"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. május 28., csütörtök

~ VADDISZNÓSZELET VADÁSZ MÓDRA ~














Mostanában nagyon jó dolgom van a munkahelyemen, ugyanis a kedves pácienseim elég sűrűn meglepnek valami különlegességgel, finomsággal. Hol bon-bon csodákkal, hol ínycsiklandó kávé válogatásokkal, de akadt a héten mézes akácpálinka és frissen szedett gyümölcs is... Tényleg nagyon kedvesek és köszönöm Nekik ezeket a gasztro - ajándékokat. Tegnap egy csomag vaddisznó comb várt rám a pulton, egy mosolygós vadász kíséretében... Saját lövés, saját bontás... Nagyon megörültem neki, hiszen ritkán jutok friss vadhúshoz. Gondoltam meg is főzöm vacsorára! Mivel kaptam paramétereket az elejtett állatról, így biztos voltam a dolgomban, mit és hogy csinálok majd vele. Nem könnyű friss vadhúshoz jutni, ezért jószerivel fagyasztott vadhúst vásárol az ember és ilyenkor mindig ott lebegnek a nagy kérdőjelek a fejek felett, hogy vajon milyen nemű és korú lehetett, az a megboldogult négylábú. Itt most nem voltak kérdőjelek, csak kész tények. A legszerűbb módon készítettem el, és a legnagyszerűbb ízt értem el vele...


Hozzávalók: 1 kg vaddisznó comb / lehetőleg fiatal állat húsa /, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 nagyobb sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 cikk zeller gumó, 6-8 db. barna csiperke gomba, 4-5 db. aszalt sárgabarack, 3,5 dl száraz vörös bor, 2-3 babérlevél, 6-8 szem boróka bogyó, 1 mokkáskanál kakukkfű, 2 evőkanál sűrített paradicsom püré, 2-3 evőkanál zsír, só, őrölt fekete bors, kevés liszt.


A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd lehártyázzuk. Ferdén, ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk. A hússzeleteket sózzuk, erőteljesen borsozzuk és mindkét oldalukat kevés liszttel meghintjük. A kacsasütő tál alját kikenjük a zsírral és beledobáljuk a megtisztított és nagyobb darabokra felvágott hagymát, sárgarépát, fehérrépát, gombát, aszalt barackot és a zellert. Rászórjuk a fokhagyma gerezdeket, a boróka bogyókat és a babérleveleket. Rákanalazzuk a sűrített paradicsompürét és megszórjuk a zöldségeket ízlés szerint sóval, borssal és kakukkfűvel. A zöldségek tetejére tesszük a fűszeres hússzeleteket, majd aláöntjük a vörösbort és annyi vizet, hogy a hús beleérjen a lébe. Letakarjuk a tálat a fedelével, majd betesszük az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni, párolódni az ételt. Kb. 1,5 - 2 óra alatt a hús vaj puhára fő a zöldségekkel együtt, és a szaftja pedig szépen besűrűsödik. Forrón tálaljuk az ételt burgonya krokettel és áfonya dzsemmel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése