"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. november 19., csütörtök

~ FAHÉJ PUSZEDLI ~













Fahéjas süteményeket viszonylag ritkán, sőt szinte alig sütök, mert nem szeretik. Pedig milyen finomak azok! Én imádom! Ha például kakaós csigát készítek, akkor biztos, hogy becsempészek közéjük egy-két fahéjasat is. Naná hogy! Ezt most csak magamnak sütöttem, illetve a felét beszállítottam a munkahelyemre. Ott örülnek minden házi cuccnak... Szerintem ez a sütike megállja a helyét a Karácsonyi süteményes tálon is. Finom és tömény fahéjas... Jól záródó fémdobozban hetekig is el áll. 


Hozzávalók kb. 70 db. puszedlihez: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 kanál fahéj, 1 csipet só, 2 tojás sárgája, 1/2 dl tej, 15 dkg barna cukor. Hempergetéshez: 5 dkg barna cukor, 1 kanál fahéj. 


A lisztet tálba mérjük majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a fahéjat. Szárazon összekeverjük. Ez után hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a tojások sárgáját és a hideg tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva, 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Mikor eléggé hűvös már a tészta, akkor apróbb diónyi darabokra osztjuk a tésztát és gombóccá formázzuk. Minden gombócot egyenként meghempergetünk az előzőleg összekevert fahéjas barna cukorban.










 Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a puszedliket, majd előmelegített, 175 °C-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük őket. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd fémdobozba tesszük. Kiváló délutáni uzsonna vagy alkatrész egy sütis tálon...







1 megjegyzés: