"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. augusztus 22., szombat

~ ÁFONYA FAGYI ~













Vettem áfonyát. Végre nagyobb mennyiséget, egész megfizethető áron... Talán még lekvárra való is jut belőle, persze ha meg nem eszem addig. Egyszerűen imádom ezeket az apró hamvas lila bogyókat! Szeretnék télire is elrakni belőle, hiszen jól tűri a fagyasztást is. Milyen jó lesz majd télen is érezni a finom ízét... Olyan sok finomságot lehet belőle készíteni, mint például pitét, fagyit, joghurtos tortát, vagy éppen ilyen szép lila gyalánkságot. Szóval most áfonyázok ezerrel...


Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg friss áfonya, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tejszín, 1,5 dl magas zsírtartalmú tej, 1/2 csésze porcukor, 1 csipet só, 1 csipet citromsav.


Az áfonyából egy marékkal félreteszünk, a többit botmixerrel pürésítjük a vaníliás cukorral. A tejet és a tejszín egy kisebb láboskába töltjük és felmelegítjük. Közben a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sót is. Mikor a tejszín már elég forró, de nem forr, akkor kiveszünk belőle 2-3 kanállal és tojássárgájához keverjük / hőkiegyenlítés céljából /, majd fokozatosan keverés mellett az egész tojássárgáját a tejhez keverjük. Lassú tűzön addig főzzük / 7-8 perc/, amíg a kanál hátát szépen bevonja, megsűrűsödik. Mikor kész, teljesen kihűtjük. A kihűlt alaphoz keverjük az áfonyapépet, a félretett egész áfonyát és a citromsavat. Alaposan elkeverjük majd fagylaltgépbe töltjük a masszát. Ha nincs ilyen gépünk, akkor műanyag fedeles tálba öntjük és fagyasztóban, néhányszor átkeverve megfagyasztjuk az egészet. 
Tölcsérbe vagy tálkába szervírozzuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése