"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. március 30., hétfő

~ SEGÍTSÜTI 2015. ~ KÓKUSSZAL TÖLTÖTT KEKSZ ~
















 Idén tavasszal is útjára indul a Segítsüti akció, immár 12. alkalommal. Újra fakanalat ragad 30 gasztro-blogger, hogy csodás és nem kevésbé finom sütijeikkel rászoruló gyermekeken segítsenek. A magam nevében nagyon köszönöm és hálás vagyok, hogy részt vehetek ebben a nemes összefogásban. Az idei támogatott, a Borsóházat üzemeltető Borsószem Gyermekfejlesztő Közhasznú Egyesület, és rajtuk keresztül pedig a terápiákon részt vevő sérült gyermekek és családjaik, akik számára nagyon fontos, hogy személyre szabott fejlesztésben részesülhessenek. A fejlesztőközpont számára szeretnének mozgásfejlesztő- és speciális terápiás eszközöket, illetve fejlesztő játékokat beszerezni. Boldoggá tesz, hogy én is részese lehetek és segíthetek, ezzel a finom süteménnyel. Szívem-lelkem belesütöttem, mert segíteni jó és nemes, így a süteményem is még finomabbá vált, még a gondolattól is... A részletek itt olvashatóak: SEGÍTSÜTI 2015.




Arra kérek mindenkit, hogy most az egyszer ne csak nézegesse a finom süteményeket, hanem licitáljon is rá, hiszen csak így tud egy sütemény segíteni. Licitálni a Segítsüti oldalon lehet. Itt megtaláljátok a licit ablakot. Köszönöm a többi 29 blogger nevében is.

A sütemény átvétele: 


Természetesen a licit lezárta után meglesznek a nyertesek, akik elviszik a finom süteményeket. Ezeket a süteményeket újra sütjük és frissen lesznek átvehetőek a megbeszélt időpontban és helyen. Az én süteményemet jellege miatt tudom postázni is, illetve személyesen átadni itt Budapesten. Jó licitálást! 


Hozzávalók a kekszes réteghez: 27 dkg liszt, 2 evőkanál tejpor/ jó hozzá a kávé krémpor is /, 15 dkg vaj, 1/4 mokkáskanál só, 7 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 1/2 csomag sütőpor. Töltelék: 1 tojás fehérje, 1 csipet só, 1 kanál tejpor / kávé krémpor /, 8 dkg kókuszreszelék, 5 dkg cukor.


A keksz alapjához összegyúrjuk a hozzávalókat, majd letakarjuk és 20 percet pihentetjük. Míg pihen a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A kókuszhoz hozzákeverjük a tejport, a sót, a cukrot és a tojásfehérjét. Kemény állagú masszát keverünk belőle. 26 db. apró gombócra osztjuk és betesszük a mélyhűtőbe 5-10 percre. Ez után a keksz alapot rúddá sodorjuk és felvágjuk 26 szeletre.






Mindegyik tésztaszeletre teszünk egy kókusz darabot és gombóccá sodorjuk. 



 



 A kész gombócokat tenyérrel kissé ellapítjuk és áttesszük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. 








A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra és kb. 15-20 perc alatt világosra megsütjük a töltött kekszeket. Sütés után kissé kihűtjük őket, majd porcukorba meghempergetjük a kekszeket.






 Köszönöm, hogy segíthettem!



2015. március 27., péntek

~ TEJSZÍNES FONOTT KALÁCS ~














Muszáj voltam tesztelni egy kalács receptet, mielőtt Húsvétra megsütöm a családnak... Egy kedves idős nénitől kaptam, aki esküdött rá, hogy ha megkóstolom, csak ezt fogom majd mindig megsütni... Igaza volt, tényleg nagyon finom kalácska lett belőle. Puha és ízletes. Úgy gondolom tökéletes választás lesz a főtt sonka és a tojás mellé. Mivel nem tettem bele vaníliás cukrot és citrom héjat, így aki szereti, nyugodtan eheti majd a sonka mellé is. Természetesen aki a sonka mellé a friss kenyeret részesíti előnyben, úgy a kalács tea vajjal és lekvárral lesz a legfinomabb. Fonásra fel!


Hozzávalók: 30 dlg sima liszt, 25 dkg sütemény liszt, 2 dkg friss élesztő, 2,5 dl. 30 %-os tejszín, 2 tojás, 1 tojás fehérje, 1/2 mokkáskanál só, 3 evőkanál porcukor. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.


Az élesztőt egy kevés langyos tejszínben elkeverjük és felfuttatjuk. A liszteket tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót is. Sima, rugalmas kelt tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta és elválik az edény oldalától, liszttel meghintjük a tetejét és meleg, párás helyen 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd elosztjuk pontosan 3 részre. 






Mindhárom tészta darabot egyenként kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd sima hármas fonással összefonjuk a tésztát.








 A fonott kalácsot letakarjuk egy konyharuhával és fél órát még kelesztjük. Mikor szépen megkelt a kalács, a megmaradt tojássárgájával lekenjük mindenhol és máris betesszük az előmelegített, 175 °C-o sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt, szép pirosra megsütjük. Rácsra téve hűtjük ki, majd langyosan tálaljuk.







2015. március 26., csütörtök

~ CORN-DOG ~



















Gyors vacsora  egy nehéz nap után.... Virsli mindig van a hűtőben, mert ha éppen nincs időm vagy kedvem a főzéshez, no akkor se éhezzen a tisztelt család. Szeretjük a virslit, de csak tényleg a jó minőségűt, és nem jöhet szóba más, mint a juhbeles-roppanós. Esszük gőzben párolva / nem vízben főzve! /,
sütve, tésztába tekerve, főzeléken feltétként, vagy simán Hot-Dog kifliben... Most, egy Amerikában híres változatát készítettem el, a Corn-Dog-ot. Ez egy nagyon egyszerű és nagyon finom virslis étel. A tésztája egy sűrű, kukoricalisztes palacsintatészta, ami vastagon bevonja a felezett virsli darabokat. Így sül meg az olajban szép pirosra és ropogósra. Mártogatva ehetjük a különböző szószokkal és még kenyér sem kell hozzá.


Hozzávalók: 1 csésze liszt, 2/3 csésze kukorica liszt, 1 tojás, 3/4 csésze tej, 1 csapott evőkanál barna cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1-1 mokkáskanál sütőpor és szódabikarbóna. Továbbá: 4 pár virsli, 16 db fa grill pálca, olaj a sütéshez.


A virsliket elfelezzük és a pálcikákra felszúrjuk. A tésztához valókat egy tálba kimérjük és csomómentesre kikeverjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk. A pálcikára szúrt virsliket megmártjuk a sűrű tésztában / ha nagyon sűrű lenne a massza, akkor egy kevés tejjel lazíthatjuk /, majd gyors mozdulattal, először köbe-körbe forgatva tesszük sülni az olajba. Azért érdemes eleinte forgatni, mert így megfolyás nélkül kezd el sülni a virslin a tésztaburok. Pár perc alatt, aranybarnára megsütjük őket. Sütés után papírtörlőre szedjük a bundás virsliket, majd forrón tálaljuk a mártásokkal.









2015. március 22., vasárnap

~ ÉDES ZSEMLÉK CSOKILENCSÉVEL ~

















A Vasárnap reggelt egy finom édes zsemlével indítottuk. Ritkán sütök zsemlét mostanában és az, hogy ráadásul édes, no hát az végképp ritkaság tőlem. Pedig finom. Főleg, hogy maradt a fiók mélyén egy kis csokilencse, amivel meg tudtam bolondítani. 12 zsemle sült ki a mennyiségből, de bizony alig maradt délutánra az uzsonna időre belőle. Még meleg volt a zsemle, de máris nyitogatták hozzá az itthon főzött csokoládékrémes és nutellás üvegeket... Igazi vajjal és főzött kakaóval is nagyon finom volt, én úgy ettem. A tésztájában nincs tojás, mégis nagyon puha és foszlós lett. Húsvét reggelére is el tudom képzelni, csak akkor marcipán darabokkal. Lehet így lesz legközelebb....





Hozzávalók: 1/2 kg átszitált sütemény liszt, 3 dl langyos tej, 2,5 dkg friss élesztő, 5 dkg puha tea vaj, 3 csapott evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál csokilencse. Lekenéshez: 1 felvert tojás.


Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral elkevert, 1 dl langyos tejben. A lisztet tálba szitáljuk, és elkeverjük benne a porcukrot és a sót. A megmaradt tejet megmelegítjük és beledobjuk a vajat, hogy beleolvadjon. Mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez a vajas tejjel együtt. Rugalmas kel tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor a végén belegyúrjuk a csokilencsét is. Liszttel meghintjük a tészta tetejét, majd meleg helyen kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Ez után elosztjuk 12 darabra a tésztát, majd mindegyiket zsemle alakúra gömbölyítjük. Konyharuhával letakarjuk a zsemléket és egy 1/2 órát pihentetjük. Mikor ismét keltek a zsemlék, akkor sütőpapírral kibélelünk egy tepsit és sorban, kissé távol egymástól átrakosgatjuk rá a zsemléket. Felvert tojással lekenjük a zsemlék tetejét, majd előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük őket. Sütés után rácsra tesszük őket és kihűtjük. Tea vajjal, nutellával vagy lekvárral kínáljuk. A főzött, habos kakaó is nagyon finom hozzá! 












2015. március 21., szombat

~ HÚSVÉTI TOJÁSFESTÉS ~














Immár sokadik éve, a tavasz beköszöntével hatalmába kerítenek a tojások és velük együtt a festékek. Nem nehéz kitalálni, hogy miért... Persze, hogy a tojásfestés végett. Imádom ezt az időszakot! Lassan éledni kezd a természet, a fák virágba borulnak, a tavaszi virágok szirmot bontanak és halvány üde zölddé válik a világ. Valahogy ilyenkor én is újjá éledek, a szürke, borongós és fénytelen napok után. Egyre erősebbnek érezzük a nap sugarait és olyan jó reggel úgy kilépni az ajtón, hogy már bentről hallhatjuk a madarak hangos csicsergését. Itt a Tavasz, bizony megérkezett! Közeleg a Húsvét, a kereszténység egyik legszebb ünnepe is. És ha Húsvét, akkor bizony tojásfestés... Szeretem, mert megnyugtat. Bármikor le tudok ülni és festegetni... Legyen korán reggel, vagy egy fáradt este. Ilyenkor kikapcsol az agyam, és elmerengek. A tojások pedig egyre szebbek lesznek a kezeim között. Ezek a szép és romantikus díszítések, most decupage technikával készültek. Sok minden nem szükségeltetik hozzá, csak türelem és fantázia, no meg pár dolog. A színeknek és a mintáknak csak a képzeleted szabhat határt. 

Mire is lesz szükséged:


- kifújt fehér tojás

- fehér selyemfényű decupage ragasztó

- puha ecset

- rózsás szalvéta
 
-grafit ceruza

- gyöngyház-fehér kontúr festék.



A készítés menetét és a technikát ITT megnézheted egy régebbi képsorozatban. 


  1. A fehér tojásokat kifújás után mosd át vízzel és szárítsd őket csont szárazra.

2. Hegyes grafit ceruzával rajzolj két vonalat a tojás hosszanti csúcsa között. A vonalak közé rajzolj mintát. 

3. A fehér kontúrfestékkel rajzold át a mintát. Vigyázz, óvatosan, hogy mozgatásnál és a letételnél ne nyúlj bele a mintába. 

4. Várj, míg megszárad rajta a kontúr festék / meleg radiátoron ez kb. 20 perc /.

5. Válaszd ki a szalvétát, húzd le a szalvéta legfelső rétegét, amin a minta van. Kézzel tépd körbe a mintát.

6. A tojás egyik oldalát kend vékonyan át a ragasztóval, majd a ragasztós ecsettel emeld fel a szalvéta darabkát és illeszd a tojás közepére. Lágy mozdulatokkal, kend rá a szalvétát, hogy mindenhol rásimuljon a tojásra. Vigyél fel rá még egy vékony réteg ragasztót.

7. Tedd le óvatosan a tojást, és hagyd megszáradni.

Ugye nem is olyan bonyolult!


  Jó munkát és kellemes időtöltést kívánok!









2015. március 17., kedd

~ CITRUS-ZSELÉ TORTA ~

















Vannak különböző korszakaim az ízlelésben. Van, hogy élek-halok a kávés dolgokért, vagy éppen a sós pogácsákért, de van, hogy a krémes desszerteket helyezem előtérbe. Most viszont a citrus-félék kerítettek a hatalmukba. Nem tudom de lehet, hogy ez már a tavaszi vitamin éhségem tünete, hogy így ki vagyok éhezve rájuk. Ami szembe jön velem citrus gyümölcs, nos azt én azon melegében megeszem. Púpozva áll a konyha asztal közepén a nagy üvegtálam, a sok gyümölccsel... Narancsokkal, mandarinnal, grapefruitokkal vagy a nagy kedvenccel, a pomelóval... Ez torta is kész vitamin bomba. Nem tettem bele sok cukrot direkt, hogy inkább a savanykás íz, és a friss gyümölcs domináljon benne. Sikerült. A túró és a mascarpone lágy krémessége pont egálba került, a citrusok savasságával. Sütni sem kellett, úgy hogy bátran neki lehet állni, mert hamar elkészül, és nagyon finom.


Hozzávalók egy 20 cm-es kapcsos tortaformához: 10 db. babapiskóta, 1 dl tej, 25 dkg, mascarpone, 25 dkg friss túró, 125 gr. sűrű tejföl, 4-5 evőkanál porcukor, 2 dl. tejszín, 1 csomag hidegen elkeverhető zselatin. Citruszseléhez: 1 narancs leve, 4 nagyobb mandarin leve, 1 citrom leve, 2 csapott evőkanál zselatin, ízlés szerint cukor / 2 evőkanál /. 


A piskótákat megforgatjuk a tejben, majd szorosan lerakjuk a kapcsos tortaforma aljára. A zseléhez a citrusleveket átszűrjük, lábosba töltjük és hozzáadjuk a cukrot és a zselatint. Állandóan kevergetve felmelegítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A keveréket langyosra kihűtjük. Míg hűl a zselé, addig elkészítjük a tölteléket. A mascarponét, a túrót, a tejfölt egy tálba tesszük és a cukorral habosra keverjük. A tejszínt felverjük kemény habbá, majd óvatosan, hogy ne törjük össze, lazán a túrós krémbe forgatjuk a hidegen keverhető zselatinnal együtt. A fele mennyiségű tölteléket a formában lévő piskótára kenjük, a tetejét simára eldolgozva. Ez után jöhet rá a fele mennyiségű zselatin. Ez után hideg helyre téve, megvárjuk míg megszilárdul a tortán. Nem kell sokat várni, kb. 5-8 percet vesz igénybe, hogy megkössön. Ha megkötött a zselatin, akkor jöhet rá a krém másik fele. Ezt is simára elkenjük, majd ráöntjük a maradék zselatint is. A tortát fóliával letakarjuk, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor, mandarin gerezdekkel feldíszítve adjuk asztalra.