"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. július 26., vasárnap

~ ALMÁS PISKÓTAROLÁD ~















A lekváros piskóta újjászületése. Almával... A piskótával készült süteményeket azért kedvelem, mert nagyon hamar elkészülnek és számtalan variációban kényeztethet minket. Lehet feltekerni, lapjában félbe vágni vagy csak egyszerűen teledobálni gyümölcsökkel, esetleg nyakon önteni szószokkal, mártásokkal. Tényleg nagyszerű sütemény... Maradt pár öregedésnek indult sárga almám, és arra gondoltam, hogy ezt már tuti nem esszük meg magában, így ideje belesütni valamibe. Például egy puha piskóta-paplan alá...


Hozzávalók: 4 sárga alma, 4 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 kanál olaj, 1 kávéskanál vanília eszencia, 4 kanál víz, 1/2 citrom leve, 1 csipet só. Szóráshoz: vaníliás porcukor.


Az almákat meghámozzuk, majd negyedekbe vágjuk. Magházát kivágjuk. Éles V gyalun, vékonyan felszeleteljük. Citromlével meglocsoljuk. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd szépen sorban, egymást takarva letesszük az almaszeleteket.






Ez után elkészítjük a piskóta masszát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A sárgájákhoz hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük, jó habosra. A habos sárgájához adjuk a sütőporral elkevert lisztet, 4 kanál vizet és az olajat. Csomómentesre kikeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot és a vanília eszenciát.






A kész piskótamasszát a tepsiben lévő almaszeletekre kanalazzuk és simára elkenjük.







 Betesszük az előmelegített sütőbe sülni. Kb. 15 perc alatt világosra megsütjük az almás piskótánkat. Mikor megsült, kihűtjük és lehúzzuk róla a papírt. Az almaszeletekkel felfelé feltekerjük a tésztát. Vastag szeletekre felvágjuk, majd porcukorral meghintve tálaljuk. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése