"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. szeptember 29., hétfő

~ RÁCSOS TÚRÓS KOCKA ~














A túrós süteményekből sosem elég... Ma nem terveztem, hogy sütni fogok, de mikor a kezembe akadt a majdnem lejáratos túró, nem vártam vele, azon melegében neki is álltam. Mióta a KitchenAid a konyhámba került, azóta sokkal könnyebb a dolgom is. Marha ügyes, mindent megcsinál. A tésztát is és a tölteléket is ő dagasztja és keveri ki helyettem. Áldom a tehetségét érte... Elég sok túrós recept van már fent a blogomon, de azt gondolom, ha egy recept csak egy nüansznyit is tér el a megszokottól, már érdemes lejegyezni. Valahogy mindig más, és valahogy mindig finom. Ha egy túrós sütinek kevert a tésztája szinte pille könnyű, ha pedig gyúrt, akkor omlós és ropogós. Ez így is van rendjén. A mostani tészta receptje a megszokott pite receptem, csak egy kicsit átváltoztatva a mennyiség miatt. A töltelék pedig a régi... A tepsi mérete amiben sült: 20 x 30 cm.


Hozzávalók a tésztához: 27 dkg liszt, 6 dkg margarin, 6 dkg zsír, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 púpos mokkáskanál sütőpor, 1 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 2 kanál tejföl. Töltelék: 75 dkg túró, 2 tojás sárgája, 3 tojás fehérje, 2 kanál tejföl, 2 kanál búzadara, 4-5 kanál púpos evőkanál cukor / ízlés szerint /, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só. Kenéshez: 1 tojás sárgája. Szóráshoz: vaníliás porcukor.


A tésztához valókat tálba tesszük és géppel dagasztókarral, vagy kézzel meggyúrjuk. A kész tésztát nagyjából elfelezzük, de jobb, ha egy kicsit az egyik fele több, hiszen a rácshoz való tészta-rész nem baj, ha kevesebb. A töltelékhez a túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a kétféle cukrot, a tejfölt, a búzadarát, a citrom reszelt héját és a csipet sót.  Krémesre kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük, majd lazán belekeverjük a túrós krémbe. A tészta nagyobbik részét kinyújtjuk téglalap formára és belesimítjuk egy sütőpapírral bélelt, kb. 20 x 30 cm-es tepsibe. Rákanalazzuk a túrós krémet, elkenjük majd a kisebb tészta részből elkészítjük a rácsot és a töltelék tetejére tesszük. Ha nincs tésztarácsozónk, akkor vékony csíkokat vágunk a tésztából és úgy rácsozzuk be a süteményt. A rácsokat lekenjük a felvert tojás sárgájával. A sütőt előmelegítjük, majd 175 C-on pirulásig / kb. 35-40 perc, sütőtől függ... / sütjük a süteményt. Kihűtjük, kockára felvágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.








2014. szeptember 26., péntek

~ PARADICSOMOS PAPARDELLE ~














A tészta, az örök kedvenc a konyhámban. Szerencsére mindenki nagy rajongója, bárhogy is készítem el... Pillanatok alatt elfogy a tálból, mintha nem is ettünk volna. Mostanában elég sokszor előfordul velem, hogy frissen gyúrom meg, az aznapi ebédhez az adag tésztánkat. Egyáltalán nem okoz gondot, sőt, inkább megnyugtat a puha tészta gyömöszölése, gyúrása. Sokkal, de sokkal finomabb a házi tészta, mint a bolti száraz! Ezt már megállapítottuk vagy százszor. Nem hiába eszik az olaszok nap mint nap, ők  pontosan tudják ezt. Mikor náluk jártam, ott szerettem bele a friss tésztákba. Pillanatok alatt elkészítették, hiszen a rutinos kezek pikk-pakk összegyúrták a lisztet a tojással... Főzni sem kell sokáig, hiszen a forrástól számítva, elég 4-5 perc, hogy elkészüljön. És azok a semmitmondó szószok, amikkel hirtelen átforgatták! Hát olyan fantasztikus ízzel bírtak, hogy megfogalmazni sem tudom... Mivel készítettem már spenótos illetve sütőtökös tésztát, itt volt az ideje a paradicsomosnak is. A szép piros színe végett, kapott egy csípős chorizo-mártást a tetejére.


Hozzávalók 4 személyre: Tészta: 30 dkg liszt, 3 tojás, 2 púpos evőkanál sűrű paradicsomkrém / sűrített paradicsom /. Mártás: 1 szál chorizo kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej lila hagyma, kevés oliva olaj, 5 dkg húsos bacon szalonna, 5-6 szem koktél paradicsom, pirospaprika, só, bors, kakukkfű, 2 dl testes fehérbor, 1 kávéskanál liszt, 1 kávéskanál csípős paprika krém, 3-4 levél bazsalikom. Tálaláshoz: reszelt parmezán.


A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva kb. 20 percet pihentetjük. Közben elkészítjük a mártást. Kevés oliva olajt forrósítunk, majd lesütjük benne az apróra vágott bacon szalonnát és a hagymát. A kolbászról lehúzzuk a bőrét és a fokhagymával együtt, késes aprítóban masszává forgatjuk. A közben lesült hagymát félre húzzuk a tűzről, majd megszórjuk a fűszerekkel és hozzáadjuk a kolbász masszát. Ezzel is átpirítjuk az egészet. Mikor a kolbász zsírjára sült, akkor meghintjük az egészet egy kanálka liszttel, hozzáadjuk a feldarabolt koktél paradicsomot és felengedjük a mártást a borral. Elkeverjük és főzve besűrítjük. A végén ízesítjük a mártásunkat az aprított bazsalikom levelekkel és a csípős paprika krémmel. A kész mártást melegen tartjuk. A tésztát lisztezett alapon vékony lappá kinyújtjuk, majd ujjnyi széles metéltre felvágjuk. 






Bő, sós vizet forralunk és a tésztát 3-5 perc alatt, fog-keményre megfőzzük benne. A kifőtt tésztát leszűrjük és tálba tesszük. A meleg mártással és a reszelt parmezánnal adjuk asztalra. Kellemesen csípős, üde tésztaétel...








2014. szeptember 24., szerda

~ NON PLUS ULTRA ~












Nézem a Konyhafőnök c. versenyt, vagy inkább cirkusznak nevezhető tévéműsort. Annyira utálom az egészet, mind a stílusáért mind a zsűrizés végett... Tudom, ez egy előre megrendezett közeg, lebeszélt forgatókönyvvel és történésekkel, de akkor is, számomra bicskanyitogató ez az egész. Akkor most többen megkérdezitek, hogy akkor meg a mi a fenének nézem?! Nem tudom megmondani, de mégis ott ülök esténként a képernyő előtt és bámulom az aktuális részt. A kíváncsiságom úgy látszik jóval erősebb a józan eszemnél. No, mindegy, nem is ez a lényeg... Az elmúlt adásban az egyik feladat, egy süteményt volt. El kellett készíteni, a Non Plus Ultra nevezetű, igen régi, amolyan nagyanyós süteményt... Csetlettek-botlottak, kapkodtak össze vissza a versengő konyhafőnökök. Folyt, pirult, leégett, megbarnult.... volt ott minden. Nem akartam elhinni, hogy ez az apró desszert, így kifogott a csapatokon. Teszteltem magam és elkészítettem. Igazat megvallva, leginkább a tojásfehérje kalap okozott némi izgalmat, de összességében szerintem egész jóra sikeredett ez az apró, édes harapni való. Persze itthon sokkal könnyebb volt az egész forgatókönyv, hiszen nem vizslattak szikrázó zsűriszemek, nem volt időkorlát, nem kellett más kapkodását figyelnem, szóval leginkább a nyugalom uralkodott a konyhámban... Lehet zsűri elé nem tenném ki, de egyébiránt, egy nagyon finom sütemény. Érdemes megkóstolni...



Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 evőkanál tej, 2 tojás sárgája, 4 dkg cukor, 1 csipet só. Hab: 2 tojás fehérje, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé. Összeragasztáshoz: sárgabaracklekvár
 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy fél órára a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor lehűlt a tészta, lisztezett alapon kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk egy kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval. Ez után, sütőpapírral bélelt tepsire átrakosgatjuk a tésztalapokat. Elkészítjük a fehérjehabot. A két tojásfehérjét habbá felverjük, közben hozzáadagoljuk a porcukrot és a citrom levét. Közepesen lágynak kell lennie a habnak, hogy könnyen nyomható legyen. Nyomózsákba töltjük a habot, majd sima végű csővel, habkorongot nyomunk minden egyes tésztára. A
süteményt tegyük be a sütőbe 170 C-ra és süssük őket kb. 15 percig. Legyenek világosak a kisült kekszek. Hagyjuk teljesen kihűlni őket, majd egyet-egyet összeragasztunk a baracklekvárral. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit. Finom, zamatos keksz. Pont az a "nem tudom abbahagyni" kategória...







2014. szeptember 22., hétfő

~ M & M EMELETES CSOKOLÁDÉ TORTA ~












11 éves lett az én kis lánykám... Ismét eltelt egy év egészségben és boldogságban. Külön kívánság volt ez a torta, ami már egy kicsit nagylányosabb az előző évek tortáihoz képest. Úgy vélem elhagytuk a forma tortákat és búcsút intettünk az állatos, kastélyos, rózsaszín, habos-babos korszaknak... Valahol furcsa, de nem meglepő már ebben a korban. Izgalommal vásároltuk együtt a tortához valókat és nem kellett már titokban, dugdosva megsütni a szülinapi édességet. Együtt tüsténkedtünk a konyhában, szuper módon a kezem alá dolgozott, mint egy igazi kis kukta. A végeredmény csodás lett és nagyon tetszett neki. Egy hatalmas, emeletes, nagyon csokis torta született, M&M cukorkákkal és Kit-Kat nápolyival szegélyezve. 



Hozzávalók: Egy 3 illetve 5 tojásból sütött kerek, kakaós piskóta torta / 8 tojás, 18 dkg liszt, 6 dkg keserű kakaópor, 24 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 8 evőkanál víz, 1 csipet só /. Krém: 1 csomag Oetker fekete kakaós pudingpor, 10 dkg tea vaj, 25 dkg mascarpone krém, 3,5 dl tej, 20 dkg keserű csokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, 4 kanál kekserű kakaópor, 4-5 kanál porcukor. Díszítés: 5 dupla csomag Kit-Kat nápolyi szelet, 4 nagy zacskó M&M cukorka, 1 méter színes szalag, gyertya.



A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet is. Elkeverjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjéjét kemény habbá felverjük egy csipet sóval, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot a kakaós krémbe. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 25 cm-es és egy kisebb, kb. 20 cm-es kerek tortaforma alját és a piskóta masszát belesimítjuk mindkét formába. Előmelegített sütőben, 175 C-on, készre sütjük a piskóta alapokat. Mikor megsültek, kihűtjük és a formából kiborítjuk őket. Lapjában elfelezzük mindkét tésztát. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a kakaós tölteléket. A  csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd kihűtjük, a pudingot megfőzzük és azt is teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt mindkettő, a többi hozzávalóval együtt, habos krémet keverjük belőlük. A kész krémmel betöltjük a tortákat. A kisebb tortát ráhelyezzük a nagyobb tortára, majd egy kevés krémmel bevonjuk mindkét torta oldalát és tetejét. Az alsó torta oldalára felrakjuk kőrben a nápolyi szeleteket és a torta tetejére szórjuk a cukorkákat. Szalaggal rögzítjük az alsó tortát, majd a felső tortát díszítjük a gyertyákkal... Tálalásig hűvösben tartjuk.









2014. szeptember 19., péntek

~ DIÓKRÉMES KIFLI ~















Ismét eljött az ősz... Hullanak a megsárgult levelek és az idő is olyan komorrá változott. A természet aludni tér... Az ősz egyik kedves velejárója, hogy megérnek a csonthéjas gyümölcsök. Koppanva hull az avarba a dió, a mandula, és a mogyoró. Hazánkban ez a három legkedveltebb csonthéjas gyümölcs. Szerencsére a kertben van három növésben lévő fiatal diófa, úgy hogy pár éven belül tetemes mennyiségű diótermésre számíthatok. Ahogy én is korosodom, úgy kedvelem meg egyre jobban a diót. Régebben csak a téli ünnepek során került az asztalra diós sütemény. Akkor is csak azért, mert illett... Most viszont azt vettem észre, hogy elfogyott az évre megvásárolt dió mennyiségem. Vásároltam. Sütöttem belőle egy finom diókrémes kiflit... A csipetnyi fahéj, ami töltelékébe került, kellőképpen elcsábít az ízével. A tésztája pedig, a "villámgyors csiga" receptje, amibe úgy ahogy van, bele szerettem...


Hozzávalók a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 50 ml. tej, 5 kanál olaj, 1/3 mokkáskanál só. Töltelék: 25 dkg darált dió, 8 kanál forró tej, 4 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1/2 mokkáskanál fahéj.


A tésztához valókat gyúródeszkára halmozzuk, majd simára meggyúrjuk a tésztát. Meglisztezzük a gyúródeszkát, majd kinyújtjuk a tésztát, kb. 40-50 cm-es kőr alakú lappá. Konyharuhával letakarjuk, majd elkészítjük a tölteléket. A diót tálba szórjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Kikeverjük, majd a tölteléket a kinyújtott tésztára kenjük. Ha nagyon sűrű lenne a töltelék, akkor egy kevés tejjel lazíthatunk rajta. Mikor rákentük egyenletesen a tölteléket a tésztára, kőrkéssel felvágjuk 16 cikkre. A szélesebb részénél kezdve, szorosan feltekerjük kifli formára. A kész kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 
 
 
 




Előmelegített sütőben, 175 C-on kb. 20 perc alatt megsütjük a süteményt. Langyosra hűlve és porcukorral meghintve tálaljuk. Tökéletes desszert délutánra, egy kávé vagy tea mellé...
 
 
 




2014. szeptember 18., csütörtök

~ AZ ELSŐ SZAPPANJAIM... ~












Már megint mire adtam a fejem... Aki ismer, tudja rólam, hogy nagy a kreativitás utáni vágyódásom. Mindent szeretek és szeretnék kipróbálni amit otthon csak ki lehet. Legyen az varrás, kötés, hímzés, decupage vagy mint most, a SZAPPAN KÉSZÍTÉS... Ez is egy mesevilág. Utazás az illatok, a formák és a különleges hozzávalók birodalmában. Mióta ezt megismertem, azóta úgy érzem magam, mintha ülnék egy hatalmas szappanbuborékon, ami szállingózik ide és oda a "drogéria" végtelen és illatozó mezején... Régóta foglalkoztatott a szappankészítés világa, de valahogy nem mertem belépni a kapuján. Minduntalan félelmeim támadtak, hiszen azért ez egy speciális mini vegyészet a konyhában... Minden apró nüansz nagyon fontos, nagy körültekintést igényel a munkafolyamat, hiszen egy apró baki és máris kész a baj vagy a baleset. Amúgy a neten található "szappan-kisokos" oldalak némelyike, elég bonyolultan adja át ezt az egész folyamatot. Talán ezért sem mertem egyedül belevágni. Ez úton is köszönöm Heni barátnőmnek, aki meginvitált magához egy kellemes kávé kíséretében, a közös szappanfőzős délutánunkra. Itt aztán szembesültem a vizuális élménnyel és magam is részese lehettem, a szappanok házi születésének. Sokkal, de sokkal egyszerűbb mint gondoltam volna. A lényeg, hogy betartsuk a fontos lépéseket és a pontosan kimért adagokat. Végül is ennyi a dolog titka.... A szappanok illatának, összetevőjének és formájának csak a képzeletünk szabhat határokat.


Amire szükségünk van: 


Digitális mérleg, gumikesztyű, védőszemüveg, kötény, műanyag kb. 2 db. tejfölös vödör, műanyag kanál, fakanál, műanyag végű botmixer, 2 l-es láboska, szappan öntőforma.


 A kép a netről...


Ha nincs öntőformánk, akkor tökéletes hozzá a szilikon muffin forma vagy egy kimosott, csavaros tetejű tejes papírdoboz, amit az egyik oldalán felvágunk, de úgy, hogy visszacsukható legyen...


A szappan hozzávalói egy kb. 750 gr.-os mennyiséghez: 


70 gr. Nátrium-hidroxid, 125 gr. pálmazsír, 125 gr. kókuszzsír, 125 gr. napraforgó olaj, 125 gr. oliva olaj, 180 gr. ioncserélt víz vagy teafőzet, 5 ml. illóolaj, 2-3 teáskanál színezék / kurkuma, kávé, kakaó, orvosi szén...stb. / Jelen esetben én a folyadékot Saga erdei gyümölcstea főzettel helyettesítettem és került még a szappanba rózsa illó olaj és 2 tasak Saga erdei gyümölcs teafű...


 Érdemes a receptekért felkeresni különböző szappanfőző oldalakat, hiszen ott biztos találunk magunknak megfelelő és illatú összetételeket... 


A készítés folyamata:

1. Öltözz be! Kötény, védőszemüveg, gumikesztyű...

2. A zsírokat és az olajakat mérd ki pontosan egy kisebb lábosba és tedd fel melegedni. Csak addig melegítsd, amíg el nem olvadnak a hozzávalók és ujjal bele tudsz nyúlni a keverékbe. Kb. 40 C-fok.

3. Engedj hideg vizet a mosogatóba kb. 1/4 részig.

4. Mérd ki pontosan a folyadékot / ioncserélt víz vagy lehűtött teafőzet / és öntsd bele a tejfölös vödörbe. 

5. Mérd ki pontosan a Nátrium-hidroxidot.

6. A kis vödröt, amiben a víz/tea van, állítsd bele a vízzel töltött mosogatóba és óvatosan öntsd hozzá a por alakú lúgot. Sosem fordítva!!! Mindig a vízbe keverjük a lúgot...!! Kevergesd lassan! Vigyázz, a kémiai reakció azonnal beindul és a lúgos folyadék el kezd felforrósodni! Maradj nyugodt, vigyázz a lassú mozdulatokra, hogy ne fröccsenjen ki a lúg! Kevergetve hűtsd ki langyosra, kb. 40 C-ra. Ha már nem forró, akkor hagyhatod a pulton is kihűlni...

7. A kéz-meleg olaj keveréket öntsd bele a másik vödörbe és lassan öntsd hozzá a langyos lúgkeveréket. Fakanállal keverd meg, majd botmixerrel óvatosan mixeld meg a keveréket. Pár perc múlva az elegy elkezd sűrűsödni, szappanosodni. Mikor már majdnem tejföl sűrűségű a keverékünk, akkor kell a szappant "szagosítani" a különböző illó olajokkal és az esetleges szárított virágokkal... Ezzel is el kell keverni, de már elég csak a fakanállal...

8. A kész szappan krémet adagold ki a formákba. Vagy ha nincs, akkor töltsd bele a folpakkal kibélelt tejes flakonba.

9. Takard le a formákat folpakkal és 48 óráig hagyd a szappant megszilárdulni. Két nap múlva, vedd ki a nyers szappanokat a formákból. Ha tömböt készítettél, akkor szeleteld fel a szappant ujjnyi vastag szeletekre. 

10. Tedd a kész szappanokat egy sütőpapírral bélelt tálcára és hűvös-szellős helyen pihentesd őket, 5-6 hétig. Ez idő alatt a szappan megérik és kellő képen kiszárad. Nincs más hátra, mint hogy elmerülj a házi szappan buborékjaiban...

 Pihentető fürdőzést!






2014. szeptember 17., szerda

~ KIFLI CHIPS ~










Finom csemegét tudunk varázsolni a megmaradt és szikkadt kiflikből... Hogy hogyan? Egyszerűen meg kell sütni. A legjobb ropogtatni való, szinte a semmiből. Gyerekzsúrok kedvence lehet. Nem tartalmaz túl sok sót és olajat. A legfinomabb frissen, sütés után. Egy pohár gyömbérrel kóstoltam...


Hozzávalók: szikkadt kifli, a permetezéshez kevés olaj, esetleg fűszerkeverék...


A kifliket szeletelő géppel nagyon vékony, 1-2 mm vastagságúra felszeleteljük. A kifliszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk majd pár fújásnyi olajjal lepermetezzük. A sütőt előmelegítjük 200 C-fokra és a kifliket arany barnára, ropogósra megsütjük benne. Langyosra hűtve tálaljuk. Igazi ropogós finomság.







2014. szeptember 15., hétfő

~ TÉSZTASALÁTA AVOKÁDÓVAL ÉS VÖRÖSBABBAL ~














Ilyen sem történt még velem, hogy hajnalban arra gondolok félálomban, hogy kéne csinálnom egy finom tészta salátát... Fogalmam sincs mi ütött belém, hogy tésztasalátákról álmodozom... Végül is mindegy, ha előjött onnan mélyen hátulról, akkor legyen valóság is. Elkészült és finom lett. Friss ropogós zöldségekkel, avokádóval és babbal...


Hozzávalók: 1/2 csomag apró kagylótészta, 1 vörös bab konzerv, 1 avokádó, 1 kígyóuborka, 1 fej lila hagyma, 1 pohár főtt kukorica, 1 kisebb sárgarépa, 2 marék saláta mix / jég, fejes, lollo /. Öntet: 1/2 pohár oliva olaj, 1 citrom leve, só, bors, kevés mustár.


A tésztát fog-keményre megfőzzük majd leszűrjük és kihűtjük. Míg fő a tészta, addig előkészítjük a saláta alapot. A zöldsalátát elcsipkedjük, a répát zsülienre, a hagymát és az avokádót kisebb kockára felvágjuk. Egy tálba tesszük az egészet, majd hozzákeverjük a kukoricát is. A babot leszűrjük, vízzel leöblítjük majd ezt is a salátába keverjük. Az öntethez az olajat magasabb mérőpohárba öntjük, majd belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a mustárt is. ízesítjük az öntetet sóval és őrölt fekete borssal. Kisebb habverővel egyneművé keverjük. Tálalás előtt keverjük a salátához az öntetet.







2014. szeptember 13., szombat

~ KAKAÓS APRÓ KEKSZ ~

















Na, végre! Fakadt ki az én Jancsim, amikor a konyhába belépve meglátta, a tálban sorakozó apró kekszecskéket... - Ezt most nekem sütötted? Ugye?... Persze, hogy Neked! Tudom, hogy az ilyen jellegű sütemények a kedvenceid... Nem krémes, nem habos és legfőképpen nem gyümölcsös. Hiába, Ő egy igazi keksz fan. Ezen nőtt fel... Van egy sima változat is, a Bécsi vaníliás, az is nagyon finom. A délutáni kávéhoz a legjobb falat...


Hozzávalók: 22 dkg olvadékos vaj, 18 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő, 3 dkg keserű kakaópor, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 3 evőkanál tej.


A hozzávalókat tálba tesszük és kanállal simára keverjük. Elég lágynak kell lennie a tésztának, hogy könnyen lehessen majd kinyomni. Ha kell, még egy kis tejjel lazíthatjuk. A kész kakaós masszát habzsákba töltjük és csillagcsövön keresztül apró, fél diónyi adagokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. A sütőt előmelegítjük, majd kb. 200 C-on. 10-15 perc alatt készre sütjük benne az apró kekszeket. Kihűtve tálaljuk.