"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. május 17., vasárnap

~ EPRES TÚRÓGOMBÓC ~
















Jön az eper szezon, végre megint! Már alig várom... A napon érett igazi epernek isteni íze van. Egyszerűen imádom ezt a gyümölcsöt, ez az egyik kedvencem. Megkockáztatom, hogy egyen értékben van, a kertünkben érő, mézédes, fehér húsú őszibarackkal. Na, az is mennyei. Végre sikerült magyar epret találnom, így nem is volt kérdés, hogy valami nagyon finomat készítek majd belőle. Ezt a gombócot már régóta készítem, csak még posztot nem írtam róla. Úgy gondolom megérdemel egy oldalt a blogomon. Nagyon finom és kellemes desszert. És ha még adunk hozzá igazi eper lekvárt, na akkor visz mindent.


Hozzávalók: 1/2 kg áttört túró, 2 tojás, 10 csapott evőkanál dara, 2 kanál cukor, 1 csipet só, 1/4 kg eper, 1 csésze kókuszreszelék. Tálaláshoz: porcukor, esetleg tejföl vagy eperlekvár.


A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a darát, a cukrot, a csipet sót és a tojásokat. Kikeverjük, majd letakarjuk és állni hagyjuk egy órát, hogy a dara megduzzadjon benne. Közben az epret megmossuk, lecsumázzuk és papírtörölközőn leszárítjuk. Próbáljunk közepes nagyságú és egyforma epreket választani, hogy a gombócok is majd hasonló méretűek legyenek. Kissé nedves kézzel túrót veszünk a kezünkbe és a közepére tesszük az eper szemet. Gombóccá gyúrjuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk és a gombócokat megfőzzük benne. Akkor főttek meg, ha feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük őket, majd forrón kókuszreszelékbe hempergetjük őket. Porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szereti tejföllel is meglocsolhatja. Nagyon finom desszert.








2 megjegyzés:

  1. Hú ez nagyon jól néz ki!
    Biztos nagyon finom kb hány személyre szól ez a recept?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen. Nagyon finom volt. A kókusz és az eper nagyon jól harmonizáltak egymással.

    VálaszTörlés