"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 28., szombat

~ LÁNGOS ~












A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, olajban sült, kerek lepénye. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, írja róla a Wikipédia... Gyakran sütjük otthon is, de legfőképp a piacok és a vásárok elengedhetetlen hozzátartózója. Leggyakrabban sajttal és tejföllel szeretjük, de vannak felturbózott változatai is, mint például a szalonnás, a gombás, a juhtúrós vagy éppen a lekváros... Én, jó sok házi tejfellel és fokhagymával szeretem. 


Hozzávalók: 45 dkg liszt, 3,5 dl langyos víz, 1 púpos evőkanál tejfel, 2,5 dkg friss élesztő, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1,5 kanál olaj. Sütéshez: bőséges olaj. Tálaláshoz: tejfel, reszelt sajt, fokhagyma, só.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük és lágy kelt tésztát dagasztunk. Akkor jó a tészta minősége, ha szép sima és hólyagos. Mikor már kezd elválni a táltól a tészta, akkor egy kevés olajat csorgatunk a tészta tetejére, átsimogatjuk vele és letakarva, meleg helyen egy óra alatt megkelesztjük. Mikor megkelt a tészta, olajozott tálcára borítjuk és elosztjuk 8 egyenlő részre. Egy mélyebb serpenyőben olajat forrósítunk és olajos kézzel kerekre széthúzogatva a tészta darabokat, egyenként a forró olajba engedjük őket. Egyszer megfordítva, szép pirosra kisütjük a lángosokat. Konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, majd forrón tálaljuk. Ki-ki a maga ízlése szerint ízesíti és egy bögre forró teával jól megeszi...








2015. február 25., szerda

~ TEJFÖLHABOS SZEDERKRÉM ~












Gyorsan kell egy desszert? Váratlan vendégeid érkeztek? Vagy csak úgy elkanalazgatnál egy gyümölcsös krémdesszertet? Akkor itt a megoldás! Ez az öt perc alatt elkészülő villám nyalánkság, tejföllel és tejszínhabbal... Nem mindig van az embernek kedve, vagy éppen ideje süteményeket, netán tortákat sütni, de még is jól jönne "alkalom add tán", egy könnyed desszert... Nyáron ez nagyon egyszerű dolog a friss gyümölcsökkel, de télen sem annyira megoldhatatlan, hiszen ott vannak fagyasztóban megbújó, nyárról eltett jégbe fagyott gyümölcsök. A hét végén, miközben pakolásztam a mélyhűtőmben, a kezembe akad egy dobozka gurulós szeder. Máris egy poharas krém jutott róla az eszembe. Alapvető dolgok kellenek hozzá, ami egy hűtőben általában meg is találhatóak, így tényleg nem nagy erőfeszítés az elkészítése. Mi is kell hozzá? Fagyasztott gyümölcs, jelen esetben most szeder, de jó hozzá a málna, ribizli, eper, vagy éppen az áfonya. Kell még hozzá jó sűrű tejföl és tejszín. Ugye milyen frappáns és egyszerű? Az még külön jó benne, hogy öt perc alatt elkészül...



Hozzávalók 4 pohárhoz: 450gr. sűrű tejföl, 2 dl. tejszín, 4-5 kanál porcukor /ízlés szerint /, 1 lime vagy citrom leve, 1 bögre friss vagy fagyasztott szeder. Tálaláshoz: szederszem, tejszínhab, kekszmorzsa.



A tejszínt felverjük kemény habnak, a gyümölcsöt késes aprítóban kásává zúzzuk, de ha már kiolvadt, akkor csak egyszerűen villával összetörjük, a lime levét kinyomjuk és leszűrjük. A tejfölt tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a szedret, a lime levét. Habverővel összekeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kész habos krémet kelyhekbe töltjük, tetejüket feldíszítjük a habrózsával, a szeder szemmel és a kekszmorzsával. Tálalásig behűtjük.







2015. február 21., szombat

~ HABOS CITROM PITE ~




















A híres Amerikai Lemon pie... Mióta készültem megsütni, te jó ég...! És most végre sikerült. És még hozzá nem más citromból, mint a jó öreg Meyer citromból. Az idén szinte hajtóvadászatot kellett indítanom ennek a finom citromnak a beszerzéséhez, mert egyszerűen nem leltem sehol. Szerintem bujkált előlem... Égen-földön kutattam a hollétét, aztán csak csak rábukkantam a Fény u.-i piacon. Vettem is belőle vagy két kilót. Egyből a citrom pite jutott róla az eszembe, hogy ebből most aztán tényleg megsütöm ezt a finom-fanyar "amerikás" pitét. Jól is tettem, mert kábulatba ejtő az íze. Üde, krémes és zamatos sütemény, alján a roppanós tészta réteggel. Jaj, valami mennyei! Recept a YouTube-ról.


Hozzávalók a tésztához: 1,5 csésze finom liszt, 3 teáskanál cukor, 14 dkg fagyos tea vaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál hideg víz. Citromkrém: 1 és 1/4 csésze víz, 1 csésze cukor, 1/2 csésze kukorica keményítő, 3 db. citrom, 3 tojás sárgája, 6 dkg vaj. Tetejére: 4 tojás fehérje, 1/2 csésze cukor.


A tésztához a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat egy tálba tesszük, majd kézzel morzsalékosra keverjük. Utána hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vizet és tésztát gyúrunk belőle. Egy kb. 20 cm átmérőjű pitesütő formát kivajazunk és liszttel meghintünk, majd a kinyújtott tésztát belesimítjuk. A felesleges széleket levágjuk, és az ujjunkkal becsipkedjük, hogy mutatós legyen a piteszél. Villával megszurkáljuk a tészta felületét. Előmelegített sütőben, 180 C°-on, 10-15 perc alatt elősütjük a tészta alapot. Mikor megsült, kivesszük annyi időre, míg elkészítjük a tölteléket.






A krémhez kimérjük a vizet egy lábosba, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a cukrot. Habverővel elkeverjük, majd folytonos keverés mellett, lassú tűzön krémes állagúra főzzük. Mikor besűrűsödött, félrehúzzuk. A citromokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük és a sárga héját lereszeljük, majd a levét kinyomjuk és átszűrjük. A tojásokat szétválasztjuk. A krémet visszatesszük a tűzre és állandóan kevergetve hozzáadjuk a citromok levét, a lereszelt héját és a tojások sárgáját. Készre, sűrűre megfőzzük. A végén belekeverjük a vajat is. Elzárjuk alatta a tüzet.





Az elősütött tésztalapra kenjük a citromos krémet. A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük fel a cukorral, majd a citromkrém tetejére halmozzuk. Kanállal elkenjük, hogy "érdes" legyen a felszíne. 






A kész pitét visszatesszük a sütőbe sülni, melynek a hőmérsékletét 150 C-fokra levesszük. Kb. 5-10 perc alatt a tojáshab kissé megbarnul, és ezzel el is készült a piténk. Teljesen kihűtjük és úgy adjuk asztalra.









2015. február 20., péntek

~ LAZAC, SPENÓTOS-TEJSZÍNES SPAGETTIVEL ~










 






Néha meghagyom a családnak az óhaj szerinti főzést. Nem sűrűn fordul elő, de úgy gondolom néha engedtessék meg nekik is, ez a kiváltság... Meg persze ilyenkor könnyítek magamon is, hiszen leveszik a vállamról "a mit is főzzek vacsorára" c. igen magasztos kérdést. Az én drága nagy fiam ma halat kért... Először a tempurát emlegette, mondtam is neki, hogy azt a teremburáját a tempurának, hogy már megint olyan kacifántos ételekkel nyaggat. Ahogy a piacon bóklásztam, megakadt a szemem egy csodálatos lazac derékon... Hát így lett ma hal.  Jó ropogósra sütve, egy finom spenótos tésztával... Mondanom sem kell, hogy mire megfőtt a tészta, addig a többi is elkészült, így alig lett vele dolgom és mégis egy királyi lakomát csaptunk, a hal nagy örömére... 


Hozzávalók: 4 db. két ujjnyi lazac szelet, 1 citrom leve, tengeri só, őrölt színes borskeverék, oliva olaj, 20 dkg bébi spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl főző tejszín, 1 csapott evőkanál kukorica keményítő.


A tésztát bő, sós vízben fog-keményre megfőzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A tészta főzővízéből egy pohárral félre teszünk a mártáshoz. Közben a lazacot megmossuk, szárazra töröljük, és csipesszel kiszedegetjük belőle a szálkákat. Tengeri sóval, őrölt borssal és pár csepp citromlével bedörzsöljük a hal húsát. Egy serpenyőben 2-3 kanál oliva olajat forrósítunk és a halszeletek minden oldalát pirosra, ropogósra megsütjük benne. A spenótot leszárazzuk majd kevés oliva olajon hirtelen lepároljuk. Mikor a spenót összeesett, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a keményítőt, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a tejszínnel és egy kevés tésztafőző vízzel. Elkeverjük és lassú tűzön besűrítjük a mártássá. Ha kell, még utána ízesítjük sóval illetve borssal. Az elkészült spenótos mártásba beleforgatjuk a spagettit, majd a ropogós lazaccal a tetején, forrón tálaljuk az ételt. Pazar egy fogás!









2015. február 19., csütörtök

~ ZÖLDSÉGES BABRAGU, TÉSZTÁVAL ~















Gyors egy-tál étel az elfoglalt hétköznapokra. Még akkor sem megterhelő elkészíteni, amikor késő délután, fáradtan esünk haza a munkából és semmi kedvünk semmihez, nem hogy a főzéshez. Egy mélyebb serpenyő elég is hozzá, így mosogatni való sem lesz majd utána, főleg ha körbe üljük majd négy villával.... Szeretem az ilyen egyszerűen összedobható ételeket, mert azért néha velem is előfordul, hogy nincs hangulatom a konyhai ténykedéshez. Ez viszont gyors és egyszerű, de mellette igen laktató is. Szóval, babra fel!


Hozzávalók: 40 dkg darált marha hús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 nagyobb szál sárgarépa, 1/2 zellergumó vagy 3-4 zellerszár, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1-1 fehér illetve vörös babkonzerv, 1 pohár vörösbor, kevés oliva olaj, 1/2 csomag petrezselyemzöld, 1/2 kávéskanál szárított oregano, bazsalikom, kakukkfű, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, 1 csésze apró masnitészta, 1,5 bögre víz, kevés reszelt parmezán.


A hagymát apróra megvágjuk és egy kevés olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a darált húst és addig sütjük, míg "görgőssé" nem válik. Míg párolódik a hús, addig felszeleteljük a sárgarépát, a zellert pedig apróra felkockázzuk. A zöldségeket is hozzáadjuk a húshoz az átnyomott fokhagymával együtt. Az összes fűszert hozzákeverjük ízlés szerint és kb. 10 percet együtt sütjük az egészet. A paradicsomkonzervet kinyitjuk, majd egy késsel felvágjuk a nagyobb paradicsom darabokat. A babkonzervet leszűrjük és vízzel leöblítjük. A paradicsomot és a babot is a húshoz adjuk majd elkeverjük. Ízesítjük a ragut a borral. Fedő alatt lassú tűzön, kb. 20 perc alatt majdnem készre főzzük az egészet. A főzés vége felé hozzáadjuk a tésztát is. Minél apróbb a tészta, annál gyorsabban fog megpuhulni. Öntünk hozzá egy kevés vizet még, hogy tészta a szaftban tudjon majd megfőni. 10 perc alatt készre főzzük a babragut. Tálaláskor petrezselymet és parmezánt szórunk a tetejére, majd forrón tálaljuk. Pirítóst is kínálhatunk hozzá...







2015. február 15., vasárnap

~ GOMBÁS MELEGSZENDVICSKRÉM ~

















Néha előveszem Anya megsárgult, kézzel írott receptes füzetét és nosztalgiázok egy kicsit... Nézegetem a kopott, tollal írt kerek betűit, és feljönnek a régi emlékek és ízek... Igen, néha jó így is ráemlékezni. Felrémlenek a mozdulatai, a papucsa kopogása és azok a illatok, amiket gyerekként éreztem a konyhánkban. Emlékszem, ez a szendvicskrém volt a kedvencem. Olyan finoman tudta készíteni... Most, életemben először én is megpróbálkoztam vele. Visszajött az íz, pont úgy mint régen. Szeretettel adom közre....


Hozzávalók: 1/2 kg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj, só, őrölt bors, pirospaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 púpos evőkanál vaj, 1 púpos evőkanál liszt, 2, 5 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 1 citrom átszűrt leve, 3 evőkanál reszelt sajt.


A hagymát nagyon apró kockára felvágjuk és kevés olajon üvegesre megpároljuk. Míg sül a hagyma, addig a gombát megmossuk, szárazra megtöröljük, majd azt is nagyon apró kockára felvágjuk. A hagymát lehúzzuk a tűzről és fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Hozzáadjuk a felaprított gombát, egy fél pohár vizet, az aprított petrezselymet. Elkeverjük és addig főzzük, amíg a levét szinte teljesen elpárologtatja. Közben néha megkevergetjük. Míg fő a gomba, addig egy kisebb láboskában a vajat felforrósítjuk és zsemleszínűre megpirítjuk benne a lisztet. Folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tejet és sűrű besamel krémet főzünk belőle. Mikor besűrűsödött, kissé kihűtjük majd elkeverünk benne a tojás sárgáját, a mustárt, a citrom levét és a reszelt sajtot. Mikor a gomba is már langyos, akkor összekeverjük a besamel mártással. A kész gombakrémet máris kenhetjük a kenyérszeletekre és mehetnek a sütőbe grillezésre. Aki szereti, reszelt sajttal a tetején is sütheti. Nagyon finom és különleges szendvicskrém... Ha szereted a gombát, feltétlen kóstold meg!







2015. február 14., szombat

~ ZEPPOLE ~














A Zeppole egy Dél-Olasz fánk, melyet leggyakrabban Szent János napján sütnek, az olasz háziasszonyok.
Dél-Olaszország több tartományában is kialakult az a szokás, hogy a gazdagabb családok, kora tavasszal hatalmas lakomákat rendeznek, ahová meghívják a szegényebb sorban élő családokat, és saját maguk szolgálják fel a finom fogásokat a vendégeiknek. Szent József - a szegények védelmezője - tiszteletére született, és a mai napig is kerül megrendezésre ez a kedves szokás a Salentói-félsziget bizonyos területein. A hatalmas étkezések fénypontja és egyben lezárója ez a finom és puha fánk. Sok helyen megtöltik különféle krémekkel, de sós változatban is sütik, szardella pasztával. Én maradtam a sima vaníliás cukorban megforgatott változatnál. Nagyon finom, érdemes kipróbálni! Előnye ennek a tésztának, hogy nem kell bele több tojássárgája, csak egy egész tojás. A neten többféle receptje ismert, én a krumpli nélküli változatát sütöttem meg...Talán a méznek köszönhetően ilyen puha és foszlós a fánk belseje...


Hozzávalók: 1/2 kg kelt tészta liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 120 gr. langyos tej, 80 gr. langyos víz, 80 gr. puha tea vaj, 80 gr. cukor, 1 tojás, 1/4 mokkáskanál só, 1 evőkanál méz. Sütéshez: kókuszzsír. Forgatáshoz: vaníliás kristálycukor.


Az élesztőt elkeverjük a tejben egy csipet cukorral és felfuttatjuk. Közben a lisztet tálba mérjük, majd hozzáadjuk a vajat, a tojást, a vizet, a cukrot, a sót és a mézet. A végén hozzáadjuk a felfutott élesztőt is. Sima, rugalmas és kissé puha kelt tésztát dagasztunk belőle. A tészta tetejét megolajozzuk egy kicsit, majd letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk a tésztát és éles késsel tojásnyi darabokat vágunk belőle. A tésztadarabokat kb. 15 cm-es rúddá sodorjuk, majd a két végét összecsippentve, karikát formázunk belőlük. A kész fánkokat letakarjuk és még 20 percet pihentetjük.





Közben egy nagyobb serpenyőben kókuszzsírt forrósítunk. A fánkokat kissé széthúzva, a forró olajba engedjük őket. Egyszerre nem sokat, mert sütés közben megduzzadnak. Letakarjuk fedővel, majd amikor már piros az aljuk, akkor megfordítjuk őket és már fedő nélkül sütjük tovább. 






Mikor szép arany barnára sültek a fánkok, akkor villával kiszedegetjük őket, itatós papírra sorakoztatjuk, majd forrón, vaníliás kristálycukorba hempergetjük mindet.






Fogyaszthatjuk finom házi lekvárral, csokoládé krémmel vagy vanília sodóval. Nagyon finom, igazi karneváli fánk.