"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. október 4., vasárnap

~ ECLAIR ~















Nem szerepel a blogom se Képviselő fánk, se Profiterol, se Eclair fánk... Gyorsan pótoltam a hiányosságot, hiszen ezek méltán híres és tradicionális sütemények, desszertek az egész világon. És a hírességük mellett, igen finomak. Általában ünnepi alkalmakkor kerül az asztalokra, mert megjelenésében is olyan ünnepi hangulatot árasztanak. Mi most nem ünnepeltünk, hacsak egy baráti összejövetel éppen nem annak számít... Egy tartalmas leves után lett most desszert. Én nagyon kedvelem, a tésztája könnyed roppanós, a tölteléke pedig habos vanília krém. A tetején olvadozó csokoládé és a pirított diódarabkák, csak dobtak az ízélményén.A krémje számtalan variációban létezik. Lehet kávés, gesztenyés, csokoládés, gyümölcsös vagy éppen karamellás.


Hozzávalók az égetett tésztához: 1 dl víz, 1/2 dl tej, 8 dkg vaj, 1 csapott evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 10 dkg liszt, 4 tojás. Vanília krém: 1/2 liter tej, 2 csomag Oetker vaníliás pudingpor, 8 dkg cukor, 1 vanília kikapart belseje, 1csipet só, 2 dl. tejszín. Máz: 15 dkg ét csokoládé. Továbbá: 1/2 csésze aprított-pirított dió.


A tésztához a vizet és a tejet lábosba mérjük, majd hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a csipet sót. Felforraljuk, majd állandóan kevergetve beleszórjuk a lisztet. Kavargatva besűrítjük, majd 1-2 percig pirítjuk, égetjük a tésztát. A tűzről levéve kissé kihűtjük. Elektromos habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Krémesre kikeverjük. 






A kész tésztát nyomózsákba töltjük és csillagcsővel kb. 12 cm-es csíkokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Kissé távol egymástól, mert sütés közben szépen megnőnek...






Előmelegített sütőben, 180 °C-on, 20 perc alatt készre sütjük a fánkokat, majd kinyitva a sütő ajtaját még 10 percet pihentetjük őket. Mikor kihűltek a fánkok, fa evőpálcikával az egyik végére a fánknak, lyukat készítünk, hogy meg lehessen tölteni majd őket.






 A krémhez a tejet lábosba töltjük és hozzáadjuk a cukrot, a sót, és a vanília kikapart belsejét. Felforrósítjuk. Míg melegszik a tej, addig a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, a sárgájákat kikeverjük egy kevés tejjel és a pudingporral. A sárga krémet a forró tejhez kevergetjük, majd csomómentesre megfőzzük az egészet. 






A végén a forró krémbe keverjük a tojáshabot. Mikor kihűlt a krém, nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a fánkokat. A fánkok tetejét bevonjuk az olvasztott csokoládéval és pirított diót szórunk rájuk. Frissen tálaljuk.












1 megjegyzés: