"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. március 22., vasárnap

~ ÉDES ZSEMLÉK CSOKILENCSÉVEL ~

















A Vasárnap reggelt egy finom édes zsemlével indítottuk. Ritkán sütök zsemlét mostanában és az, hogy ráadásul édes, no hát az végképp ritkaság tőlem. Pedig finom. Főleg, hogy maradt a fiók mélyén egy kis csokilencse, amivel meg tudtam bolondítani. 12 zsemle sült ki a mennyiségből, de bizony alig maradt délutánra az uzsonna időre belőle. Még meleg volt a zsemle, de máris nyitogatták hozzá az itthon főzött csokoládékrémes és nutellás üvegeket... Igazi vajjal és főzött kakaóval is nagyon finom volt, én úgy ettem. A tésztájában nincs tojás, mégis nagyon puha és foszlós lett. Húsvét reggelére is el tudom képzelni, csak akkor marcipán darabokkal. Lehet így lesz legközelebb....





Hozzávalók: 1/2 kg átszitált sütemény liszt, 3 dl langyos tej, 2,5 dkg friss élesztő, 5 dkg puha tea vaj, 3 csapott evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál csokilencse. Lekenéshez: 1 felvert tojás.


Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral elkevert, 1 dl langyos tejben. A lisztet tálba szitáljuk, és elkeverjük benne a porcukrot és a sót. A megmaradt tejet megmelegítjük és beledobjuk a vajat, hogy beleolvadjon. Mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez a vajas tejjel együtt. Rugalmas kel tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor a végén belegyúrjuk a csokilencsét is. Liszttel meghintjük a tészta tetejét, majd meleg helyen kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Ez után elosztjuk 12 darabra a tésztát, majd mindegyiket zsemle alakúra gömbölyítjük. Konyharuhával letakarjuk a zsemléket és egy 1/2 órát pihentetjük. Mikor ismét keltek a zsemlék, akkor sütőpapírral kibélelünk egy tepsit és sorban, kissé távol egymástól átrakosgatjuk rá a zsemléket. Felvert tojással lekenjük a zsemlék tetejét, majd előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük őket. Sütés után rácsra tesszük őket és kihűtjük. Tea vajjal, nutellával vagy lekvárral kínáljuk. A főzött, habos kakaó is nagyon finom hozzá! 












2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép zsemléket sütöttél, és látszik, hogy finom is. :) És egyet gondoltunk, mert én is nemrég sütöttem csokis zsemlét, csak nálam került bele marcipán is, sőt az alakjuk csöppet eltér a hagyományos zsemléétől. Szívesen megkóstolnám a te változatodat. :)

    VálaszTörlés
  2. A péksütemény illatú hétvégi reggelek olyan varázslatosak, főleg, ha ilyen pihe-puha zsemlécskék várják az ébredőket. Lenyűgöző a látvány, szinte érzem az ízt a számban.

    VálaszTörlés