"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. szeptember 11., péntek

~ TÖLTÖTT MAKRÉLA ~












Makrélát Horvátországban ettem először. Mivel szeretem nagyon a halakat, így ez a halfajta is nagyon bejött nekem. Igaz elég intenzív hal íze van, mint ahogy a tengeri halaknál szokás, de mentségére váljon, hogy kevésbé szálkás. Egy különleges módját választottam az elkészítésének, kiterítve szegénykét, megtöltöttem... Rizzsel, gombával és sajttal. Mivel a kiterített halon sül meg a töltelék, így köret sem kell hozzá csak egy finom saláta, vagy mint jelen esetben csíra. Aki szereti az erős halízű fogásokat, nos annak ez kiváló finomság lesz majd és nem utolsó sorban egészséges is.


Hozzávalók 2 személyre: 2 friss makréla, 1 csésze rizs, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, 25 dkg shampion gomba, 2 szál újhagyma, kevés oliva olaj, 5 dkg reszelt Trappista sajt, 2 kanál reszelt Pecorino sajt, 2-3 kanál sűrű tejföl, só,őrölt fekete bors, 1/2 citrom. Tetejére: 2 kanál zsemlemorzsa, 2 kanál reszelt Pecorino sajt.


A halat megmossuk és szárazra töröljük. Egy éles késsel a fej fölött és a farok előtt egy kicsivel kissé bevágjuk a halat, majd a gerince mellett két oldalon is végig vágjuk a hátát. Mivel a hal húsa nagyon puha, könnyen lefejtjük a húsát a gerincről. A csupasz gerincet megfogva, egyszerűen kihúzzuk a halból. Ahol érzünk még szálkát, azt kézzel vagy csipesszel eltávolítjuk. Ezzel ki is szálkáztuk az egész halat.





A hal belsőségét eltávolítjuk, majd folyó víz alatt átmossuk az egészet. Szárazra töröljük, sóval, citromlével bedörzsöljük a hal hasát. Félre tesszük pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket. A rizst fehérboros-sós-sáfrányos vízben pergősre főzzük, a  felaprított gombát és a hagymát kevés olajon lepirítjuk. A kissé kihűtött rizst tálba tesszük, majd hozzáadjuk a lesütött gombát a reszelt sajtokat, a tejfölt és ízesítjük az egészet sóval és őrölt borssal. 




Kikeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, leolajozzuk, majd rátesszük az előkészített halakat.  A kész tölteléket rákanalazzuk a halak nyitott hasába. Tetejére zsemlemorzsát és reszelt Pecorino sajtot szórunk.





 A sütőt előmelegítjük 180 °C-fokra és a töltött halakat kb. 20 perc alatt megsütjük benne. Salátával vagy csírával forrón tálaljuk. Kínálhatunk hozzá citromgerezdet illetve tartár szószt.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése