"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 12., csütörtök

~ GOMBÁS GERSLI ~















A napokban olvastam egy kertészeti oldalon egy érdekes cikket a hántolt árpáról. Ez egy jótékony hatású gabona, melyet hazánkban elég kevesen fogyasztanak, pedig rendkívüli a hatása az emberi szervezetre. Az árpában többek között növényi rostok, keményítő, olajok, szerves só, vitaminok, ásványi anyagok, pl. kalcium, kálium és magnézium található. Növelhetjük vele a szellemi és fizikai teljesítményünket, mivel igen magas a B vitamin tartalma, és a benne található kálium és magnézium tartalom miatt erősíti és egyben nyugtatja az idegrendszerünket. Vízhajtó hatása révén csökkenti a kleszterint, az E vitamin pedig megszépíti a bőrünket is. Fogyasztása során a bélben is jótékony hatású, mert "leradírozza" a nem oda illő lerakódásokat, ez által rendet tesz az emésztésünkben. Tehát nem késlekedtem soká és máris beillesztettem az étrendünkbe ezt a különleges gabonát. Mivel sokkal hosszabb a főzési ideje mint a rizsé, érdemes felhasználás előtt 2 órával beáztatni hideg vízbe, hogy ezzel is lecsökkentsük a főzési idejét. Elsőként egy finom, rizottó jellegű étel készült vele, gombával, újhagymával és borral...


Hozzávalók: 15 dkg hántolt árpa / gersli /, 3 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 bögre víz vagy húsleves alaplé, 1 bögre vörös bor, 25 dkg csiperke gomba, pár szem szárított vargánya, 3 dkg vaj, só, őrölt fekete bors, kakukkfű, kevés oliva olaj.


Egy teflon serpenyőben kevés oliva olajat forrósítunk, majd megpirítjuk benne a felkarikázott újhagymát és a felszeletelt gombát. Erős tűzön végezzük ezt, hogy sülés közben a gomba elpárologtassa a nedvességét. Mikor kezd a gomba pirulni, akkor hozzáadjuk a megáztatott és lecsepegtetett gerslit, az áttört fokhagymát és a fűszereket. Átkeverjük az egészet, majd felöntjük a vízzel/ húslevessel és borral. Lefedjük, és néha megkevergetve, vizet pótolgatva, puhára, krémesre főzzük a gerslit. Mikor elkészült, a végén hozzáadjuk a vajat. Tálaláskor sajttal és aprított hagymaszárral megszórjuk a gerslit majd forrón adjuk asztalra.



 




1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, tartalmas étel. A gerslit főleg a sóletben szeretem, de ettem és nagyon ízlett salátaként mindenféle zöldségekkel elkészítve.

    VálaszTörlés