"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. május 28., csütörtök

~ VADDISZNÓSZELET VADÁSZ MÓDRA ~














Mostanában nagyon jó dolgom van a munkahelyemen, ugyanis a kedves pácienseim elég sűrűn meglepnek valami különlegességgel, finomsággal. Hol bon-bon csodákkal, hol ínycsiklandó kávé válogatásokkal, de akadt a héten mézes akácpálinka és frissen szedett gyümölcs is... Tényleg nagyon kedvesek és köszönöm Nekik ezeket a gasztro - ajándékokat. Tegnap egy csomag vaddisznó comb várt rám a pulton, egy mosolygós vadász kíséretében... Saját lövés, saját bontás... Nagyon megörültem neki, hiszen ritkán jutok friss vadhúshoz. Gondoltam meg is főzöm vacsorára! Mivel kaptam paramétereket az elejtett állatról, így biztos voltam a dolgomban, mit és hogy csinálok majd vele. Nem könnyű friss vadhúshoz jutni, ezért jószerivel fagyasztott vadhúst vásárol az ember és ilyenkor mindig ott lebegnek a nagy kérdőjelek a fejek felett, hogy vajon milyen nemű és korú lehetett, az a megboldogult négylábú. Itt most nem voltak kérdőjelek, csak kész tények. A legszerűbb módon készítettem el, és a legnagyszerűbb ízt értem el vele...


Hozzávalók: 1 kg vaddisznó comb / lehetőleg fiatal állat húsa /, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 nagyobb sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 cikk zeller gumó, 6-8 db. barna csiperke gomba, 4-5 db. aszalt sárgabarack, 3,5 dl száraz vörös bor, 2-3 babérlevél, 6-8 szem boróka bogyó, 1 mokkáskanál kakukkfű, 2 evőkanál sűrített paradicsom püré, 2-3 evőkanál zsír, só, őrölt fekete bors, kevés liszt.


A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd lehártyázzuk. Ferdén, ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk. A hússzeleteket sózzuk, erőteljesen borsozzuk és mindkét oldalukat kevés liszttel meghintjük. A kacsasütő tál alját kikenjük a zsírral és beledobáljuk a megtisztított és nagyobb darabokra felvágott hagymát, sárgarépát, fehérrépát, gombát, aszalt barackot és a zellert. Rászórjuk a fokhagyma gerezdeket, a boróka bogyókat és a babérleveleket. Rákanalazzuk a sűrített paradicsompürét és megszórjuk a zöldségeket ízlés szerint sóval, borssal és kakukkfűvel. A zöldségek tetejére tesszük a fűszeres hússzeleteket, majd aláöntjük a vörösbort és annyi vizet, hogy a hús beleérjen a lébe. Letakarjuk a tálat a fedelével, majd betesszük az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni, párolódni az ételt. Kb. 1,5 - 2 óra alatt a hús vaj puhára fő a zöldségekkel együtt, és a szaftja pedig szépen besűrűsödik. Forrón tálaljuk az ételt burgonya krokettel és áfonya dzsemmel.







2015. május 24., vasárnap

~BROKKOLIS RIZSGOLYÓ SAJTMÁRTÁSSAL~
















Délutáni uzsonna gyanánt készült ez a ropogós rizsgolyó, melybe most brokkoli is került. Szeretjük a bundázott ételeket és így, hogy sütőben sült olaj helyett, talán még kímélőbb is lett. De aki ragaszkodik a forró olajban sütéshez, az megteheti úgy is. Itt is, ott is, remek ropogós labdacsok lesznek majd belőlük. Nagyon finom, főleg ha még megmártjuk őket a selymes sajtmártásban is. Csak úgy eteti magát... Köretnek sem utolsó, egy szelet sült hússal és salátával tálalva.


Hozzávalók: 2,5 dl rizs, 1 fej brokkoli, 1 tojás, 10 dkg reszelt Trappista sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 kanál liszt, só, őrölt fekete bors, zsemlemorzsa. Olaj a sütéshez, vagy sütőpapír a tepsihez.


A rizst pergősre megfőzzük, a rózsáira szedett brokkolit pedig félpuhára megpároljuk. Mikor elkészültek, kissé kihűtjük őket. Egy tálba tesszük a rizst, a puha brokkolit, a nyers tojást, a reszelt sajtot, a lisztet és a vágott petrezselymet. Óvatosan összekeverjük, hogy a brokkoli ne nagyon törjön benne össze, majd a masszát ízesítjük sóval és őröl fekete borssal. 






Vizes kézzel, tojásnagyságú labdákat készítünk a masszából, majd zsemlemorzsában megforgatjuk őket.








Vagy forró olajban sütjük ki a golyókat, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés olajjal megpermetezve. Mikor szép arany barnák a golyók, akkor itatóspapírra szedjük őket és forrón tálaljuk a sajtmártással.  



Sajtmártás: 2 kanál vaj, 2 kanál liszt, 3 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió.


A lisztet világosra megpirítjuk a vajban, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a meleg tejet. Folyamatosan kevergetve, besűrítjük a mártást. A végén hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Addig keverjük, míg a sajt elolvad benne. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Ha kell, még öntünk hozzá tejet, ha nagyon sűrűnek találnánk...









2015. május 23., szombat

~ EPERZSELÉ KOCKA ~















A gumisüti nálunk mindig betalál. Legyen színes-csíkos vagy kakaós, teljesen mindegy. Szereti mindenki. Alig tudják kivárni, míg az utolsó réteg is megdermed a tetején. Ott tülekednek a hűtő előtt és rázogatják a tepsit, hogy elég dermedt-e már... Türelmetlen egy banda, az biztos. Aztán jövök én, és megkegyelmezek nekik. Felvágom. Szem felcsillan, villa megcsörren és egyből tűnik a tepsi tartalma. Szóval finom. Olyan tipikus gyerek csemege. Az eperrel pedig üde és zamatos. Jön az eper-szezon, szerintem érdemes megkóstolni!


 Hozzávalók: 70 dkg eper, 1 vödrös tejföl, 4 csomag vaníliás cukor, 4 zacskó zselatin, 1 citrom leve, ízlés szerint porcukor.


Az epret megmossuk, lecsumázzuk, majd bot-mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a citrom levét és ízlés szerint porcukrot. Érdemes egy kicsit édesebbre készíteni, mert dermedés után veszít az édességéből. Kimérjük, és legyen az összmennyisége 800 ml. Ha kell, egy kis vízzel egészítjük ki a pürét. Elfelezzük. Elkészítjük az első adag zselatint. Kimérünk 150 gr. vizet, elkeverjük benne az egyik tasak zselatint, majd felmelegítjük. Mikor kissé visszahűlt, az egyik fele eperpüréhez keverjük. A zselatinos epret egy kb. 15 X 25 cm-es tepsibe öntjük. Betesszük a hűtőbe dermedni. Közben elkészítjük a következő réteget, a fehéret. Kimérünk 400 gr. tejfölt, hozzákeverünk egy zacskó vaníliás cukrot és kb. 7-8 kanál porcukrot. Ismét készítünk egy zselatint és a tejfölhöz keverjük. Ezt a krémet a hűtőben megdermedt eperre öntjük. Mindkét fázist még egyszer elkészítjük és így lesz majd eper-tejföl-eper-tejföl rétegű "süteményünk". Nagyon fontos, hogy az alapanyagok szoba hőmérsékletűek legyenek és a rétegek közti dermedést mindig kivárjuk. Így lesz szép csíkos a zselénk. 1-2 órára behűtjük, majd kockákra felvágva tálaljuk az édességet. Hasonlóan készül mint a Gumisüti és a Kakaós változata, csak itt az eper a főszereplő...









2015. május 17., vasárnap

~ EPRES TÚRÓGOMBÓC ~
















Jön az eper szezon, végre megint! Már alig várom... A napon érett igazi epernek isteni íze van. Egyszerűen imádom ezt a gyümölcsöt, ez az egyik kedvencem. Megkockáztatom, hogy egyen értékben van, a kertünkben érő, mézédes, fehér húsú őszibarackkal. Na, az is mennyei. Végre sikerült magyar epret találnom, így nem is volt kérdés, hogy valami nagyon finomat készítek majd belőle. Ezt a gombócot már régóta készítem, csak még posztot nem írtam róla. Úgy gondolom megérdemel egy oldalt a blogomon. Nagyon finom és kellemes desszert. És ha még adunk hozzá igazi eper lekvárt, na akkor visz mindent.


Hozzávalók: 1/2 kg áttört túró, 2 tojás, 10 csapott evőkanál dara, 2 kanál cukor, 1 csipet só, 1/4 kg eper, 1 csésze kókuszreszelék. Tálaláshoz: porcukor, esetleg tejföl vagy eperlekvár.


A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a darát, a cukrot, a csipet sót és a tojásokat. Kikeverjük, majd letakarjuk és állni hagyjuk egy órát, hogy a dara megduzzadjon benne. Közben az epret megmossuk, lecsumázzuk és papírtörölközőn leszárítjuk. Próbáljunk közepes nagyságú és egyforma epreket választani, hogy a gombócok is majd hasonló méretűek legyenek. Kissé nedves kézzel túrót veszünk a kezünkbe és a közepére tesszük az eper szemet. Gombóccá gyúrjuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk és a gombócokat megfőzzük benne. Akkor főttek meg, ha feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük őket, majd forrón kókuszreszelékbe hempergetjük őket. Porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szereti tejföllel is meglocsolhatja. Nagyon finom desszert.








2015. május 16., szombat

~ DIÓS-CSOKOLÁDÉS KEKSZ ~










 




 Rég sütöttem kekszet, nem sűrűn szoktam. Pedig a család nagy keksz-fogyasztó... Ha rajtuk múlna, nekem állandóan ilyeneket kellene sütögetnem. Na persze...! Van én nekem éppen elég dolgom, mintsem kekszes dobozokat töltögessek fel naphosszat. Viszont ez a keksz olyan finom lett, hogy megért egy posztolást is. A pirult dió, a kesernyés étcsokoládé és az omlós keksz olyan kellemes harmóniát alkotott, hogy tényleg megérte közzé tétetni... 


Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg keserű kakaópor, 8 dkg puha vaj, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csipet fahéj. Továbbá: 10 dkg keserű étcsokoládé, 1 csésze pirított fél diószem.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd vizes kézzel kisebb diónyi halmokat csípünk ki a tésztából. A tészta labdacsokat a sütőpapírra tesszük és egy vizezett üdítős kupak segítségével mélyedéseket nyomunk a tészta közepébe. Ide jön majd a töltelék. A sütőt előmelegítjük 180 °C- fokra és megsütjük benne a kekszeket kb. 15-20 perc alatt. Mikor megsültek, teljesen kihűtjük. A diót száraz serpenyőben, állandóan rázogatva megpirítjuk, a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Az olvasztott csokit a tésztamélyedésekbe töltjük, majd mindegyik tetejére teszünk egy pirult diót. Hűvös helyen megdermesztjük a kekszeket, majd úgy tálaljuk.









2015. május 15., péntek

~ CSÍPŐS BABPÖRKÖLT CUKKINIVEL~












Egy gyors vacsora a spájzban talált finomságokból... Szeretem az ilyen kihívásokat, amikor halvány lila fogalmam sincs, hogy mit főzzek. Maga az étel, csak akkor körvonalazódik meg előttem, amikor belépek a kamrába és szembesülök azzal a ténnyel, hogy egyáltalán mi is van itthon. Lássuk mit rejt a kamra! Persze ilyenkor a legéhesebb és a legtürelmetlenebb a család, hogy mielőbb kaját!... Kizárólag valami finomságra vágynak, ami gyorsan elkészül, ízes, különleges és egyben laktató is. Nos, azt hiszem, hogy ez a főétel az összes kritériumnak most meg is felelt... Már csak abból gondolom, hogy tálalása után rögvest elfogyott mindenkinek a tányérjáról... Csak úgy lapátolták befelé! Mielőtt leírom a receptjét erősen vissza is kell emlékeznem, hogy mik is kerültek bele, ebbe a babos - csípős cuccba... Lássuk!


Hozzávalók: 2 szál új hagyma zöldjével, 4-5 szelet húsos bacon szalonna, 2 kanál olaj, 1 szál csípős száraz kolbász, 1 doboz konzerv vörös vesebab, 1 csésze főtt kukorica, 1 zsenge cukkini, 4-5 levél friss bazsalikom, 5 db füstölt virsli, só, bors. Tálaláshoz: jázmin rizs.



Az olajat felforrósítjuk egy mélyebb serpenyőben, majd lepirítjuk rajta a felkockázott bacon szalonnát, a vékony karikákra felvágott új hagymát és a kisebb kockákra felvágott csípős kolbászt. Mikor lepirult, hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot és a kukoricát. Egyet forralunk rajta. Sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük a ragut. A bazsalikomot felaprítjuk, a zsenge cukkinit apró kockára felvágjuk. Hozzáadjuk az ételhez és már csak kb. 5 percig főzzük, hogy a cukkini res maradjon. Ha elkészült, félre húzzuk és melegen tartjuk. A virslit felkarikázzuk és kevés olajon megsütjük egy serpenyőben. Tálaláskor a babos ragut a párolt rizsre szedjük és a tetejére ráhalmozzuk a sült virslikarikákat. Azon melegében tálaljuk az ételt. Finom, pikáns és laktató.








2015. május 11., hétfő

~ SPÁRGA-ROPOGÓS, HOLLANDI MÁRTÁSSAL ~

















Azt hiszem ilyen egy tökéletes reggeli... A tavasz egyik legfrissebb zöldsége kétség kívül, a spárga. Reggeli gyanánt került most az asztalunkra. Sajnos szezonális zöldség, így akkor kell készíteni, amikor van belőle bőven. És ennek most van itt a szezonja. Én nagyon szeretem bárhogy kerül elém: krémlevesként, csőben sütve, párolva köretként vagy így ropogósan kirántva. Kicsit féltem tőle, hogy megeszik e majd, de szerencsére elfogyott. Rendkívül egészséges zöldség, mert rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne: Kálium, Magnézium, Vas és a B vitamin tartalma is igen magas. Rostjainak köszönhetően könnyen emészthető és vízhajtó hatása is jelentős... Szóval vegyétek és egyétek! Még az én finnyás Jancsim is evett belőle jó néhány darabot, pedig ő aztán megválogatja a foga alá valókat. Így kijelenthetem, hogy tényleg finom volt...


Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, a panírozáshoz: liszt, tojás, parmezán sajt, zsemlemorzsa. Hollandi mártás: 15 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál fehérbor, 1 teáskanál só, 1/4 teáskanál bors, 1 teáskanál citromlé.  Tálaláshoz: lágy tojás, pirítós kenyér, koktélparadicsom. só, őrölt bors. 


A spárgák alsó, fás végeit levágjuk, majd szintén az alsó rész 1/3-át zöldséghámozóval meghámozzuk.





 Lisztbe, felvert tojásba majd parmezánnal elkevert morzsába forgatjuk. 






Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a panírozott spárgákat és kevés olajjal lepermetezzük. Forró sütőben 220 °C-on pirosra, ropogósra megsütjük. Míg sül a spárga addig
elkészítjük a mártást. 
 A tojássárgájákat, a bort, a sót és a borsot kézi habverővel felkeverjük (fémedényben gőz felett), majd kanalanként beletesszük a folyékonyra langyosított vajat. Állandóan kevergetve besűrítjük a mártást. A végén citromlével ízesítjük. Kihűtjük és tálaláskor hidegen még újra felverjük. A spárgát lágy tojással, pirítós kenyérrel és koktél paradicsommal és a Hollandi mártással adjuk asztalra.