"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. augusztus 18., kedd

~ LEGYEZŐ TORTA ~
















Babarózsaszín, puhaság és álom... Valahogy ez a három szó jutott eszembe, amikor lefotóztam és megkóstoltam ezt a tortát. Rendkívül könnyed és habos torta lett belőle a friss túró és a mascarpone ízével. Egyébként egy sima piskóta torta túrós töltelékkel, csak egy kicsit formát bontottam vele. Néha nem árt egy cseppnyi izgalom a nemes egyszerűségben. Ezt a "legyező" technikát már régóta kerülgettem, izgatta a fantáziámat így sort is kerítettem az elkészítésére. Sokan csokoládésan készítették el, mert ott viszonylag sokkal jobban érvényesülnek a felvágott tortában a függőleges piskóta csíkok. Azért így világosan sem rossz, főleg, ha az ízét is hozzá vesszük. Finom és hercegnői...


Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt, 1 kanál olaj, 1 kávéskanál vanília esszencia. Töltelék: 25 dkg friss tehéntúró, 25 dkg mascarpone, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 3 kanál porcukor, 1 csipet só. Díszítéshez: babapiskóta, 2 dl. tejszín, pille cukor, szalag.


A piskótát elkészítjük, melynek leírása ITT található, majd sütés után langyosan feltekerjük egy nedves konyharuhával, így szép rolád formája lesz. Mikor kihűlt, kitekerjük és 3 egyenlő széles lapra felvágjuk.




Míg sül és hűl a piskóta, addig kikeverjük a túrós krémet, a tejszínt habbá felverjük, a pillecukrot felvágjuk. A túrós krém 2/3 részét rákenjük a piskóta lapokra, a maradékot félre tesszük a bevonáshoz. 

Az első piskótát feltekerjük, majd a talpára állítjuk. A másik kettő megkent lapot is a torta köré tekerjük.







A megmaradt krémmel bevonjuk a torta oldalát, majd áttesszük egy szép tortatálra. A babapiskótákat egyenként megmártjuk egy kevés tejben, majd kőrbe kirakjuk vele a torta oldalát. Szalaggal rögzítjük, hogy szépen megálljanak. A felvert tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba tesszük és habrózsákat nyomunk a torta tetejére. Nincs más hátra, mint rászórni az apró, puha pillecukrokat a hab tetejére és máris elkészültünk vele... Tálalásig behűtjük a tortát.







 




6 megjegyzés:

  1. Oh, de nagyon szépséges Kriszti ! A fotók is gyönyörűek, mint mindig. ☺

    VálaszTörlés
  2. Ma volt időm,elkészítettem a tortát (igaz pille cukor nélkül). Őszibarackot tettem rá,nagyon finom lett. Kíváncsi voltam már,hogy egy-egy ilyen recept,mekkora adag sütit-tortát ad ki. Ép elég. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos finom barackkal is. :o) 5-6 személynek tuti elég!

      Törlés
  3. Sziasztok! Ti mekkora tepsiben készítettétek a piskótát? Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés