"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. december 31., szerda

~ BUÉK 2015 ! ~
















MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK SZERETNÉK KÍVÁNNI SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT A 2015. ESZTENDŐRE!


Köszönöm, hogy megtiszteltetek a figyelmetekkel és köszönöm, hogy nyomon követtétek a blogom életét. Remélem, hogy az új esztendőben sem lesz ez másként és néha benéztek az én virtuális "konyhámba". Ahogy az elmúlt esztendőben, idén is szeretnék finom recepteket közre adni, szép fotókat készíteni az ételekről, hogy meghozzam másoknak is a kedvet, a sütéshez és főzéshez. Remélem, hogy az energiám az időm és az egészségem nem fog ebben gátat szabni és termékeny évnek nézhetek majd ismét elébe. Mindenkinek kívánok jó egészséget, sikereket és szeretetet az Új Esztendőre!




BUÉK!



2014. december 28., vasárnap

~ JUHTÚRÓS STANGLI ~











Csak négy hozzávaló és más semmi. Finom, ropogós, sajtos falatok az év végi buliba... Nemsokára itt van a Szilveszter, és ilyenkor a virsli és a lencse mellett temérdek sós ropogtatni való is elfogy. Bármilyen formában elkészíthetjük, kerekre, lapokra vagy rudacskákra. Könnyű összeállítani a tésztáját, hiszen nem kell keleszteni, hajtogatni és hűteni. Egyszerűen csak összeállítjuk, majd felvágjuk és máris mehet a forró sütőbe. Ilyen egyszerű...


Hozzávalók: 35 dkg liszt, 25 dkg túró, 10 dkg juhtúró, 35 dkg vaj vagy margarin. Továbbá: 1 csapott evőkanál só, 1 tojás, 25 dkg reszelt Trappista sajt.


A lisztet, a vajat, a kétféle túrót egy tálba tesszük és ízlés szerint sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a fele mennyiségű reszelt sajtot is. Összeállítjuk a tésztát majd lisztezett gyúrólapon késfok vastagságúra kinyújtjuk. A felvert tojással lekenjük a tészta tetejét és a maradék reszelt sajtot rászórjuk. Éles késsel felvágjuk vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a stanglikat vagy pogácsákat és előmelegített forró sütőben, 180 C°-on arany barnára megsütjük.









2014. december 26., péntek

~ ROPOGÓS PISZTRÁNG SÜLT ~















Lassan eltelnek a Karácsony napjai és belépünk a két ünnep közötti időbe. Ilyenkor egy kissé megpihenünk és a csendes szabadidőé a nap nagy része. Mivel elég sok étel került az asztalunkra, így egy-két napig nem kell a konyhában tüsténkednem. Halat hallal ettünk az ünnepek alatt, végre kiélhettem a pikkelyesek iránti vonzalmamat. Az én menüsorom így állt össze Karácsonykor...


SZENTESTE


Pontyhalászlé szelet hallal és haltejjel

Rántott harcsafilé majonézes burgonyával, jázmin rizzsel

Mákos bejgli, Bécsi linzer


KARÁCSONY I. NAPJA


Tejszínes burgonyakrémleves fűszeres croutonnal

Gímszarvas ragu mandulás burgonyafánkkal

Gesztenyepüré torta


KARÁCSONY II. NAPJA


Ropogós Pisztráng sült

Salátaszív dresszinggel

Tiramisu


A kunkori pisztrángsült hozzávalói: személyenként 1 pisztráng, zsemlemorzsa, só, bors, hal fűszerkeverék, őrölt chili paprika, citrom, olaj a sütéshez.


A halakat megmossuk és lepikkelyezzük. Éles késsel beirdaljuk, majd sóval bedörzsöljük és citromlével meglocsoljuk. 1/2 órát állni hagyjuk, hogy a só jól bejárja a halhúst. Egy tálcára zsemlemorzsát szórunk és fűszerezzük borssal, hal fűszerkeverékkel és egy kevés őrölt chili paprikával. Ebben a morzsában forgatjuk meg a halakat. Egy serpenyőben olajat forrósítunk majd a halakat a hasukkal kifelé belerakjuk. Mindkét oldalukat ropogósra megsütjük. Forrón, citromgerezdekkel tálaljuk.







2014. december 23., kedd

~ BEJGLI ~














Ahogy minden évben, most is elkészült a Bejgli. Tömény mákos, ahogy szeretjük. Talán sok is lett benne a töltelék, hiszen alig látszanak a tészta tekerések... No mindegy, attól nem fogok félni, hogy rajtunk marad. Ezzel a süteménnyel szeretném köszönteni az olvasóimat és kívánni mindenkinek Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket. Teljenek az ünnep napjai meghittségben és szeretetben.


Így készült a három bejgli...


Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 12.5 dkg Ráma margarin, 6 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1.5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 tojás sárgája, 1/2 dl tejszín, kb. 1 dl víz.


Az élesztőt nem kell felfuttatni, egyszerűen belemorzsoljuk a lisztbe és a hozzávalókból tésztát gyúrunk. Se túl lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. Addig elkészítjük a tölteléket.


Töltelék: 42 dkg darált mák, 7.5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg cukor, 2.5 dl víz, csipet fahéj és citromhéj, 2 marék áztatott mazsola /aki szereti.../ Lekenéshez: 1 tojás


A vizet felforraljuk a cukorral, majd ráöntjük a kimért hozzávalókra. Jól elkeverjük és teljesen kihűtjük.
Kb. 27 dkg tészta legyen a lap, melyet 20X25 cm-es téglalappá nyújtunk, erre kerül elkenve 27 dkg mákos töltelék. Feltekerjük. Így teszünk a másik két tésztával és a töltelékkel is. Nyújtáskor nem szabad a felületet lisztezni, mert akkor nem lesz fényes bejgli sütés után. Ha elkészítettük mindhárom bejglit, hűvös helyre tesszük, és csak másnap sütjük ki. Sütés előtt lekenjük először a tojás sárgájával, megvárjuk, míg megszárad, utána pedig átkenjük a fehérjével, ezt is megvárjuk, míg megszárad. A bejglik tetejét néhány helyen megszúrjuk és mehet a sütőbe. 180 C°-on kb. 25-30 percig sütjük.








KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET 

KÍVÁN AZ



2014. december 20., szombat

~ MANDULÁS SABLÉ ~














Finom, omlós mandulás keksz 30 perc alatt. Tényleg nem kell hozzá több idő és bizton állítom, hogy nagyon finom. A közelgő ünnep miatt, a jégvirág kiszúrót választottam, de bármilyen formával készíthetjük. Lehet simán, mint most csak porcukorral meghinteni, de lehet lekvárral vagy csokoládé krémmel összeragasztani egyet-egyet belőle. Minden féle képen megállja a helyét. A pirult mandula a tetején csak dob az amúgy is finom ízén.


Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 15 dkg hideg vaj, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kanál tej, 1 csipet só. Kenéshez: kevés tojásfehérje. Szóráshoz: 2-3 evőkanál mandula lap.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztezett gyúrólapon vékonyra, kb. 2 mm-re kinyújtjuk a tésztát, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk a formákat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket és tetejüket lekenjük egy kevés tojásfehérjével. A kekszek közepére mandula lapocskákat szórunk. Forró sütőben, 180 C°-on 8-10 perc alatt világosra kisütjük őket. Mikor megsültek, langyosra hűtjük és porcukorral meghintjük a tetejüket. 










2014. december 14., vasárnap

KAKAÓS GUMISÜTI













Nem tudom megmondani, hogy miért mindig ilyenkor télen jut az eszünkbe ez a süti, de idén megint most jött el az ihlet az evésére.... Valljuk be, pont nem egy Karácsonyi sütemény. Ilyenkor ünnepek idején, inkább kerülnek előtérbe a linzerek, a mákos illetve a diós édességek. Viszont ennek nagy előnye, hogy nem kell sütni, csak hűteni. Amolyan puha elcsábulás a megszokott ízek között... Tavaly eredeti formában készült, most pedig csak a kakaós változata...


Hozzávalók a barna réteghez:


3 tojássárgáját, 5 evőkanál porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 2 kanál keserű kakaóport.
A 3 tojásfehérjét felverjük kemény habnak. 1,5 dl vizet felmelegítünk és beleteszünk 2 evőkanál por zselatint. Teljesen felolvasztjuk benne.
  A meleg zselatint a kakaós krémhez keverjük, majd a felvert habot is hozzá adagoljuk. Habos krémmé keverjük lazán. Ezután a masszát egy 20 x 30 cm-es tepsibe simítjuk. Hideg helyen 15 perc alatt megdermesztjük. Míg dermed az első réteg, addig elkészítjük a fehér réteget.


Hozzávalók a fehér réteghez:


4 dl tejfölt, 7 evőkanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk. 1,5 dl vizet 2 evőkanál por zselatinnal felmelegítünk és hozzákeverjük a tejfölös krémhez. Ezt a folyadékot a tepsiben lévő, már megdermedt rétegre ráöntjük. Ismét 15 perc hűtés következik. Ez után mind a két réteget megismételjük, vigyázva a teljes dermedésekre. A kész süteményt tálalásig hűtőben tároljuk, majd felkockázva kínáljuk. Könnyed, habos finomság...









2014. december 10., szerda

~ PINGVIN TORTA ~

















Ismét eltelt egy év és lassan itt vannak az Ünnepek. Ahogy tavaly Karácsonykor, idén is elkészült a " zimankós " tortám. Most ezek a kedves kis pingvinek kerültek rá, mert jó volna velük előcsalogatni a dundi hófelhőket, a hóesés miatt. Sajnos már évek óta nem volt fehér a Karácsony, és felemelő érzés lenne, ha idén Szent este, havat kéne lapátolni... Persze ebben, csakis reménykedni tudunk... Minden esetre a gyerekek már biztosan nagyon örülnének neki, mert a kislányom is erről álmodozik állandóan. Szóval, megint itt az egyik legszebb ünnepünk, én már nagyon várom. Szeretem, mert szép, csillogó, szeretetteljes és finom... Imádok ajándékot adni és látni az örömöt az arcokon, amikor izgatottan bontogatják a csillogó és sejtelmes ajándékdobozokat. Az olyan jó érzés, főleg a szívnek. Sajnos egyre kevesebb szívemhez közeli embert tudok megajándékozni, hiszen a szülők hiánya ilyenkor még nagyobb űrt hagy maga után...


 Szívből kívánok ezzel a kis tortával minden Kedves olvasómnak, Békés, Boldog, Meghitt Karácsonyi Ünnepeket. Kellemes készülődést és finom falatokat, minden megterített asztalra...



Hozzávalók egy zsúr tortához:  3 tojásból sütött, kerek piskóta lap / 3 lapba vágva /, 2 citrom, 2 tojás, 12 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 25 dkg mascarpone krém. A díszítéshez: fekete, narancssárga és fehér marcipán.


A kész piskótát 3 lapba vágjuk, majd félre tesszük, míg elkészítjük a citromos krémet. Először a lemon-curd krémet főzzük meg. Egy nagyobb lábasban felteszünk vizet forralni, ebbe beleállítunk egy akkora tálat, amely belefér és az alja beleér a forró vízbe. A tálba ütjük a két tojás, hozzáadjuk a cukrot, a citromok átszűrt levét és az étkezési keményítőt. Kézi mixerrel lassú fokozaton, addig keverjük, míg besűrűsödik a citromos krém. Ha elkészült, levesszük a tűzről és kihűtjük. Ha teljesen kihűlt a krém, hozzáadjuk a mascarpone krémet és habosra felverjük az egészet. Ezzel krémmel töltjük meg a tortát. A betöltött tortára marcipánt borítunk és áttesszük egy kisebb, üveg tortatálra. Ez után elkészítjük a pingvineket és a torta tetejére ültetjük őket. Kevés fehér marcipánból még apró hógolyókat is tehetünk rá... Tálalásig hűvösben tartjuk.








2014. december 8., hétfő

~CHILIS-CSOKOLÁDÉS AVOKÁDO MOUSSE~
















Karácsonykor a háziasszonyok sokszor túl vállalják magukat és bizony napokat töltenek el a konyhában fáradtan és elcsigázva. Sütnek-főznek, készülnek a vendéglátásra. Hogy könnyítsek ezen, hoztam egy idő és energia kímélő desszertet, amit nagyon ajánlok azoknak, akik nem szeretnek süteményeket sütni, de mégis valami finom desszerttel kívánják megkínálni az egybegyűlteket... Ez egy elég híres desszert és eléggé el van terjedve a világhálón hol ilyen, hol olyan összetétellel. A lényege az érett avokádó. Ki gondolná, hogy abból a sötétzöld zöldség-gyümölcsféléből milyen finom krém-desszert állítható össze. És tényleg... Finoman krémes és nagyon eredeti. Tökéletes lezárója az ünnepi fogásoknak.


Hozzávalók 4 személyre: 2 db érett, puha avokádó, 2 db érett banán, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál sötét keserű kakaópor, 1 evőkanál chilis kakaópor.


Az avokádó húsát kiskanállal kivájjuk és egy késes aprítógépbe tesszük. Rákarikázzuk a banánokat és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A géppel addig mixeljük, amíg fényes, sötét krémet nem kapunk. A kész krémes-habot kiadagoljuk a kelyhekbe, majd a tálalásig hűtőbe tesszük. Szervírozáskor cukorgyöngyöt szórunk a tetejére, úgy adjuk az asztalra. Finom és különleges pohár-desszert.