"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. március 21., szombat

~ HÚSVÉTI TOJÁSFESTÉS ~


Immár sokadik éve, a tavasz beköszöntével hatalmába kerítenek a tojások és velük együtt a festékek. Nem nehéz kitalálni, hogy miért... Persze, hogy a tojásfestés végett. Imádom ezt az időszakot! Lassan éledni kezd a természet, a fák virágba borulnak, a tavaszi virágok szirmot bontanak és halvány üde zölddé válik a világ. Valahogy ilyenkor én is újjá éledek, a szürke, borongós és fénytelen napok után. Egyre erősebbnek érezzük a nap sugarait és olyan jó reggel úgy kilépni az ajtón, hogy már bentről hallhatjuk a madarak hangos csicsergését. Itt a Tavasz, bizony megérkezett! Közeleg a Húsvét, a kereszténység egyik legszebb ünnepe is. És ha Húsvét, akkor bizony tojásfestés... Szeretem, mert megnyugtat. Bármikor le tudok ülni és festegetni... Legyen korán reggel, vagy egy fáradt este. Ilyenkor kikapcsol az agyam, és elmerengek. A tojások pedig egyre szebbek lesznek a kezeim között. Ezek a szép és romantikus díszítések, most decupage technikával készültek. Sok minden nem szükségeltetik hozzá, csak türelem és fantázia, no meg pár dolog. A színeknek és a mintáknak csak a képzeleted szabhat határt. 

Mire is lesz szükséged:


- kifújt fehér tojás

- fehér selyemfényű decupage ragasztó

- puha ecset

- rózsás szalvéta
 
-grafit ceruza

- gyöngyház-fehér kontúr festék.A készítés menetét és a technikát ITT megnézheted egy régebbi képsorozatban. 


  1. A fehér tojásokat kifújás után mosd át vízzel és szárítsd őket csont szárazra.

2. Hegyes grafit ceruzával rajzolj két vonalat a tojás hosszanti csúcsa között. A vonalak közé rajzolj mintát. 

3. A fehér kontúrfestékkel rajzold át a mintát. Vigyázz, óvatosan, hogy mozgatásnál és a letételnél ne nyúlj bele a mintába. 

4. Várj, míg megszárad rajta a kontúr festék / meleg radiátoron ez kb. 20 perc /.

5. Válaszd ki a szalvétát, húzd le a szalvéta legfelső rétegét, amin a minta van. Kézzel tépd körbe a mintát.

6. A tojás egyik oldalát kend vékonyan át a ragasztóval, majd a ragasztós ecsettel emeld fel a szalvéta darabkát és illeszd a tojás közepére. Lágy mozdulatokkal, kend rá a szalvétát, hogy mindenhol rásimuljon a tojásra. Vigyél fel rá még egy vékony réteg ragasztót.

7. Tedd le óvatosan a tojást, és hagyd megszáradni.

Ugye nem is olyan bonyolult!


  Jó munkát és kellemes időtöltést kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek az idén is. Hozzám is közel áll ez a rózsás, romantikus stílusú kifinomult elegancia. Jöhetnek a locsolók, hímes tojás helyett míves tojást kapnak.

    VálaszTörlés