / ez a nyújtáskor lesz hasznos... /. Lehet húskrémmel, gombakrémmel, sajtkrémmel, vagy tonhalkrémmel is készíteni. Most ez a pikáns csirkés-burgonyás töltelék került bele.


Hozzávaló 6 lepényhez: 30 dkg liszt, 120 ml víz, 1/2 dl olaj, 1 kávéskanál só, 1 kiskanál sütőpor. Töltelék: 1 nagyobb burgonya, 1/2 csontozott csirkemell, 1 evőkanál Taco fűszerkeverék, 1 aprított újhagyma, 3 kanál tejföl, ízlés szerint, só, őrölt bors, chili szósz, 1 csésze reszelt sajt. Sütéshez: kevés olaj.


A tészta hozzávalóit tálba tesszük és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 20 percet pihentetjük. Míg pihen a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A csirkemellet ledaráljuk, fűszerezzük és pár csepp olajat is keverünk hozzá. Serpenyőben "gurulósra" sütjük. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd villával összetörjük. Egy nagyobb tálba tesszük a burgonyapépet, a kisült csirkehúst, majd a többi hozzávalóval krémet keverünk az egészből. 





A pihentetett tésztát lisztezett lapra tesszük, majd elosztjuk hat darabra.




A tésztadarabokat kerekre igazítjuk, majd elosztjuk rajtuk a tölteléket.





A tésztaszéleket kézzel kihúzogatjuk, majd középen összecsipkedjük, hogy a töltelék bezáródjon a tészta belsejébe. A kész gombócokat sodrófával kistányérnyi / kb.15 cm /nagyságúra nyújtjuk ki.






A kész lepényeket forró, kissé olajozott serpenyőben, oldalanként  2-3 perc alatt hirtelen megsütjük. Ha nagyon pirulna, akkor csökkentjük alatta a hőfokot, hogy ne égjenek meg. 
Friss kevert salátával és különféle szószokkal forrón tálaljuk.









2015. augusztus 4., kedd

~ ÁFONYÁS SAJTTORTA POHÁRBAN ~














Finom poharas desszert áfonyával, a kedvenc nyári gyümölcsömmel. Kár, hogy nálunk nincs nagy tömegekben, pedig milyen jó lenne lila hegyeket látni belőlük a piacokon... Még szedni is elmennék ha lehetne, de sajna nem tudok lelőhelyet, mert nincs. Ez a növény hűvösebb klímát kedveli. Azok az apró, bársonyos, lila bogyók minduntalan elvarázsolnak engem. Kedvelem fagylaltban, tortában, pitében, salátában vagy ilyen egyszerű pohár desszertben. Kissé savanykás, enyhén mentolos az íze, legalábbis én így érzem... Rendkívül egészséges, hiszen tele van vitaminokkal,ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Ebben a desszertben töményen érezni az ízét az biztos, szóval nagyon finom. Sütni nem kell, így hamar elővarázsolhatjuk magunknak vagy a vendégeinknek.


Hozzávalók 6 pohárhoz: 12 dkg zabkeksz, 3 dkg vaj, 1 csipet só. Krém: 25 dkg mascarpone, 1 tábla fehér csokoládé, 20 dkg áfonya, 2 kanál cukor, 1/2 citrom leve. Díszítéshez: 2 dl tejszín.


A kekszet zacskóba tesszük és nyújtófával morzsásra törjük. Egy serpenyőbe szórjuk, a vajat rádobjuk és kissé megpirítjuk. A kész morzsát elosztjuk a poharak aljába. A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük és habosra keverjük a mascarponéval. A krémet a poharakban lévő morzsára kanalazzuk, majd betesszük a hűtőbe dermedni. Az áfonyából pár szemet félre teszünk a díszítéshez, majd a többit botmixerrel pürésítjük. Hozzáadunk 1-2 kanál cukrot, a citrom levét és összemelegítjük. Ha már kihűlt, a dermedt krémek tetejére kanalazzuk. Behűtjük. Tálaláskor tejszínhabrózsával, áfonyával és citromfűvel feldíszítve adjuk asztalra.