"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. november 15., vasárnap

~ CSONGRÁDI ÁFONYÁS LEPÉNY ~













A Váncza süteményes-füzetemből való ez a recept. 1936-os kiadás, konkrétan saláta az egész, a  nagymamámé volt... Több lapja hiányzik, zsírfoltos, szakadozott és szamárfüles. Rémes a fizimiskája, de pont így patinás. Egy agyonhasznált réges-régi antikvitás, de nekem nagyon kedves. Végül is a tartalma a lényeg, az meg mit sem változott az idők során. Szuper receptek lapról-lapra. Annyira szeretem, kitűnik belőle a régi konyhák világa, és tapasztalhatjuk, hogy szinte a semmiből sütöttek a régmúlt asszonyai, finom süteményeket. Ez is pont ilyen. Szinte a semmiből készült és mégis nagyon finom. A recept mazsolát használ hozzá, nekem viszont csak áfonyám volt itthon. 


A tészta hozzávalói: 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 3 kanál cukor, 2 tojás sárgája, 15 dkg zsír, 6 kanál hideg tej. Töltelék: 12 dkg liszt, 3 tojás, 40 dkg tejföl, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor. Szóráshoz: 10 dkg aszalt áfonya vagy arany mazsola.


A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 x 25 cm-es tepsit, majd a tésztát belenyújtjuk. Kézzel belenyomkodjuk, hogy szépen kisimuljon. Ez után kikeverjük a tölteléket. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a kétféle cukrot. Habosra kikeverjük. A masszát a tésztára öntjük. 






A töltelék tetejére szórjuk az aszalt áfonyát, majd betesszük az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 35-40 percig sütjük, amíg szép világosra nem sül és jócskán megemelkedik a teteje. Ha megsült kivesszük és teljesen kihűtjük. Tálaláskor hosszúkás szeletekre vágjuk fel és porcukorral hintjük meg.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése