"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. január 30., péntek

~ CSOKOLÁDÉ KRÉM ~


















Kedves barátném meglepett egy recepttel, mert tudta, hogy a gyerekeim nagy Nutella rajongók... Irtóra megörültem neki, mert lassan nem győzöm anyagilag a mogyorókrém okozta pénzkiadásokat. A gyerekeim, ha nem teszek ki stop táblát a mogyorókrémes üvegcse elé, akkor képesek záros határidő alatt kiüríteni azt. Kenyérre, kalácsra, abonettre vagy éppen háztartási kekszre kenegetik a "mindegy mire" alapon. Éppen jókor jött ez a csokikrém recept, mert egy üveg mogyorókrém árából három üvegnyi is kijön. Azért nem mindegy, ugyebár. Igaz ez csoki ízű, de attól még ez is nagyon finom és a célnak pont megfelel...


Hozzávalók: 25 dkg vaj / nem margarin! /, 3 tábla keserű csokoládé, 12,5 dkg barna cukor, 12,5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 db. tojás, 1/4 mokkáskanál só.


A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd hozzá adjuk a darabokra tört ét csokoládét. Elzárjuk alatta a tüzet, hogy ne forrjon fel. A cukrokat egy mélyebb tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, majd beleütjük a tojásokat. Elektromos habverővel addig keverjük, amíg nagyon habos, szinte krémszerűvé nem válik és kifehéredik. Az olvadt csokoládéhoz hozzákeverjük a tojásos habot, majd lassú tűz felett, állandóan kevergetve felfőzzük a krémet kb. 5 perc alatt. Mikor elkészült a csokoládékrém, akkor tiszta üvegekbe töltjük és kihűtjük. Hűvös helyen tároljuk. 







2015. január 28., szerda

~ FEKETEERDŐ DESSZERT ~












Bevallom nem pont így akartam tálalni ezt a desszertet, hanem rolád formában... A piskóta aztán jól kibabrált velem, ugyanis megmakacsolta magát és az Istenért nem akart feltekeredni. Helyette szakadt, reped és ráragadtatta magát a sütőpapírra... Így még sosem jártam. Bosszantott is a dolog rendesen. Álltam felette és azon merengtem, hogy még sem fogom hagyni magam egy kakaós piskótának...! A legnagyobb pogácsa szaggatómmal kiszaggattam belőle a piskóta korongokat és megtöltöttem őket a meggykrémmel és a tejszínhabbal... Így születtek ezek az apró tortácskák. Egy személynek egy tornyocska... Hát csak nem fogom hagyni, hogy kárba vesszen, ha már elkészült a meggykrém! Legyőztem...


Hozzávalók a piskóta alaphoz: 5 tojás, 5 kanál cukor, 2 kanál liszt, 3 kanál keserű kakaópor, csipetnyi szódabikarbóna, 1 kanál olaj. Meggykrém: 1 nagy bögre meggy magozva, 1,5 dl víz, ízlés szerint cukor, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő. Továbbá: tejszínhab.


A piskótát az ITT leírtak szerint elkészítjük, majd kihűtjük. Ha tekercset szeretnénk akkor egyben hagyjuk, ha ilyen apró tortákat szeretnénk készíteni, akkor egy nagyobb 8 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk belőle a korongokat. Míg sül a piskóta, addig megfőzzük a meggykrémet. A magozott meggyet lábosba tesszük, hozzáadjuk a vizet és ízlés szerint a cukrot. Felfőzzük. Kb. 3-4 evőkanál vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a meggyet. Kihűtjük a krémet. A tejszínhabot felverjük nagyon kemény habnak. Három korongot megtöltünk felváltva töltelékkel: korong-habrózsa-meggy-korong-habrózsa-meggy és így tovább... Tálalásig behűtjük. Nagyon finom desszert és még elegáns is.











2015. január 25., vasárnap

~ STRUCCPOLITIKA ~










Nem dugtam a fejem a homokba, ámbár megjegyzem néha megfordul ám a kobakomban, rémes helyzetekben... Posztot sem akartam írni a strucctojásról, aztán mégis csak rávettetek. Mert ugyebár nem sűrűn van strucctojás a magyar konyhákban. Ez is csak egy régi kedves történet miatt lett... Hogy miért? Röviden elmesélem... 
Szóval, amikor Illéssel megismerkedtem, az első kirándulásunk alkalmával vásároltunk egy strucctojást, amolyan első közös ajándék gyanánt. Egy Balaton melletti kis struccfarmon jártunk Kővágóörsön... Érdekes volt látni ezeket a hatalmas madarakat abban a nagy karámban, ahogy sétálgattak, csipegettek és érdeklődően tartották szemmel a kíváncsiskodó turistákat. Ez egy tenyészet volt, sok-sok madárral és vegyes életkorokkal. Voltak hatalmas, kifejlett hímek és apró, virgonc serdülők. Örömömre, sikerült kézbe vennem és megsimogatnom egy picinyke fiókát is, aki 1-2 napja bújhatott ki a tojásából. Nagyon cuki volt és nagyon selymes... A farmon lehetőség nyílt vásárolni is, de nem csak friss tojást, hanem húst és más portékát is, ami a madarakból készült. Tollat, kifújt tojást, a bőréből készült holmikat, csecsebecséket. Vettünk is egy "tele" tojást, amit aztán felhasználtunk akkor is. A kifújt strucctojásunk hosszú éveken át díszítette a könyves polcunkat, de aztán egy nap, szörnyű véget ért a díszelgése... Először én vertem le, másodjára pedig a rosszcsont cicám. Emlékszem, gurulva pottyan le a földre, amit első alkalommal repedéssel vészelt át, de a második esésénél már ripityára törve hevert a padlón. Nagyon sajnáltam, hiszen egy kedves emlék volt a messzi múltból. És most 15 év elteltével az én Jancsim, ismét meglepett egy igazi strucctojással. Nagyon megörültem neki, hiszen pótolva lett a régi közös "emlékünk". Szóval ezért volt ez a hadjárat, eme hatalmas tojással. Most aztán jöhetnek sorban a tojásos ételek... Leves, sonkás muffin és nokedli...


Így törtük fel...





Lassan, óvatosan haladtunk egyre beljebb...





Repedés nélkül sikerült megfúrni. Vékony szívószállal megfújva a tojás belsejét, hogy túlnyomás legyen benne, először a fehérje jött...





Aztán a sárgája...





A végén lemértem, 1,1 liter tojáslé lett belőle...





Tele a tál... Gyönyörű a sárgája is!





És mi készült belőle elsőként?

SONKÁBAN SÜLT BURGONYÁS FRITTATA









Hozzávalók: 6 szelet sonka, 4-5 dl felvert tojás, 1 nagy vöröshagyma, 1 nagyobb burgonya, 10 dkg húsos bacon szalonna, 5 dkg sajt, só, bors, petrezselyemzöld. Tálaláshoz: pirítós kenyér, koktél paradicsom, madársaláta.


A hagymát, a burgonyát és a szalonnát apró kockára felvágjuk és forró serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk. 





Egy 6-os szilikon muffin-sütő mélyedéseibe sonkát terítünk, hogy fészek formája legyen, majd a pirított alapot elosztjuk benne. A sajtot felkockázzuk és a tetejére szórjuk. 






A mélyedéseket felöntjük a felvert tojással...






200 C°-os előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre megsütjük a frittatát. Frissen pirított kenyérrel, koktélparadicsommal és madársalátával tálaljuk... Laktató és finom reggeli.













2015. január 20., kedd

~ GUA BAO ~















Ami Amerikának a hamburger, az Ázsiának a Gua Bao... Egy különleges szendvics a Távol-Keletről. Régóta a tarsolyomban van az elkészítése, már alig vártam, hogy megkóstolhassam. Ezt a "zsemlét" érdekes módon  nem sütni kell, hanem gőzölni / párolni. Mivel én nem rendelkezem olyan spéci bambusz párolóval, kicsit gondolkodóba kellett, hogy essek. Hamar be is villant a megoldás: ... párolóbetét ! Ezer éve kaptam, és bevallom még sosem használtam. De most eljött az ő ideje is. Tökéletesen bevált, meghozta a hozzá fűzött reményeket. Egyébként a tésztája nagyon érdekes... Van benne élesztő, sütőpor és szódabikarbóna is. Ettől aztán igazán puha és rugalmas lesz. Imádtam vele dolgozni és a párolása sem egy utolsó élmény. Szóval egy kicsit több időráfordítással mennyei harapnivalóra tehetünk szert, ha elkészítjük. Rengeteg receptje létezik az éterben, én Ezt választottam...


Hozzávalók a tésztához: 30 dkg átszitált liszt, 50 gr. tej, 150 gr. kéz meleg víz, 1/4 kocka friss élesztő, 1/2 kávéskanál sütőpor és szódabikarbóna, 10 gr. tejpor, 1 csapott evőkanál porcukor, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál olaj. Hús: 1 szűzpecsenye, 1 evőkanál só, 1 evőkanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál chili por, 2 evőkanál barna cukor, kevés olaj. Tálaláshoz: chili mártás, kígyóuborka, sárgarépa, póréhagymacsíra.


A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tálba tesszük. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha jó rugalmas és sima a tészta, akkor olajjal átkent tálba tesszük, letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, gyengén lisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk, majd elosztjuk a tésztát 9 darabra. Minden tészta darabból golyót formálunk. Fóliával letakarjuk és ismét kelesztjük, de már csak fél órát. Mikor ismét kelt a tészta, a golyókat oválisra kinyújtjuk és olajjal átkenjük. Mielőtt félbe hajtanánk a tésztát, teszünk rá egy darabka sütőpapírt. 








A párolóbetétet vízgőz fölé helyezzük és ráteszünk egy réteg sütőpapírt. Mikor már forr a víz, rátesszük a tészta darabokat a betétre, majd letakarva 9 percig gőzöljük a "zsemléket". Míg párolódik a tészta, addig megsütjük a húst. A szűzérmét megmossuk, szárazra töröljük és levágjuk róla a hártyákat. A fűszereket összekeverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a húst. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és hirtelen megsütjük rajta a hús minden oldalát. Mikor kőrben megsült, a serpenyőt betesszük az előmelegített forró, 200 C°-os sütőbe 10 percre. Ez idő alatt a hús szaftosra átsül. 5 percet pihentetjük a megsült húst, majd vékonyan felszeleteljük. A kész "zsemléket"t tálra tesszük és letakarva, melegen tartjuk.






Tálaláskor chili szósszal megkenjük a zsemlék belsejét, majd megpakoljuk a hússal, az uborkával, a sárgarépa csíkokkal és a csírával. Forrón tálaljuk egy pohár sör kíséretével... Mennyei....










2015. január 18., vasárnap

~ CSÖRÖGE ~














Eddig valahogy kimaradt az életemből a Csöröge, pedig egy nagyon kedvelt és finom fánk-féleség. Amúgy is lassan eljön a farsangi szezon, nem ártott végre kipróbálnom nekem is. Marha egyszerű a tésztája, hiszen nem kell dagasztani, keleszteni csak egyszerűen kimérni a hozzávalókat és bepakolni őket a masinába. Megjegyzem, ha nincs kéznél elektromos berendezés, akkor sem kell tőle megijedni, mert pár perc alatt az ember kigyúrja simára a tésztáját. Szóval tényleg egyszerű, még egy kezdőnek sem okozhat nagy kihívást. Finom, ropogós nassolni való, igazi karneváli édesség. Egy vájdling is kevés lehet a sokaságnak...


Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 6 tojás sárgája, 1 csipet só, 8 dkg olvasztott vaj, 4 dkg porcukor, 10 dkg tejföl, 1 kanál pálinka. Továbbá: olaj, vaníliás porcukor.


A tészta hozzávalóit tálba kimérjük, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Kényelmesebb ha van elektromos gépünk, akkor tényleg nem sok dolgunk lesz vele...






A kész tésztát gyúrólapra tesszük és letakarva, 1/2 órát pihentetjük.






Pihentetés után a tésztát 2-3 mm vastag lapra nyújtjuk ki, majd derelyevágóval szabályos háromszögekre daraboljuk. 






Tetszés szerint bemetsszük a tészta közepét, majd az egyik tésztacsücsköt áthúzzuk rajta. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és a fánkokat egyszer megfordítva, arany barnára kisütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük ki, majd még melegen, vaníliás porcukorba hempergetjük őket. Frissen, ropogósan tálaljuk a csörögéket.