"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. június 30., hétfő

~ PENNE CSÍPŐS-SZALÁMI RAGUVAL ~















Tipikus "nyaralós" étel. Hogy miért? Talán azért, mert olyan összetevőkből áll, amit ha nyaralni megyünk, és persze önellátással tesszük, akkor többnyire van nálunk az ételes kosárkában... Legalábbis én mindig viszek magammal száraztésztát, szalámit, csípős szószt, és friss zöld-féléket. Innen már csak egy pillanat és máris kész, ez a finom egy-tál étel. Természetesen ha gyerekek is fogyasztják, akkor a csípős dolgok helyett válasszunk nem erős hozzávalókat.


Hozzávalók: 1 csomag penne tészta, 30 dkg csípős paprikás szalámi, 2 fej lila hagyma, 1-2 kanál oliva olaj, 8-10 db. fürtös paradicsom, 1 db. hegyes erős paprika, 4 evőkanál chili szósz, 4 evőkanál ketchup, só, bors.


A tésztát sós, lobogó vízben fog-keményre kifőzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. Míg fő a tészta, addig elkészítjük a szalámis ragut. Egy serpenyőben olajat forrósítunk majd az egyik hagymát szálasra megvágjuk és üvegesre lepirítjuk. A szalámit vékonyan felszeleteljük majd négybe vágjuk és a sülő hagymához adjuk, de csak a 2/3 résztét. A hagymával együtt tovább pirítjuk. Ha kisült a szalámi zsírja és szépen megpirult, akkor hozzáadjuk a fele mennyiségű felkarikázott csípős paprikát, a felezett koktél paradicsomokat, a chili szószt, a ketchupot, ízlés szerint sót és őrölt borsot. Pár percig együtt főzzük az egészet. A végén a maradék szalámit egy kisebb serpenyőben külön kicsit lepirítjuk és félre tesszük. A tésztát összekeverjük a raguval. A megmaradt lila hagymát szálasra, a csípős paprikát pedig apróra felvágjuk. Tálaláskor megszórjuk a tészta tetejét a hagymával, a paprikával és a kisütött szalámi darabkákkal. Azon melegében máris tálaljuk az ételt. Nagyon finom, pikáns tészta étel...











2014. június 28., szombat

~ EPRES-ÁFONYÁS MORZSASÜTI ~















Szeretem az omlós tésztából készült sütiket, mert gyorsan és könnyen elkészíthetőek. Nem kell várni a kelesztéssel, nem kell bajlódni a formázással, csak egyszerűen belenyújtani a tepsibe és kész. Hirtelen vendégeim érkeztek, úgy hogy gyorsan kellett valami finomat az asztalra tenni... Az omlós tészta ilyenkor a leghálásabb. Némi lekvár, friss gyümölcs és percek alatt kész a gyors sütemény. Mivel házi eperlekvárral feltankoltam télire és akadt a hűtőben egy csésze áfonya, mi más is lehetett volna az ízesítése mint ennek a két gyümölcsnek az egyvelege... Finom lett és porhanyós.


Hozzávalók a tésztához egy 20x20 cm-es tepsihez: 22 dkg liszt, 1/2 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 12 dkg vaj, 1 tojás sárgája. Töltelék: 4 evőkanál eper lekvár, 1 csésze áfonya. 


A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. 10 percre betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Míg hűl a tészta addig az áfonyát megmossuk, a lekvárt átkeverjük. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kb. 20 x 20 cm-es tepsit. A tészta 2/3 részét a tepsibe nyújtjuk, rákenjük a lekvárt, majd rászórjuk az áfonyát. A maradék 1/3 tésztát, nagy lyukú rezelőn ráreszeljük a lekváros tésztára. Előmelegített sütőben, 180 C-on, kb. 20 perc alatt készre sütjük a süteményt. Porcukorral meghintve tálaljuk.









2014. június 27., péntek

~ PARADICSOMOS KÁPOSZTA - FŰSZERES TARJÁVAL ~













Ha két ismerős családos anyuka összetalálkozik egy "bevásárlóban", a kötelező formalitás kérdések után, biztos, hogy a következő kérdés az lesz: "mit főzöl ma?" Mert ugyebár a naponta felmerülő kérdés, néha már tényleg hat az idegekre... És olykor tényleg jó, ha feltesszük a kérdést, mert rögtön segítséget nyújthat a tanácstalanságban. Mint most is. Szilvikém, köszönöm az ebéd ötletet, máris megvalósult. Mert már rég volt terítéken nálunk is. Egyszerű főzelék a friss fejes káposzta jóvoltából. Ha még valaki nem ismerné, itt a receptje is...


Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta, 1 kisebb fej hagyma, 250 gr, sűrített paradicsom vagy 2,5 liter friss paradicsomlé, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, só, őrölt kömény, cukor. Köret: 6 szelet húsos tarja, olaj, 1 fej hagyma, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, csípős paprika.


A káposztát megmossuk, felső sérült leveleit levágjuk. Felezzük, majd a torzsáját kivágjuk. Éles késsel vékony csíkokra felvágjuk. A felvágott káposztát áttesszük egy nagyobb lábosba, majd annyi forró vizet öntünk rá, ami még nem lepi el. Sóval, cukorral, őrölt köménnyel ízesítjük és félig puhára főzzük. Mikor félig megfőtt a káposzta, hozzákeverjük a paradicsomot is. Közben egy serpenyőben világos rántást készítünk az olajból és a lisztből, majd mikor zsemleszínű a pirult liszt, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát is. A káposztát berántjuk, és ha kell még ízlésünknek megfelelően tovább sózzuk, cukrozzuk. Míg fő a káposzta, addig a húst is megsütjük. A szelet húsokat gyengén kiklopfoljuk, majd sóval, borssal, őrölt köménnyel és az áttört fokhagymával fűszerezzük. Kevés olajat forrósítunk és a szálasra felvágott hagymát és paradicsomot üvegesre pirítjuk benne. Mikor lepirult a hagyma, akkor beletesszük a hússzeleteket és egy kevés vizet aláöntve, letakarva, készre pároljuk a húst. Ha szeretjük a csípős ízt, pár karika csípős paprikát is tehetünk mellé. A paradicsomos káposztát forrón tálaljuk a hússal és egy pár szelet pirítóssal.







2014. június 25., szerda

BORSKÉREGBEN SÜLT SZŰZPECSENYE FEHÉRRÉPAPÜRÉVEL ÉS CUKKINI ROPOGÓSSAL












A szűzpecsenye az egyik legnemesebb hús fajta. Elég sokféle képen el lehet készíteni, a göngyöléstől elkezdve a töltésen át, egyenesen a tűzdelésig... Most csak simán átpirult egy borsos kéreg alatt, ami nagyon finom ízt kölcsönzött a vaj puha húsnak. Hogy fokozzam még a hatást, kapott a hús maga mellé egy pikáns fehérrépa pürét és egy ropogós cukkini lepényt. Így egy olyan fantasztikus ízharmónia lapult meg a tányérunkon, ami blogba illő lett. A fehérrépa püré receptjéért pedig külön köszönet Zoltán doktornak.


Hozzávalók: egy nagyobbacska szűzpecsenye, só, őrölt borskeverék, citrombors, kevés vaj és oliva olaj. Fehérrépapüré: 2 db nagyobb fehérrépa, 5 dkg  vaj, 1 dl fehérbor, 2-3 dl főzőtejszìn, sò, őrölt fehér bors, csipet kakukkfű. Cukkini  lepény: 2 db zsenge cukkini, 1db tojás, liszt, só, bors.


A húst lehártyázzuk, sóval bedörzsöljük majd meghempergetjük a borskeverékben. Vaj és olaj keverékén hirtelen elősütjük minden oldalán. Tepsibe áttesszük, majd forró sütőben, 200 fokon, 10-15 perc alatt kèszre sütjük. Letakarva, 10 percet pihentetjük. Közben a répàkat felkarikàzzuk, vajon kissé lepirítjuk majd aláöntve a bort ès a tejszínt lefedve puhára főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. Mikor elkészült botmixerrel pürésítjük az egészet. Melegen tartjuk. A cukkinit káposzta reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a tojàst és annyi lisztet, hogy sűrű galuska tésztát kapjunk. Elkeverjük a masszát és sóval, borssal ízesítjük. Forró serpenyőben, kevés zsiradékon féltenyérnyi lepényeket sütünk a masszából. Tálaláskor, a húst ferdén felszeleteljük, majd a pürével és a cukkini lepényekkel forrón tálaljuk az ételt.






2014. június 21., szombat

MÁKOS KEKSZ













Még tavasszal sütöttem ezt a kekszet. Azóta persze már többször, más formációban is, mert finom és porhanyós. Ezen recept alapján készült a Málnahabos illetve a Kávéhabos linzer is. Ebben a kekszben az egészben hagyott mákszemek, még finomabbá tették az amúgy is jó ízt. Mondanám, hogy dobozban sokáig eláll, de még nem volt alkalmam tesztelni, mert nem érték meg a másnapot... 

  
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 30 dkg vaj, 2 evőkanál tej, 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 csipet só, 3 evőkanál szemes mák.
 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy fél órára a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor lehűlt a tészta, lisztezett alapon kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és cakkos derelyevágóval tetszés szerinti alakzatokra felvágjuk. Nekem most négyzet alakú lett, betűnyomdával... A kész lapokat sütőpapírral bélelt tepsire átrakosgatjuk. A
süteményt tegyük be a sütőbe 175 C-ra és süssük őket kb.15 percig. Ne süssük túl őket, inkább maradjanak szép világosak. Hagyjuk teljesen kihűlni, mert akkor válik igazán porhanyóssá. Finom, zamatos keksz. Pont az a "nem tudom abbahagyni" kategória.
 
 
 
 
 

2014. június 20., péntek

MEGGYES CHIMICHANGA














Nagyon érik a meggy, szinte gyorsvonat sebességgel. Ha nem kezdek vele gyorsan valamit, akkor rászárad a fára... Ezért ismét egy meggyes finomságot hoztam, hogy fogyjon a fáról. A világ legegyszerűbb édessége. Sütinek nem nevezném, inkább egy töltött palacsinta féleség. Elég mókás a neve: Chimichanga... Nem tudom, honnan ered, de nekem nagyon tetszik. Készen kapható tortilla lap az alapja és ebben bújik meg, a főzött meggy krém. Nagyon finom, igazi különlegesség. Érdemes kipróbálni, hiszen nagyon kevés munka van vele.


Hozzávalók: 1 csomag készen kapható tortilla lap / 8 db. /, 1/2 kg magozott meggy, ízlés szerint gyümölcs cukor, 2 púpos evőkanál étkezési keményítő, csipet só, csipet fahéj, 1/2 pohár víz. Szóráshoz: gyümölcs cukor, fahéj.  Sütéshez: olaj


A tortilla lapokat megpermetezzük egy kevés vízzel és letakarjuk, hogy jól átnedvesedjenek. A meggyet egy kisebb lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot és melegíteni kezdjük. Mikor a cukor nagyjából elolvadt már benne, akkor az étkezési keményítőt elkeverjük a vízben, és a már forró meggyhez keverjük. Állandóan kevergetve besűrítjük vele az egészet. A meggyes krémet langyosra kihűtjük





 A tortilla lapokat megtöltjük a krémmel úgy, mintha hortobágyi húsos palacsintát készítenénk. Fogpiszkálóval megtűzzük, hogy ne essenek szét. Olajat forrósítunk és szép arany barnára kisütjük benne a meggyes tekercseket. Lecsepegtetjük és még forrón, fahéjas cukorba hempergetjük. A fogpiszkálót eltávolítjuk belőlük és máris tálaljuk. Nagyon finom!









2014. június 17., kedd

GYÜMÖLCSÖS TÚRÓS SZELET













Munka után haza értem, és semmi másra nem vágytam csak nyugalomra és egy szelet süteményre... Mivel bevásároltam kora nyári friss gyümölcsökből, szóba sem kerülhetett más, mint egy finom túrós szelet. A túró és a friss bogyós gyümölcsök szerintem a legjobb párost alkotják a gyümölcsös sütik terén... A tésztája kevert piskóta, a krémje pedig mascarponés túrókrém...


Hozzávalók 8 szelet süteményhez: Tészta: 12.5 dkg puha vaj, 12.5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor. Ezt robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára, habosra keverjük. Adunk hozzá egy csipet sót, és egyenként belekeverünk 2 tojást /mindegyiket kb. 1/2 percig keverjük/ Ezután beleszitálunk 12.5 dkg finom lisztet, 1 csapott teáskanál sütőport. Egyenletes masszává keverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt, kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk. 180 C-on, 25-30 perc alatt világosra megsütjük. Rácsra tesszük hűlni, majd hosszában óvatosan félbevágjuk. Krém: 25 dkg túró, 25 dkg mascarpone sajt, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 3 evőkanál gyümölcscukor, 1 csomag vaníliás cukor. Tetejére: Kb. 35 dkg friss gyümölcs / málna, áfonya, eper ribizli stb...

A krémet habosra keverjük és a kész tortalapot betöltjük vele. A sütemény tetejére halmozzuk a friss gyümölcsöket és behűtjük. Tálaláskor citromfűvel feldíszítve tálaljuk.







2014. június 14., szombat

SPÁRGÁS - SPENÓTOS RIZSTÉSZTA FÜRJTOJÁSSAL...












Egyedül vagyok... Pont jó alkalom arra, hogy készítsek magamnak egy olyan ebédet, amit csak én szeretek. A család többi tagja megtagadja a spárgával és a spenóttal való barátságot, így magam maradok erre a frigyre... Végül is mindegy, néha kell egy kis kényeztetés a zöldekkel... Nagyon finom, igazi "klorofil" bomba.



Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag zöld spárga, 1/2 kg friss leveles spenót, 20 dkg rizstészta, 3 gerezd fokhagyma, oliva olaj, só, őrölt fekete bors, 10 db fürj tojás.



A rizstésztát enyhén sós vízben "fog-keményre" megfőzzük, leszűrjük, majd melegen tartjuk. A spenótot szitában átöblítjük, majd sós vízben megpároljuk. Leszűrjük alaposan, majd éles késsel megvágjuk. Egy serpenyőben oliva olajat forrósítunk, rányomjuk a fokhagyma gerezdeket, sózzuk, erőteljesen borsozzuk és állandóan kevergetve kissé megsütjük. A spárgát meghámozzuk, feldaraboljuk és a sülő fokhagymához adjuk. Pár percig együtt pirítjuk, majd a végén hozzáadjuk a vágott spenótot is. Addig sütjük az egészet, amíg egy kissé elpárologtatja a nedvességét maga alól. Mikor elkészült, a rizstésztát hozzákeverjük a zöld alaphoz, és ha kell még utána ízesítjük, sóval és borssal. A keményre főtt fürjtojásokat kettévágjuk, a rizstészta tetejére rakosgatjuk és máris forrón tálaljuk az ételt.