"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. augusztus 11., kedd

~ TÖLTÖTT TÉSZTALEPÉNY ~















Már megint tombol a nyár... Valami gyorsat kellet készítenem vacsorára, hogy kíméljem magamat a konyhában. Mivel elkészült a teraszon a mini-konyhám, ezért nem volt akadálya, hogy abban a jó kis szellős térben készüljön el a vacsoránk. Sütő nem kellett hozzá, csak egy forró serpenyő.... Szeretem az ilyen gyors ételeket, mert szinte fél óra alatt, finom falatokat lehet tányérra varázsolni. Ez a töltött tésztalepény hasonlóan készül, mint a Pupusas, ami szintén a család egyik nagy kedvence. Friss, kevert salátával és különböző szószokkal egy nagyszerű vacsora lett belőle. A tölteléke variálható, lényeg, hogy krémes legyen és ne darabos / ez a nyújtáskor lesz hasznos... /. Lehet húskrémmel, gombakrémmel, sajtkrémmel, vagy tonhalkrémmel is készíteni. Most ez a pikáns csirkés-burgonyás töltelék került bele.


Hozzávaló 6 lepényhez: 30 dkg liszt, 120 ml víz, 1/2 dl olaj, 1 kávéskanál só, 1 kiskanál sütőpor. Töltelék: 1 nagyobb burgonya, 1/2 csontozott csirkemell, 1 evőkanál Taco fűszerkeverék, 1 aprított újhagyma, 3 kanál tejföl, ízlés szerint, só, őrölt bors, chili szósz, 1 csésze reszelt sajt. Sütéshez: kevés olaj.


A tészta hozzávalóit tálba tesszük és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 20 percet pihentetjük. Míg pihen a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A csirkemellet ledaráljuk, fűszerezzük és pár csepp olajat is keverünk hozzá. Serpenyőben "gurulósra" sütjük. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd villával összetörjük. Egy nagyobb tálba tesszük a burgonyapépet, a kisült csirkehúst, majd a többi hozzávalóval krémet keverünk az egészből. 





A pihentetett tésztát lisztezett lapra tesszük, majd elosztjuk hat darabra.




A tésztadarabokat kerekre igazítjuk, majd elosztjuk rajtuk a tölteléket.





A tésztaszéleket kézzel kihúzogatjuk, majd középen összecsipkedjük, hogy a töltelék bezáródjon a tészta belsejébe. A kész gombócokat sodrófával kistányérnyi / kb.15 cm /nagyságúra nyújtjuk ki.






A kész lepényeket forró, kissé olajozott serpenyőben, oldalanként  2-3 perc alatt hirtelen megsütjük. Ha nagyon pirulna, akkor csökkentjük alatta a hőfokot, hogy ne égjenek meg. 
Friss kevert salátával és különféle szószokkal forrón tálaljuk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése