"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. július 30., szerda

~ RIZSLISZTES KAKAÓ KOCKA ~

















Nagy rizs fogyasztók vagyunk, legalábbis én nagyon kedvelem. Köretként, tepsiben sülve, desszertként vagy éppen levesben tálalva... Most egy kedves barátném nagy örömmel, lobogtatva hozta nekem ezt a receptet, hogy mindenképpen süssem meg, mert hogy milyen nagyon finom! Máris neki álltam... Természetesen rizzsel készül, méghozzá szemes rizzsel. Érdekessége, hogy mivel itthoni körülmények között nem lehet a rizst teljesen porrá őrölni, ezért a sütemény az apró rizsdarabkák miatt izgalmasan ropogóssá válik tőle. Nagyon finom és könnyed sütemény, mindenféle töltelék és hab nélkül. Egy kávé mellé tökéletes kísérő.


Hozzávalók: 15 dkg szemes rizs, 3 tojás, 1 tojás sárgája, 13 dkg cukor, 1 csipet só, 4 evőkanál oliva olaj, 3 dkg keserű kakaópor, 2 dkg méz, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só.


A rizst kávé őrlőben porrá őröljük, majd hozzákeverjük a kakaóport, a sütőport és a sót. A tojásokat egy keverőtálba ütjük, hozzá adjuk a cukrot, az olajat és a mézet. Nagyon habosra felverjük az egészet. Ez után hozzáadjuk a tojásos habhoz a száraz lisztes keveréket és simára kikeverjük. Egy kb. 15 x 20 cm-es tepsibe sütőpapírt helyezünk, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben, 180 C-on, 20-25 perc alatt készre sütjük a süteményt. Sütés után kihűtjük, kisebb kockákra felvágjuk és a tetejükre keserű kakaóport szórunk. Tálaláskor, esetleg ha van otthon akkor kevés friss, bogyós gyümölccsel kínáljuk.








2014. július 28., hétfő

~ VILLÁMGYORS CSÁSZÁRMORZSA ~












Reggelire készült ez a gyors "grismarni" változat. Tényleg sokkal hamarabb elkészül, mint ahogy az eredeti receptnél van leírva... A titok lényege az, hogy a búzadarát és lisztet, tejjel kell leforrázni, így ameddig felverjük a tojáshabot és felmelegítjük a serpenyőt, hogy forró legyen, addig a dara is kellőképpen megduzzad a forró, vajas tejben. Így a felére csökken, a morzsa sütési ideje. Az ötletet köszönöm Rupánernek. Nekem egy kissé kevés volt a tej mennyisége a megadott darához képest, így megtoldottam még egy fél bögrényivel...


Hozzávalók: 1/2 bögre búzadara és liszt, 3 evőkanál cukor, 1 1/2 bögre tej, 1 kávéskanál vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 tojás szétválasztva, kevés zsír. Tálaláshoz: porcukor és sárgabarack lekvár.


A darát és a lisztet egy tálba mérjük, a tejet felforrósítjuk a vajjal. Mikor a tej forró, állandóan kevergetve a lisztes darához öntjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat pedig hozzákeverjük a darához. Ízesítjük a masszát cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Érdemes a masszát robotgéppel simára keverni, hogy csomómentes legyen. A végén lazán belekeverjük a tojáshabot is. Egy teflon serpenyőbe kevés zsírt forrósítunk, majd beleöntjük a grízes masszát. Magas hőfokon, állandóan kevergetve, majd a fakanállal megtörve a morzsákat, szép gurulósra sütjük az egészet. Melegen, porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk. Egy pohár tejjel, kitűnő és laktató reggeli.








2014. július 26., szombat

~ FÜGE JAM ~













Ha szombat, akkor piac. Imádom a vásári sokaságot az alkudozást és a kofákkal való eszmecserét. Korán reggel karomra veszem a fonott kosaramat és irány az Érdi piac. Induláskor még fogalmam sincs, hogy mit fogok főzni, csak a sorok között sétálgatva dől el, hogy mi lesz az aznapi ebéd. Szeretek vásárolni az öreg nénikéktől, mert tudom, hogy friss az árúja és nem meggazdagodni akar, hanem a napi betevőjét pénzre váltani. Most is egy idős asszonykától vettem meg a szatyornyi fügéjét... Boldog volt, hogy elkelt én meg még boldogabb hogy kaptam. Tavaly is nagyon finom volt, úgy hogy idén muszáj volt megismételni.


Hozzávalók 6 kisebb üveghez: 2 kg érett füge, 1 kg cukor, 1 citrom leve, 1 csomag Oetker 3:1 ben zselésítő por. 


A fügét szitában leöblítjük, majd leszárazzuk. Lábosba tesszük, és rászórjuk a cukrot. Elkeverjük, lassú tűzön addig főzzük, amíg kissé elpárolog belőle a nedvesség, besűrűsödik és sötét arany színe nem lesz. A végén rászórjuk a zselésítőt és hozzáadjuk a citrom átszűrt levét. Elkeverjük és már csak egyet forralunk rajta. A kész lekvárt, tiszta, mosott üvegekbe töltjük, majd szorosan lezárjuk. Lehűlés után mehet a kamra polcra.







2014. július 24., csütörtök

~ BANÁN SPLIT KEHELY ~














Híres desszert, vanília fagylalttal és banánnal... Nagyon régen ettem, talán utoljára Hévízen, amikor a barátnőmnél jártam látogatóban. Sok cukrászdában készítik, hol vegyes fagylalttal / csokoládé, vanília, puncs /, hol csak simán vaníliával. Friss és színes gyümölcs elkel a tetejére a tejszínhab fölé, sőt még az olvasztott keserű csokoládé is jól áll neki. Most az lemaradt, de attól még tökéletes lett az összhatása. Hogy különlegesebbé tegyem a kelyhet, az aljára szórtam egy is graham keksz morzsát. Mennyei....


Hozzávalók 4 személyre: 500 gr. vanília fagylalt, 2 banán, 8 db graham keksz, tejszínhab, 1 csésze vegyes bogyós gyümölcs / áfonya, szeder, ribizli /. Díszítéshez: citromfű.


A kekszet szétmorzsoljuk és a kelyhek aljára szórjuk. Mindegyik kehelybe teszünk 3 gombóc vanília fagyit és egy fél banánt felkarikázva. A kelyhek tetejére tejszínhabot nyomunk, majd megszórjuk a bogyós gyümölcsökkel. Citromfű levélkével máris tálaljuk. 









2014. július 22., kedd

~ PROSCIUTTO, BIVALY MOZZARELLÁVAL ~















A minap ügyeimet intézve betértem az Italia Culinaria nevű boltba, ahol minőségi olasz élelmiszereket árulnak. Rengeteg féle olasz száraz tészta, sajt, fűszer, édesség, kávé és bor várja a betévedőt. Itt akadt a kezembe a bivaly mozzarella... Régóta szerettem volna megkóstolni, mert úgy hallottam, hogy sokkal ízletesebb a sima tehéntejből készült fajtáinál. Valóban, ez is így van. Krémesebb, lágyabb a textúrája és az ízében is van valami "több" az átlagos mozzarella sajtokhoz képest. És ha már szert tettem rá, méltó módon használtam fel ezt a hófehér, puha sajtot. A TV. Paprika műsorában láttam egyszer egy olasz séfet, aki az aznapi adásban elkalauzolta a nézőt Amalfiba, a híres Dél-olasz kisvárosba. Ez a sziklára épült gyönyörű városka amellett, hogy pazar látvánnyal bír, híres a Citrom ültetvényeiről és a nem messze lévő, Bivaly farmjáról. A séf, a farmról hozott mozzarellából készítette el, az általam is posztolt előételt. Nagyon finom, igazi olasz előétel egy pohár fehér bor kíséretében...


Hozzávalók 4 személyre: 8-10 szelet Prosciutto sonka, 450 gr. bivaly mozzarella, 250 gr. mascarpone sajt, 1 púpos evőkanál pesto, só, őrölt fekete bors, 250 gr. rukkola saláta, 8-10 szem oliva bogyó.


A mascarponét kikeverjük a pestóval, majd sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük a krémet. A sonka szeleteket deszkára tesszük, majd mindegyiket megkenjük a krémmel. Rukkola salátát terítünk rájuk keresztben, majd a tetejére ültetünk egy darab bivaly mozzarellát. Szorosan feltekerjük, majd megtűzzük a tekercseket egy bambusz pálcikával. Jól behűtjük a sonkás roládokat, majd tálaláskor oliva bogyóval, illetve friss, bogyós gyümölccsel adjuk asztalra. Nagyon finom és ízletes előétel...







2014. július 20., vasárnap

~ CITROMMISU ~














A meleg ellenére is jól esik egy kis sütemény... Mondjuk citromos és hideg. Hasonlóan készült mint a tiramisu, csak ebben nincs tojás és kávé. Csak sok-sok citrom és mascarpone. Krémes, lágy és felüdít. Pont ez kell a nagy hőségben. Pár perc alatt össze lehet állítani és csak türelemmel kivárni a hűtési időt. Legalább 2-3 óra mire megpuhul és lehűl, de legjobb, ha áll egy fél napot...Nálam délelőtt készült és estére tálaltam egy grill-parti lezárásaként.


Hozzávalók egy közepes méretű püspökkenyér formához: 24 db. puha, cukros tetejű babapiskóta, 175 gr. tejföl, 25 dkg mascarpone, 3 citrom leve és 1 reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag expressz zselatin, 5 evőkanál tej, porcukor ízlés szerint.


Egy tányérba nyomjuk az egyik citrom levét és hozzákeverjük az egyik csomag vaníliás cukrot, és egy fél pohár vizet. Tehát készítünk egy citrom szirupot és alaposan elkeverjük. Ebben forgatjuk majd meg a babapiskótákat. A püspökkenyér formát kibéleljük folpakkal, majd lerakunk az aljába egy sor / 8 db. / a citromos szirupban megáztatott babapiskótát. Egy tálba öntjük a tejfölt, a mascarponét, a két citrom levét, egynek a reszelt héját, a vaníliás cukrot, ízlés szerint porcukrot, a tejet és az expressz zselatint. Habverővel jó habosra kikeverjük ezt a citromos krémet. A fele mennyiségű krémet a forma aljában lévő piskótára kenjük. Ismét egy sor áztatott babapiskóta jön, majd a másik fele krém. A megtelt forma tetejére zárás képen, ismét egy sor piskóta kerül. Fóliával betakarjuk az egész süteményt, majd a hűtőbe tesszük dermedni. 2-3 óra elteltével a süteményt tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, majd szeletelve kínáljuk. Nagyon finom, igazi nyári hűsítő édesség.








2014. július 19., szombat

~ BISTRO BURGER ~











Köszönet a finom ebédért az én tanonc-chef fiacskámnak, aki ma helyettem főzött. Illetve sütött... Én ma, csak a lábamat lógattam és kedvemre szagolgattam a konyhámból kiszökkenő illatokat. Alig vártam már, hogy készen legyen... Nem sokára aztán egy jól megtermett hamburger díszelgett a tányéromon, frissen sült, fűszeres hasábburgonyával és tocsogó mártásokkal. Nos ez az étel az, amit nem lehet szépen megenni. Két kézben tartva, közben ügyelve minden oldalát, hogy a harapásunk folytán ne csusszanjon ki semmiféle értékes hozzávaló, úgy eszegetjük meg az utolsó morzsáig... Utána pedig jöhet a kéz és arc mosás... De így tökéletes!


Hozzávalók: 1/2 kg sertés illetve 1/2 kg marha darált hús, 1 tojás, 1 fej hagyma apróra megvágva és megpirítva, őrölt fekete bors, 1 kávéskanál majoranna, mustár, csípős ketchup, chili pehely 1/2 csésze zsemlemorzsa. Továbbá: Hamburger zsemle, jégsaláta, szeletelt gouda sajt, lila hagyma, paradicsom, ecetes uborka, szószok.


A hamburgerhúshoz a hozzávalókat összekeverjük, de nem sózzuk meg. 1 órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek benne. Pihentetés után, kerek húspogácsákat készítünk a húsmasszából. Egy serpenyőbe kevés olajat forrósítunk vagy roston, 8-8 perc alatt megsütjük a húspogácsák mindkét oldalát. A hamburger zsemléket félbevágjuk és a hús után, a "pörzs-anyagos" serpenyőben, hirtelen megpirítjuk a vágott zsemlék felületét. Utána kedvünkre elkészítjük a hamburgert. Tehetünk bele: jégsalátát, paradicsomot, lila hagymát, sajtot, pikáns ecetes uborkát és különböző szószokat. Mustárt, chilit, ketchupot.... Fűszeres hasábburgonyával tálaljuk. Szalvétát ne felejtsünk el mellé szervírozni.








2014. július 17., csütörtök

~ SAJTOS BURGONYAGOLYÓ ~














Már megint tombol a nyár, a hőmérő higanyszála remegve mássza a vonalkáit...
Ismét egy gyors, nyári harapnivalót hoztam. Ha nincs kedvünk vagy időnk nagy főzőcskét rendezni, akkor érdemes egy ilyen egyszerű, hamar elkészülő ételt készíteni. Még köretet sem igényel, mert jól illik hozzá, egy egyszerű saláta mix is, amit kedvünkre állítunk össze. Könnyű de mégis laktató, és még finom is. Kívül ropogós, belül pedig olvadozó a megbújó sajttól... A recept két személyre szól, ha szükségeltetik, duplázni kell a mennyiséget.



Hozzávalók: 1 nagy burgonya, 1 tojás, 20 dkg reszelt Trappista sajt, 3-4 púpos evőkanál liszt, só, csipet szerecsendió. Töltelék: 5 dkg Trappista sajt kocka /kockacukor nagyságú /. Hempergetéshez: zsemlemorzsa. Sütéshez: olaj



A burgonyát felkockázzuk és sós vízben puhára megfőzzük. Langyosra hűtjük, majd burgonya nyomón áttörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és nem túl ragacsos tésztát gyúrunk belőle. A liszt mennyisége függ a burgonya víztartalmától. Vizes kézzel kisebb tojásnyi adagot veszünk ki a tésztából, közepére sajtkockát teszünk, majd mint a gombócot szokás, gömbbé formázzuk. Zsemlemorzsában meghempergetjük a sajtos burgonya golyókat, majd forró olajban, aranybarnára kisütjük őket. Mikor megsültek, papírszalvétára kiszedjük őket, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk, majd forrón tálaljuk. Salátával, tartárral vagy majonézzel fogyasztjuk.







2014. július 15., kedd

~ KRÉMES TÚRÓDESSZERT VADSZILVÁVAL ~


















Van egy vadszilva fa a kertkapunál. Roskadoznak az ágai a temérdek szilvától. Már alá kellett támasztani, nehogy letörjön és, hogy be lehessen jutni tőle a kertkapun. Még ennyit sohasem termett ez az aprócska fa... Kicsit enyhítvén az ágak terheit, leszedtem egy kosárral, mondván ne hagyjuk veszendőbe a hamvas gyümölcsöt. Főztem belőle hat üveg lekvárt és készült még belőle egy finom desszert is. Amolyan házi vaníliás krémtúró, szilva-krémmel. Igazán finom desszert, a délutáni pihenőre...


Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor vagy édesítőszer, 1 kanál zselatin, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja. Szilvakrém: 1/2 kg apró "fosóka" szilva, ízlés szerint cukor, 1 kanál zselatin. 


A túrókrémhez a zselatint felmelegítjük 1/2 dl vízben, majd hűlni hagyjuk. A szoba hőmérsékletű túrót és tejfölt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd botmixerrel simára pürésítjük az egészet. A végén belekeverjük a zselatint is. A kész krémet desszertes poharakba töltjük ferdén, majd kitámasztva a hűtőben, 1 óra alatt megdermesztjük. Míg dermed a túrókrém, addig elkészítjük a szilvakrémet. A szilvát megmossuk, leszárazzuk majd ízlés szerinti cukorral, feltesszük főni. Mikor levet eresztett és szétestek a főtt szilvaszemek, szűrőn átpasszírozzuk az egészet, hogy a magok fennakadjanak. A zselatin 1/2 dl vízben felmelegítjük és a szilvakrémhez keverjük. Kihűtjük. Mikor kihűlt, akkor a hűtőben lévő, és teljesen megdermedt krémtúróra kanalazzuk a bíbor színű szilvakrémet. Ismét a hűtőbe tesszük a poharakat és 1-2 óra alatt készre dermesztjük. Tálaláskor habrózsát nyomuk a tetejére és úgy kínáljuk.