"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. augusztus 31., vasárnap

~ MÁKOS CSIGA ~















Mikor Barbinál és Gabinál megláttam a villám gyorsan elkészülő kakaós csigát, rögtön bele is szerettem. Régóta dédelgetem a receptjét, most végre meg is sütöttem. Mivel kakaós süteményt ettünk a napokban, gondoltam jó lesz benne most, a kissé citromos leheletű mák töltelék is. Bizony, hogy jó lett így mákosan is. A tésztája finom puha, a benne rejlő túrótól, a mák pedig édesen hozza az amúgy is finom ízét a sütiben... Ezt a tésztát el tudom még képzelni rumos-diós, kókuszos vagy narancsos-mogyorós töltelékkel... 


Hozzávalók a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor / én most szódabikarbónát tettem bele /, 10 dkg porcukor, 50 ml. tej, 5 kanál olaj, 1/3 mokkáskanál só. Töltelék: 25 dkg darált mák, 8 kanál forró tej, 4 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja.


A tésztához valókat gyúródeszkára halmozzuk, majd simára meggyúrjuk a tésztát. Meglisztezzük a gyúródeszkát, majd kinyújtjuk a tésztát, kb. 40 x 30 cm-es lappá. Konyharuhával letakarjuk, majd elkészítjük a tölteléket. A mákot tálba szórjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Kikeverjük, majd a tölteléket a kinyújtott tésztára kenjük. Ha nagyon sűrű lenne a mákos töltelék, akkor egy kevés tejjel lazíthatunk rajta. Mikor rákentük egyenletesen a tölteléket a tésztára, szorosan feltekerjük. Éles késsel, ujjnyi szeletekre felvágjuk a tésztarudat, majd a kész csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 






Előmelegített sütőben, 175 C-on kb. 20 perc alatt megsütjük a süteményt. Langyosra hűlve és porcukorral meghintve tálaljuk. Tökéletes desszert délutánra, egy kávé vagy tea mellé...












2014. augusztus 29., péntek

~ TÖLTÖTT CUKKINI ~












Egyik kedvenc nyári zöldségem a cukkini. Szeretem, mert számtalan elkészítési módja van. Finom, a belőle készült  krémleves, a ropogósra kisütött rántott karikái, a vele készült friss saláta, a főzelék, vagy ahogy most készült: megtöltve... Mindegy hogy milyen formát és színt választunk a piacon, a lényeg, hogy friss legyen és harmatos. A zsenge példányok a legfinomabbak. Azokat lehet rántani, tölteni és grillezni, a nagyobbakból pedig főzelék készülhet ugyan úgy mint a főzőtökből...

 
Hozzávalók 4 személyre: 4 db. kb. 30-35 dkg-os cukkini, 2 szál újhagyma, 1 csirkemell, 1 csokor kapor, 10 dkg juhtúró, 1 csésze főtt rizs, 2-3 kanál tejföl, só, őrölt bors.


A cukkiniket megmossuk, majd végeit levágjuk és 4 darabra szeljük. Kiskanállal kivájjuk a közepüket úgy, hogy az alja megmaradjon. 






Sós vizet forralunk és a cukkiniket 10 perc alatt előfőzzük benne. Közben elkészítjük a tölteléket. Kevés olajon üvegesre pároljuk az összevágott újhagymát, majd hozzáadjuk a darált csirkemellet és a cukkini kivájt húsát. Sóval, borssal ízesítjük és lesütjük az egészet.





 Az előpárolt cukkiniket tálra szedjük és leitatjuk róluk a felesleget vizet. A kissé lehűtött töltelékhez hozzákeverjük a vágott kaprot, a juhtúrót, a rizst és a tejfölt. Ha kell, utána ízesítjük, de vigyázzunk, mert a juhtúró is eleve sós.... A cukkini "csészékbe" beletöltjük a ragut.






Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a töltött cukkiniket, majd előmelegített sütőben, 200 C-on pirulásig sütjük őket. Tejföllel és pirítóssal forrón tálaljuk. Aki szereti, rizsköretet is kínálhat mellé.









2014. augusztus 26., kedd

~ LE GENOVESI ~




















Egy különleges sütemény Szicíliából. Véletlenül akadtam rá, de azonnal beleszerettem. Egyszerű hozzávalókból, egy nagyszerű sütemény. A porhanyós "tészta paplan" egy könnyed, édes krémet rejt. Olyan igazi csipketerítős sütemény... Ezen recept alapján készült, nekem pont 20 darab lett belőle. Alapjába véve a krém nagyon finom, de nekem hiányzott belőle a vanília karakteres íze. Gondoltam megtoldom azt egy csipetnyivel. És ha már vanília, akkor illik hozzá egy kis citrom is. Nekem így vált tökéletessé. Frissen, porhanyósan az igazi. Itt egy jó videó is hozzá...


https://www.youtube.com/watch?v=zyyC8dpLbtI



Hozzávalók a tésztához: 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12,5 dkg sima liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál hideg víz. Töltelék: 250 ml. tej, 20 gr. étkezési keményítő, 1 tojás sárgája, 75 gr. cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só.



Először a tésztát készítjük el. A liszteket tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg vajat. Addig morzsoljuk, míg "vizes homok" állagú nem lesz. Ez után kerül bele a tojás sárgája és a jéghideg víz. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, majd fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük egy fél órára pihenni. Közben elkészítjük a krémet is. A tej felében feloldjuk az étkezési keményítőt, majd a többi tejjel elkeverve egy lábosba töltjük az egészet. Lassan melegíteni kezdjük. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és puding sűrűségűre főzzük a krémet. Teljesen kihűtjük. A kihűlt krémet habzsákba töltjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd nagyobb diónyi darabokra elosztjuk. Mindegyik tészta darabkát oválisra nyújtsuk ki és a habzsákból nyomjunk egy kevés krémet az egyik fele tészta közepére.






Ráhajtjuk a tészta másik felét a krémre, majd egy kb. 6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a süteményt. A sütemény széleit villával lenyomkodjuk, majd rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A leeső tésztaszéleket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, míg el nem fogy. Így lett nekem 20 db. és még a krém is pont elég lett.








Előmelegített sütőben, kb. 17 C-on, 10-15 perc alatt világosra megsütjük őket. Langyosra kihűtjük a süteményt, majd porcukorral meghintve tálaljuk.








~ HÁZI SPAGETTI SÜLT PAPRIKA MÁRTÁSSAL ~

















Szeretek tésztát gyúrni... Cérnametéltet, gyufatésztát, kockát vagy éppen széles metéltet. Amint szert teszek friss, szép sárgás házi tojásra, máris nyúlok a lisztes zacskóért és neki állok tésztát gyúrni. Sokkal finomabb, mint a nagyüzemi "száraz" változat. Igaz a formákkal nem tudok harcba szállni, de az ízekért mindenképp. Nem vitatom, sokkal egyszerűbb egy nyisszantással kibontani egy zacskó tésztát, mint gyúrni-gyömöszölni egy ökölnyi tészta darabot naphosszat, de szerintem a friss házival nem vetekedik egyik "kész" sem. Megéri a fáradtságot annak, aki szereti az igazi ételeket. A mostani tésztában ugyan nincs egy tojás sem, de azért házi. Egy finom paprika mártással került ma asztalra...


Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg liszt, 1.5 dl langyos víz, 3 evőkanál olaj, egy csipet só. Paprika mártás: 3 kápia paprika, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 kanál olaj, só, bors, pirospaprika, 1 kávéskanál paprikakrém, 1 chili paprika, 2 dl vörösbor, 2 dl. főzőtejszín, 1 csapott evőkanál liszt.


Először a tésztát készítjük el. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a langyos vizet, a csipet sót és az olajat. Rugalmas, de kemény tésztát gyúrunk belőle. A tálban hagyva letakarjuk és addig pihentetjük, amíg elkészítjük a mártást. 
Egy serpenyőben szárazon megsütjük a paprikákat, majd hűlni hagyjuk. Ha már nem forróak, akkor lehúzzuk róluk a megégett héjat és kicsumázzuk. A paprika húsát felkockázzuk. Egy kisebb lábosban olajat forrósítunk, majd üvegesre pároljuk benne a felaprított újhagymát, a fokhagymát és a paradicsomot. Mikor lesült kissé, akkor ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával és az aprított chili paprikával. Meghintjük liszttel és azzal is átpirítjuk kissé. Állandóan kevergetve hozzáöntjük a bort és a tejszínt, majd besűrítjük a mártást. A végén hozzákeverjük a paprika krémet is. Egyet forralunk rajta, ha kell utána ízesítjük, majd botmixerrel pürésítjük az egészet. A mártást letakarva, melegen tartjuk. 
A tésztát lisztezett alapon lapostányér nagyságúra kinyújtjuk, majd felvágjuk vékony csíkokra.





Minden csíkot, lisztezés nélkül, zsinór vékonyra sodorjuk ki. 






Bő, sós vizet forralunk, majd a tésztát kb. 5 perc alatt készre főzzük benne. Leszűrjük majd mehet máris a forró paprika mártásba. Lazán összekeverjük a tésztát a szósszal, majd aprított chili paprikával és petrezselyemmel megszórva máris tálaljuk. Nagyon laktató étel, ez a mennyiség bőven elég 2 személynek. Ha nem, háromnak...








2014. augusztus 24., vasárnap

~ CALAMARI FRITTI ~














Ma, kedélyeket borzoltam a konyhában... Miért? Azért, mert vásároltam 6 darab friss tintahalat. Ez okozta a nagy rémületet. A párom és a lányom hanyatt-homlok kimenekült a konyhából és tudni sem akarták mi is folyik odabent. Nem is értem, hogy miért...?! Amikor csirkemellet veszek akkor senki nem pánikol. Gondolom a puszta látványa okozta a nagy riadalmat. Pedig nagyon helyesek voltak. Lilák és fényesek, hosszú üvegcsonttal a belsejükben... A nyaralásunk alkalmával ettem Horvátországban, és azóta vágytam rájuk. Szerintem nagyon finom, igazi csemege a halak kedvelőinek. Megnéztem egy videót az interneten, amiből simán el lehetett sajátítani a tisztítását és az elkészítését. Semmi ördöngösség nincs benne, a hozzá nem értők is gond nélkül elkészíthetik. Pánikra semmi ok. Ropogós tintahalra fel!


Hozzávalók 2 személyre: 6 db. friss tintahal, 2-2 evőkanál liszt illetve kukorica keményítő, só, őrölt fekete bors, pirospaprika. Olaj a sütéshez.


A tintahalat megpucoljuk. A fejét kihúzzuk a belsejével együtt, kihúzzuk belőle a hosszúkás üvegcsontot és a bőrét lehúzzuk. Nézd, itt van róla videó...





Mikor meg vagyunk a pucolással, alaposan átmossuk őket folyó víz alatt és papírtörölközőre szedjük, hogy a felesleges víz leitatódjon róluk. Ujjnyi széles karikákra felvágjuk a tintahal húsát. Egy tálba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, egy mokkáskanál sót, pirospaprikát és borsot. Összekeverjük, majd ebben alaposan megforgatjuk a tintahal részeket. A felesleget lerázzuk róla, majd máris süthetjük őket a forró olajban. Pár perc alatt ropogósra megsülnek. Konyhai papírtörlőn leitatjuk róla az olajat, majd hasábburgonyával, citromgerezddel és fűszeres tartárral forrón tálaljuk. Fenséges tengeri csemege...







2014. augusztus 20., szerda

~ REGGELI KIFLI ~


















Augusztus 20.-án, az új kenyér ünnepére rendszerint kenyeret szoktam sütni. Most szakítva a hagyományokkal, kifli készült. Finom és vajas. Elég nagy adag, de nem érdemes felezni a mennyiséget, mert a kiflik azért nem olyan nagyok. 4-5 személy bőven bereggelizik belőle. Mivel semleges az íze, így bármivel ehetjük: felvágottal, sajttal, pástétommal, hideg sülttel vagy éppen lekvárral, mézzel... Nagyon finom, könnyű kifli, köszönhetően a benne lévő tojásoknak és a vajnak. 

A mai nap nem csak ünnep számomra, hanem egy emlékezés is... Sok szeretettel gondolok Édesanyámra, aki ma töltené be a 70. életévét... Az Ő kis megsárgult füzetéből való ez a régi recept.


Hozzávalók 32 db. kisebb kiflihez: 65 dkg átszitált liszt, 1/4 kocka friss élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 csésze + 1/2 pohárka tej, 3 tojás, 5 dkg puha vaj. Kenéshez: 5 dkg puha vaj.


Az élesztőt egy fél pohárka langyos tejben elkeverjük egy csipetnyi cukorral. Felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet keverő tálba tesszük, hozzáadjuk a langyos tejet, a tojásokat, a vajat, a cukrot, a sót, a végén a felfutott élesztőt. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép hólyagos a tészta és elválik a kezünktől, akkor liszttel meghintjük a tetejét és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, majd elfelezzük a tésztát. 




Egyenként kinyújtjuk őket egy nagy kerek lappá. A tetejüket megkenjük a puha vajjal és kőrvágó késsel felvágjuk 16 cikkre.




A szélesebb részüknél fogva szorosan feltekerjük és kifli alakúra formázzuk a tészta darabokat. 






Konyharuhával letakarva a tepsiket, még pihentetjük a tésztát kb. 20 percig. 





Közben a sütőt előmelegítjük 175-180 C-ra. Mikor a kiflik megkeltek egy kissé, máris mehetnek a forró sütőbe sülni. Szép pirosra megsütjük őket. Langyosan adjuk asztalra.