"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. augusztus 4., kedd

~ ÁFONYÁS SAJTTORTA POHÁRBAN ~














Finom poharas desszert áfonyával, a kedvenc nyári gyümölcsömmel. Kár, hogy nálunk nincs nagy tömegekben, pedig milyen jó lenne lila hegyeket látni belőlük a piacokon... Még szedni is elmennék ha lehetne, de sajna nem tudok lelőhelyet, mert nincs. Ez a növény hűvösebb klímát kedveli. Azok az apró, bársonyos, lila bogyók minduntalan elvarázsolnak engem. Kedvelem fagylaltban, tortában, pitében, salátában vagy ilyen egyszerű pohár desszertben. Kissé savanykás, enyhén mentolos az íze, legalábbis én így érzem... Rendkívül egészséges, hiszen tele van vitaminokkal,ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Ebben a desszertben töményen érezni az ízét az biztos, szóval nagyon finom. Sütni nem kell, így hamar elővarázsolhatjuk magunknak vagy a vendégeinknek.


Hozzávalók 6 pohárhoz: 12 dkg zabkeksz, 3 dkg vaj, 1 csipet só. Krém: 25 dkg mascarpone, 1 tábla fehér csokoládé, 20 dkg áfonya, 2 kanál cukor, 1/2 citrom leve. Díszítéshez: 2 dl tejszín.


A kekszet zacskóba tesszük és nyújtófával morzsásra törjük. Egy serpenyőbe szórjuk, a vajat rádobjuk és kissé megpirítjuk. A kész morzsát elosztjuk a poharak aljába. A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük és habosra keverjük a mascarponéval. A krémet a poharakban lévő morzsára kanalazzuk, majd betesszük a hűtőbe dermedni. Az áfonyából pár szemet félre teszünk a díszítéshez, majd a többit botmixerrel pürésítjük. Hozzáadunk 1-2 kanál cukrot, a citrom levét és összemelegítjük. Ha már kihűlt, a dermedt krémek tetejére kanalazzuk. Behűtjük. Tálaláskor tejszínhabrózsával, áfonyával és citromfűvel feldíszítve adjuk asztalra.








1 megjegyzés: