"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. november 14., szombat

~ VARGÁNYÁS GOMBAKRÉMLEVES ~










Szeretem a krémleveseket. Igazi téli kanalazhatós finomságok. Szinte bármilyen zöldségből elkészíthető, hiszen a botmixer ilyenkor a legjobb barátunk. Nyáron szinte alig esszük, ősszel viszont kezd nálunk a divatba jönni. Kezdjük a sütőtökkel, azután jön sorban a többi: brokkoli, sárgarépa, burgonya, borsó, gomba....  Most az utóbbival készült, egy kevéske vargányával. Csodás íz-faktor. A pirított zsemlekocka kötelező elem hozzá, így lesz teljes az íze.


Hozzávalók: 30 dkg barna csiperke, 10 dkg vargánya, 1 kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1/2 l húsleves alaplé, 2,5 dl főző tejszín, 1 csokor petrezselyem, 1 kanál étkezési keményítő, só, őrölt bors, 1 csipet kakukkfű. Tálaláshoz: pirított zsemlekocka, aprított petrezselyemzöld, pár csepp oliva olaj.


A hagymákat felaprítjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. A gombákat nem hámozzuk meg, csak folyó víz alatt megmossuk. Felaprítjuk, majd a hagymához adjuk. Meghintjük sóval, borssal, kakukkfűvel és kevergetve átpirítjuk az egészet. Ha a gomba összeesett kissé, felöntjük a húsalaplével, hozzáadjuk a fele mennyiségű aprított petrezselymet, majd letakarva, lassú tűzön megfőzzük a levest. Míg fő a gomba, addig a tejszínben elkeverjük a keményítőt. Kb. 15-20 perc múlva a gombát botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt. Egyet forralunk rajta, majd elzárjuk alatta a tüzet. Tálaláskor a leves tetejére szórjuk a megmaradt petrezselymet és pár csepp oliva olajjal ízesítjük. Tányérba szedve, ki-ki maga szórja rá a zsemlekockákat...









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése