"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. április 4., szombat

MÁKOS-KRÉMES KOCKA















Biztos már nagy a sürgés-forgás a konyhákban, hogy minél finomabb ételek kerüljenek majd fel a Húsvéti asztalokra. Természetesen én is ezt teszem, hiszen ki nem szereti a jó falatokat. Vettem igazi parasztsonkát, 100 tojást, friss tormát, amit majd lereszelek és persze jó sok lisztet is, a kalácsokhoz. Ebben a három-négy napban szinte kétnaponta sütnöm kell mert annyira fogy. A sonka főzőlevéből a csülökből bablevest főzök, mert az is nagyon finom ilyenkor. Mást nem nagyon tervezek, mert a sláger csak és kizárólag a Sonka. Lesz még pár sütemény, köztük ez a finom Mákos-krémes. A receptért, ha kicsit át is variálva, köszönet a Rita konyhájának. Ünnep után pedig jön a böjt, a kalóriák miatt... De ez így van rendjén! 



Hozzávalók  tésztához: 6 tojás fehérje, 3/4 csésze cukor, 15 dkg kókusz reszelék, 1/2- 1/2 csésze darált illetve egész mák, 1 csipet só, 1/2 csomag sütőpor, 3 kanál liszt. Krém: 6 tojás sárgája, 3/4 csésze cukor, 2 kanál liszt, 1 kanál étkezési keményítő, 1/2 liter tej, 1 kávéskanál vanília kivonat, 20 dkg vaj. Továbbá: 1 csomag piskóta tallér, 10 dkg vaj, 4 evőkanál keserű kakaópor, 5 evőkanál víz, 2 evőkanál étkezési keményítő, 4 kanál cukor.


A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd lazán beleforgatjuk a habba a többi hozzávalót is. Sütőpapírral kibélelünk egy 20 x 30 cm-es tepsit, majd belekanalazzuk mákos masszát. Kanállal eligazítjuk és mehet az előmelegített, 175 C-os sütőbe sülni. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a mákos tésztát. Kihűtjük. Míg sül és hűl a tészta, addig elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját egy kisebb lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és habverővel világosra felverjük. Lassan adagolva hozzáadjuk a tejet, a lisztet és az étkezési keményítőt. Elkeverjük és lassú tűzön, sűrű krémet főzünk belőle. Teljesen kihűtjük. Mikor lehűlt és hideg, hozzáadjuk a vajat, a vanília kivonatot és habos krémet keverünk belőle. Ezt a krémet kenjük a mákos alapra. A krém tetejét kirakjuk a piskóta tallérokkal. A végén elkészítjük a csokis mázat. Egy kisebb láboskába tesszük az összes hozzávalót, fölmelegítjük, besűrítjük a csokimázat, majd amikor egy kissé lehűlt, rákenjük a sütemény tetejére. Egy éjszakára hideg helyre tesszük a süteményt dermedni. Másnap felkockázva adjuk asztalra.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése