"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. január 25., vasárnap

~ STRUCCPOLITIKA ~


Nem dugtam a fejem a homokba, ámbár megjegyzem néha megfordul ám a kobakomban, rémes helyzetekben... Posztot sem akartam írni a strucctojásról, aztán mégis csak rávettetek. Mert ugyebár nem sűrűn van strucctojás a magyar konyhákban. Ez is csak egy régi kedves történet miatt lett... Hogy miért? Röviden elmesélem... 
Szóval, amikor Illéssel megismerkedtem, az első kirándulásunk alkalmával vásároltunk egy strucctojást, amolyan első közös ajándék gyanánt. Egy Balaton melletti kis struccfarmon jártunk Kővágóörsön... Érdekes volt látni ezeket a hatalmas madarakat abban a nagy karámban, ahogy sétálgattak, csipegettek és érdeklődően tartották szemmel a kíváncsiskodó turistákat. Ez egy tenyészet volt, sok-sok madárral és vegyes életkorokkal. Voltak hatalmas, kifejlett hímek és apró, virgonc serdülők. Örömömre, sikerült kézbe vennem és megsimogatnom egy picinyke fiókát is, aki 1-2 napja bújhatott ki a tojásából. Nagyon cuki volt és nagyon selymes... A farmon lehetőség nyílt vásárolni is, de nem csak friss tojást, hanem húst és más portékát is, ami a madarakból készült. Tollat, kifújt tojást, a bőréből készült holmikat, csecsebecséket. Vettünk is egy "tele" tojást, amit aztán felhasználtunk akkor is. A kifújt strucctojásunk hosszú éveken át díszítette a könyves polcunkat, de aztán egy nap, szörnyű véget ért a díszelgése... Először én vertem le, másodjára pedig a rosszcsont cicám. Emlékszem, gurulva pottyan le a földre, amit első alkalommal repedéssel vészelt át, de a második esésénél már ripityára törve hevert a padlón. Nagyon sajnáltam, hiszen egy kedves emlék volt a messzi múltból. És most 15 év elteltével az én Jancsim, ismét meglepett egy igazi strucctojással. Nagyon megörültem neki, hiszen pótolva lett a régi közös "emlékünk". Szóval ezért volt ez a hadjárat, eme hatalmas tojással. Most aztán jöhetnek sorban a tojásos ételek... Leves, sonkás muffin és nokedli...


Így törtük fel...

Lassan, óvatosan haladtunk egyre beljebb...

Repedés nélkül sikerült megfúrni. Vékony szívószállal megfújva a tojás belsejét, hogy túlnyomás legyen benne, először a fehérje jött...

Aztán a sárgája...

A végén lemértem, 1,1 liter tojáslé lett belőle...

Tele a tál... Gyönyörű a sárgája is!

És mi készült belőle elsőként?

SONKÁBAN SÜLT BURGONYÁS FRITTATA

Hozzávalók: 6 szelet sonka, 4-5 dl felvert tojás, 1 nagy vöröshagyma, 1 nagyobb burgonya, 10 dkg húsos bacon szalonna, 5 dkg sajt, só, bors, petrezselyemzöld. Tálaláshoz: pirítós kenyér, koktél paradicsom, madársaláta.


A hagymát, a burgonyát és a szalonnát apró kockára felvágjuk és forró serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk. 

Egy 6-os szilikon muffin-sütő mélyedéseibe sonkát terítünk, hogy fészek formája legyen, majd a pirított alapot elosztjuk benne. A sajtot felkockázzuk és a tetejére szórjuk. 


A mélyedéseket felöntjük a felvert tojással...


200 C°-os előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre megsütjük a frittatát. Frissen pirított kenyérrel, koktélparadicsommal és madársalátával tálaljuk... Laktató és finom reggeli.

4 megjegyzés:

 1. De jó volt olvasni a történetet. Most legalább láttam egy strucctojást közelről is. Tényleg hatalmas. Fantasztikus élmény lehetett, főleg Krisztikének a feltörése. A frittata pedig csodás színben pompázik a tányéron. Kíváncsian várom a többi fogást belőle.

  VálaszTörlés
 2. Nem volt még szerencsém strucctojáshoz, de ha egyszer hozzájutok, most már fogom tudni, hogy kell "feltörni". :) Nem semmi mennyiség van belőle, ebben az esetben tényleg dl-ben kell megadni a mennyiségét. :) Nagyon helyes ötlet volt Jancsidtól, hogy ilyen meglepetést szerzett Neked, további sok-sok boldog együtt töltött évet kívánok nektek! :)

  VálaszTörlés
 3. Kedves a történet :) Érdekes, én még strucctojást nem ettem, viszont strucchúst igen és az is nagyon finom :)

  VálaszTörlés
 4. Édes a történetetek! És milyen volt az íze? Mint a tyúktojásé? Mi hétvégén ettünk abszolút bió és nagyon friss házi tojást a bátyáméknál, Hát annak az ízét meg sem közelíti a boltban vett. A magyar házi tojás a legjobb. :-))

  VálaszTörlés