"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. április 22., szerda

~ SONKAKRÉMMEL TÖLTÖTT ÓRIÁSKAGYLÓ FÜSTÖLTSAJT MÁRTÁSBAN ~















Szeretem az olaszok "tésztafantáziáját"... Mint égen a csillag, annyi fajta tésztájuk van. Ha ismét Olaszországba fúj a szél, akkor esküszöm az lesz az első dolgom, hogy beszabadulok egy tésztaboltba és teleszedem a kosaram mindenféle különleges tésztafélével. 
A napokban razziát rendeztem a konyhaszekrényemben azzal a céllal, hogy lássam, milyen tésztát kell pótoljak. Fontos nekem, hogy mindig legyen itthon sokféle belőle, mert ha kell, tudok válogatni. Spagetti, makaróni, csavart, cső, kocka, lasagna, rizs vagy éppen kagylótészta... Azt hiszem ennyiből már lehet szemezgetni. Így akadt a kezembe, ez az óriás kagylótészta is. Ezt, a legjobb megtölteni és sütőtálban megsütni egy finom töltelékkel. Készítettem már halas, zöldséges, gombás, húsos töltelékkel, és most sorra került a sonkás változat is. Nagyon finom volt ahogy a töltött kagylók, belesültek abba a selymes sajtkrémbe...


Hozzávalók 3-4 személyre: 18-20 db óriás kagylótészta. Töltelék: 35 dkg prémium sonka / főtt-füstölt /, 150 gr. sűrű tejföl, 2 szál újhagyma, 1 kanál mustár, só, őrölt fekete bors, 3 kanál reszelt Trappista sajt. Sajtmártás: 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dl tej, 5-5 dkg Trappista sajt és Karaván sajt, 1 csipet szerecsendió, só, bors. Továbbá: 5 dkg Karaván sajt.


A tésztát kirakjuk a sütőtálba, hogy kb. mennyi fér bele, majd sós-lobogó vízben all-dente megfőzzük.
 







Míg fő a tészta, elkészítjük a sajtos besamel krémet. A vajat felforrósítjuk és zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet. Mikor lepirult, habverővel állandóan kevergetve hozzáöntjük a tejet. Puding sűrűségű krémet főzünk belőle. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. A végén hozzáadjuk a kétféle reszelt sajtot és addig kevergetjük, míg felolvadnak benne. Ezzel kész a besamel mártásunk.






Ha kész a besamel, elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, a hagymát felaprítjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is. A megfőtt és lecsepegett kagylótésztákat egyenként megtöltjük a sonkakrémmel. A sajtmártást beleöntjük a sütőtálba és a töltött kagylókat sorjában belerakosgatjuk.






A végén megszórjuk a kagylókat a maradék reszelt füstölt sajttal és betesszük az előmelegített 180 °C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük az ételt. Forró tálaljuk egy kevés aprított hagymaszárral megszórva.







1 megjegyzés: