"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 14., szombat

~ ZEPPOLE ~














A Zeppole egy Dél-Olasz fánk, melyet leggyakrabban Szent János napján sütnek, az olasz háziasszonyok.
Dél-Olaszország több tartományában is kialakult az a szokás, hogy a gazdagabb családok, kora tavasszal hatalmas lakomákat rendeznek, ahová meghívják a szegényebb sorban élő családokat, és saját maguk szolgálják fel a finom fogásokat a vendégeiknek. Szent József - a szegények védelmezője - tiszteletére született, és a mai napig is kerül megrendezésre ez a kedves szokás a Salentói-félsziget bizonyos területein. A hatalmas étkezések fénypontja és egyben lezárója ez a finom és puha fánk. Sok helyen megtöltik különféle krémekkel, de sós változatban is sütik, szardella pasztával. Én maradtam a sima vaníliás cukorban megforgatott változatnál. Nagyon finom, érdemes kipróbálni! Előnye ennek a tésztának, hogy nem kell bele több tojássárgája, csak egy egész tojás. A neten többféle receptje ismert, én a krumpli nélküli változatát sütöttem meg...Talán a méznek köszönhetően ilyen puha és foszlós a fánk belseje...


Hozzávalók: 1/2 kg kelt tészta liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 120 gr. langyos tej, 80 gr. langyos víz, 80 gr. puha tea vaj, 80 gr. cukor, 1 tojás, 1/4 mokkáskanál só, 1 evőkanál méz. Sütéshez: kókuszzsír. Forgatáshoz: vaníliás kristálycukor.


Az élesztőt elkeverjük a tejben egy csipet cukorral és felfuttatjuk. Közben a lisztet tálba mérjük, majd hozzáadjuk a vajat, a tojást, a vizet, a cukrot, a sót és a mézet. A végén hozzáadjuk a felfutott élesztőt is. Sima, rugalmas és kissé puha kelt tésztát dagasztunk belőle. A tészta tetejét megolajozzuk egy kicsit, majd letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk a tésztát és éles késsel tojásnyi darabokat vágunk belőle. A tésztadarabokat kb. 15 cm-es rúddá sodorjuk, majd a két végét összecsippentve, karikát formázunk belőlük. A kész fánkokat letakarjuk és még 20 percet pihentetjük.





Közben egy nagyobb serpenyőben kókuszzsírt forrósítunk. A fánkokat kissé széthúzva, a forró olajba engedjük őket. Egyszerre nem sokat, mert sütés közben megduzzadnak. Letakarjuk fedővel, majd amikor már piros az aljuk, akkor megfordítjuk őket és már fedő nélkül sütjük tovább. 






Mikor szép arany barnára sültek a fánkok, akkor villával kiszedegetjük őket, itatós papírra sorakoztatjuk, majd forrón, vaníliás kristálycukorba hempergetjük mindet.






Fogyaszthatjuk finom házi lekvárral, csokoládé krémmel vagy vanília sodóval. Nagyon finom, igazi karneváli fánk.








1 megjegyzés:

  1. Szia Kriszti! Meglehetősen régen jártam már feléd. :) Egyrészt nagyon kevés a szabadidőm, másrészt nem nagyon nézegetek mostanában ilyen finomságokat, mert komolyan diétázok, és a te gyönyörű képeidet nézegetve erősen kísért a gondolat, hogy feladjam, és azonnal rohanjak ilyen fánkokat sütni...

    VálaszTörlés