"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. május 16., szombat

~ DIÓS-CSOKOLÁDÉS KEKSZ ~










 




 Rég sütöttem kekszet, nem sűrűn szoktam. Pedig a család nagy keksz-fogyasztó... Ha rajtuk múlna, nekem állandóan ilyeneket kellene sütögetnem. Na persze...! Van én nekem éppen elég dolgom, mintsem kekszes dobozokat töltögessek fel naphosszat. Viszont ez a keksz olyan finom lett, hogy megért egy posztolást is. A pirult dió, a kesernyés étcsokoládé és az omlós keksz olyan kellemes harmóniát alkotott, hogy tényleg megérte közzé tétetni... 


Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg keserű kakaópor, 8 dkg puha vaj, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csipet fahéj. Továbbá: 10 dkg keserű étcsokoládé, 1 csésze pirított fél diószem.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd vizes kézzel kisebb diónyi halmokat csípünk ki a tésztából. A tészta labdacsokat a sütőpapírra tesszük és egy vizezett üdítős kupak segítségével mélyedéseket nyomunk a tészta közepébe. Ide jön majd a töltelék. A sütőt előmelegítjük 180 °C- fokra és megsütjük benne a kekszeket kb. 15-20 perc alatt. Mikor megsültek, teljesen kihűtjük. A diót száraz serpenyőben, állandóan rázogatva megpirítjuk, a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Az olvasztott csokit a tésztamélyedésekbe töltjük, majd mindegyik tetejére teszünk egy pirult diót. Hűvös helyen megdermesztjük a kekszeket, majd úgy tálaljuk.









4 megjegyzés:

  1. Imádom a pirult dió ízét, nagyon finomak lehetnek ezek a kis kekszek, recept mentve! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű kekszek Kriszti, remek fotók! Szívesen beleharapnék :-)

    VálaszTörlés
  3. Csodaszépek, egy kérdésem van: cukor nem kerül a tésztájába? (a csoki eléggé megédesíti?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, persze, hogy kerül, csak éppen lemaradt.. De már pótoltam! Köszi, hogy szóltál!

      Törlés