"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. október 28., szerda

~ MARACUJA PANNA COTTA ~












Még vasárnap készült ez a könnyed desszert. Nem csak könnyed hanem egyszerű, finom és gyors is. Igazán nincs vele sok macera, szinte percek alatt össze dobható. Hogy milyen gyümölcs kerül a tetejére, az már a fantáziánk és a keretünk dolga. Én most fordítva tettem, először megláttam a boltban a maracuját és csak utána döntöttem el, hogy egy finoman krémes, vaníliás panna cotta tetején fogja bevégezni. A maracuja savanykás-fanyar, de rendkívül friss íze, fantasztikus összhangba kerülf a krémes, lágy állagú, selymes textúrával. Szóval finom...


Hozzávalók 4 csészéhez: 2,5 dl sűrű tejszín, 2,5 dl tej, 1 evőkanál por zselatin, 1/3 pohár víz, 1 vanília kikapart belseje vagy 1 kávéskanál vanília esszencia, 3 kanál cukor, 1 csipet só. Tetejére: 4 maracuja, vagy bármilyen tetszőleges friss gyümölcspép / áfonya, eper, szeder, málna, barack, kiwi stb. /.


A tejet és a tejszínt egy kisebb lábosba mérjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a vaníliát. Lassú lángon felmelegítjük, de nem forraljuk. Míg melegszik a keverék, addig a zselatint hideg vízbe áztatjuk és megvárjuk amíg megduzzad. Amikor a tejszínes keverék már meleg, akkor hozzáadagoljuk az áztatott zselatint és állandóan kevergetve, pár perc alatt összemelegítjük az egészet, hogy a zselatin teljesen felolvadjon benne. A kész panna cottát kimérjük a csészékbe és betesszük őket a hűtőbe dermedni. Kb. 1 óra alatt a krém megdermed, rezgős-kocsonyás állagúvá válik. Tálalás előtt a maracuját kettévágjuk, tartalmát a panna cotta tetejére kapargatjuk és máris adhatjuk a desszertre éhes vendégeknek. Természetesen a gyümölcs bármilyen lehet, éppen ami kéznél van, vagy amit szeretünk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése