"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. május 28., szerda

SÓS-MOGYORÓS KARAMELLÁS FAGYLALT CSOKISKEKSZ DARABOKKAL...















 Itt a nyár, jöhetnek a fagylaltok... Krémes, hideg és finom. Bármilyen ízben készülhet, de csakis nagy adagban...! Rengeteg recept van fent a Neten, válogathatunk belőle kedvünkre. Az alap recept a lényeg, utána pedig jöhetnek az ízesítők. Bármi... Gyümölcsök, magvas dolgok, fűszerek.. A variációk, a csillagos eget súrolják. Fagyi géppel könnyebb a dolgunk, de híján sincs semmi gond, egy-két keverés a mélyhűtőben és máris kész a nyári nyalánkság... Most megkóstoltuk a mogyorót a karamellával és a keksszel... Mennyei lett!


Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás sárgája, 1 egész tojás, 250 ml. tejszín, 1/2 csésze cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg sós mogyoró, 10-12 db. puha tejkaramella cukor, 5-6 db. csokidarabos keksz.


A tojások sárgáját, az egész tojást és a kétféle cukrot kisebb lábosba tesszük és vízfürdő fölé helyezzük. Elektromos habverővel addig keverjük, míg háromszorosára nem duzzad a krém és a forró lábosban szinte megfő a tojáshab. Mikor elkészült, félre tesszük, egy kicsit kihűtjük. Közben a mogyorót aprítógépbe szórjuk és "vizes sóder" formára ledaráljuk. A tejszínt félig felverjük, majd hozzáadjuk a sárga tojáshabot, a darált mogyoró-masszát, az elmorzsolt karamellás cukrot és a morzsolt, nagyobb darabokra tört kekszet. Óvatosan, hogy ne törjük meg, lazán összekeverjük a fagyi alapot. Gépbe töltjük a masszát, majd krémesre kifagyasztjuk. Ha nincs gépünk, akkor lapos tálba töltjük a masszát és félóránként megkeverve megfagyasztjuk a kellő állagúra. Tálaláskor tölcsérbe adagoljuk a fagylaltot, majd a gombócok tetejére morzsolt kekszet és karamellát szórunk...







2014. május 26., hétfő

PITE CSIRKEMÁJJAL

















Uzsonna idő... A legjobb erre, egy frissen kisült csirkemájas pite. Egy pohár tejjel a legjobb falat. Nekem nagy kedvencem a csirkemáj, szinte minden formában szeretem. Levesbe galuskának, ropogósan a panír alatt, pástétomként kenyéren végezve, vagy éppen szalonnába tekerve a grill rácson... Szóval jöhet bármikor. Most vajas, pitetésztában végezte kakukkfűvel és újhagymával...


Hozzávalók 18-20 darab kisebb pitéhez: 1 1/2 csésze liszt, 12,5 dkg hideg vaj / nem margarin! /, 1 mokkáskanál só, 1/4 csésze jéghideg víz. Töltelék: 20 dkg friss csirkemáj, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 tükörtojás, 1 szál dundi újhagyma, ízlés szerint, kakukkfű, mustár, só, őrölt fekete bors. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál szezámmag.


A lisztet és a hideg vajkockákat késes aprítóba tesszük és addig keverjük vele, míg "vizes homok" állagú nem lesz.





Utána hozzáadjuk a sót és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk tésztává.





Fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Mire elkészítjük a tölteléket, a tészta is kellőképpen ki fagy majd.


A töltelékhez a szalonnát felkockázzuk a hagymát pedig szálasra megvágjuk. Egy serpenyőben összesütjük a szalonnát a hagymával, majd mikor már megpirult kissé, akkor hozzáadjuk a májat is. Fűszerezzük borssal és kakukkfűvel, majd tovább sütjük. Akkor sült meg a máj, ha a kést beleszúrva, már nem folyik ki belőle véres lé. Ha megsült a máj, akkor késes aprítóba tesszük a sült tojással és a megvágott újhagymával együtt és krémet keverünk belőle. A kész májpástétomot ízesítjük sóval, borssal és mustárral.






A lehűlt tésztát kivesszük a fagyasztóból és lisztezett lapon vékony lapot nyújtunk belőle. Pite szaggató formával kiszaggatjuk a köröket, majd a tészta korongokat megtöltjük a májas pástétommal.






A kész pitéket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket megkenjük a tojássárgájával, majd mindegyikre szórunk egy kevés szezámmagot. Előmelegített sütőben, 200 C-on pirosra, ropogósra sütjük a pitéket. Forrón tálaljuk.







2014. május 24., szombat

EPERHABOS SÜTEMÉNY













Végre tombol az eperszezon... Lehet szedni magunknak a földeken már elég sok helyen. Persze ez csak akkor jó, ha jó időben megyünk, és nem szedi le a jó nép fél éretten a gyümölcsöt... Azt még megértem, hogy ha már elmegy oda, akkor nem akar üres kosárral távozni, de azt végképp nem értem, hogy az éretlen "rózsaszín" eperrel mit kezd majd otthon... Én nagy eper-rajongó vagyok,képes vagyok csak úgy a'la nature bevágni egy egész tállal. Természetesen fékeztem magam, és készült belőle egy finom habos sütemény is. Kalória ide-vagy oda, egy kocka bőven belefért a napba.


Hozzávalók egy 20x30-as tepsihez: 4 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1/2 kg eper, 3 dl tejszín, ízlés szerint cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál zselatin, csipet só.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat pedig fehéredésig keverjük a cukorral. A sárgájához hozzáadunk 4 evőkanál vizet, a lisztet és a sütőport. Elkeverjük, majd a végén lazán belekeverjük a fehérje habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, majd előmelegített sütőben, 180 C-on készre sütjük a piskótát. Mikor megsült, kiemeljük a tepsiből, lehúzzuk róla a papírt és lapjában félbe vágjuk. Kihűtjük. Míg sül a a piskóta, addig elkészítjük a habos eperkrémet. A zselatint 2-3 evőkanál vízzel elkeverjük, majd felmelegítjük. Forrnia nem szabad! Langyosra hűtjük. Az epret megmossuk, pár szemet félre teszünk a díszítéshez, majd ízlés szerinti cukorral és a vaníliás cukorral botmixerrel pürésítjük. A tejszínhabot kemény habbá felverjük az eperpürébe elkeverjük a zselatint. A habba lazán belekeverjük az eperpürét. Az egyik piskóta lapot a tepsibe visszatesszük, rákenjük a fele mennyiségű habot. Befedjük a másik piskóta lappal, kissé lenyomjuk, majd jöhet a hab másik fele. A sütemény tetejét szép simára elkenjük és a felkarikázott eper szeletekkel kirakjuk. 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor felkockázva adjuk asztalra.








2014. május 23., péntek

KAKAÓS MARSHMALLOW










Néha engedek a gumicukor adta bűvöletnek, legyőzve a nagy ellenérzést iránta és ritkán, de tényleg ritkán vételezek nagy szomorúan 1-1 zacskónyit belőle... Szerintem felesleges kalória, felesleges cukor és színezék bevitele a szervezetbe. Nálam ez így van elkönyvelve. De hát magyarázza meg az ember ezt egy gyereknek, sőt nem megyek messzire, az apjának is... Hogy enyhítsem az olthatatlan vágyat iránta, szoktam gyártani otthon mályvacukrot, ilyen-olyan ízesítéssel. Ez is gumi-szerű, édes és nyúlik... Hát ha ez kell nekik, ám legyen. De legalább tiszta a lelkiismeretem, hogy nincs benne semmi adalékanyag és mű színpompa...


Hozzávalók egy kb. 13 x18 cm-es műanyag fagylaltos dobozhoz: 150 g cukor, 50 ml víz, 1 evőkanál méz, 8 g zselatin + 3 evőkanál víz, csipet só, 2 evőkanál keserű kakaópor. A hempergetéshez:
1 evőkanál keserű kakaópor.

 
Egy téglalap alakú műanyag dobozba fóliát teszünk és vékonyan beolajozzuk. Egy edénybe tesszük a zselatint, hozzáadunk 3 evőkanál vizet, elkeverjük. Állni hagyjuk, hogy megduzzadjon.
Egy kis lábosba tesszük a cukrot, a mézet, a vizet, a csipet sót. Felforraljuk és kis lángon tovább forraljuk kb. 3-4 percig. Közben hozzákeverjük a kakaót is. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük az ázott zselatint. Elkeverjük, hogy elolvadjon benne. Ez után elektromos habverővel, magas fokozaton 3-4 percig keverjük a masszát, amíg kivilágosodik, térfogata megnő és nyúlóssá nem válik. Gyors mozdulatokkal, az előre elkészített dobozba kanalazzuk a nyúlós masszát. Hűtőben kb. 3 óra alatt megdermesztjük. Mikor megdermedt, ollóval felvágjuk kockákra és megforgatjuk a keserű kakaó porban. Dobozba zárva tároljuk.







2014. május 18., vasárnap

EPRES SZENDVICS






Eper... Megunhatatlan... Finom : salátában, süteményben, tortában, levesben, sőt!, szendvicsen is... A tavasz első gyümölcse, mely édes, piros, zamatos és érzéki... Állítólag a pezsgő hozza ki igazán a zamatát. / még nem próbáltam../ Egy gond azért mégis akad vele: sajnos nem terem egész évben... Pedig csuda jó dolog lenne! Alig várom, hogy elmenjek a legközelebbi eperföldre, hogy a kosaramat jól megszedjem vele. Az én Jancsim biztosra megy : porcukorral a zsebében kísér engem el, epret szedni.....


Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet kalács, 30 dkg eper, 25 dkg tehéntúró, méz, porcukor.


Az epret megmossuk, lecsepegtetjük majd felvágjuk. A túrót kikeverjük ízlés szerint porcukorral és egy csipet sóval. A kalácsszeleteket megpirítjuk. A pirult kalácsra ráhalmozzuk az édes túrót, rátesszük az epret, majd pár csepp mézzel megfényezzük a szendvicsek tetejét. Citromfűvel díszítve máris fogyasztjuk.









2014. május 17., szombat

GYORS KAKAÓS - MANDULÁS CSIGA
















Végre kész... Megjavították a fényképezőgépemet. Már úgy hiányzott, annyira szeretem. Most jobban ügyelek arra, hogy a cica / akiből azóta ágyelő lett... :o), á dehogy... / ne tudja leverni, még véletlenül sem. Egy részt a gép bánja, másrészt a pénztárcám... Szóval, hogy próbára tegyem, és egyben együnk is egy finom reggelit, sütöttem egy villám gyors csigát. Sütőporos a tésztája, így nem kellett bajlódni a kelesztéssel. Került bele kakaópor, porcukor és mandula forgács. Nagyon hamar elkészül, kevés ráfordítással. Mivel a hétvégén laktóz-mentes napokat tartunk, így tej-allergiások is bátran fogyaszthatják...


Hozzávalók: 32 dkg liszt, 5 dkg margarin, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só, 150 ml. laktóz mentes tej, 1 kávéskanál sütőpor. Továbbá: margarin a kenéshez, 2-3 evőkanál keserű kakaópor, cukor, mandulaforgács és aprított keserű csokoládé.


A tészta hozzávalóit tálba tesszük és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 






Lisztezett lapon vékony téglalapot nyújtunk belőle, majd megkenjük kb. 2 evőkanál puha margarinnal. Rászórjuk a kakaóport, a cukrot, a mandulát és a csokoládét. 





Szorosan feltekerjük, majd éles késsel ujjnyi szeleteket vágunk a tészta hengerből. A kész csigákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és tetejükre szórunk még mandula forgácsot. 





Előmelegített sütőben, 180 C-on, pirulásig sütjük őket. Tálaláskor porcukorral megintve adjuk asztalra...







2014. május 15., csütörtök

BANÁNOS MÜZLI DESSZERT












Már hetek óta ez a napi rutinom. Egy adag müzli, mézzel, joghurttal, banánnal és búzakorpával.... Véletlenül állítottam egyszer össze és azóta megunhatatlan lett. Beleszerettem ebbe a kombinációba. Alig várom a nyarat, hogy más "összenyomható" gyümölccsel is megkóstoljam. Például eperrel, málnával, őszibarackkal vagy éppen meggyel.. Amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal és rosttal. No jó, van benne egy kevés szénhidrát is, de nem túl sok. Mindegy, lényeg, hogy ízlik és kész! Ajánlom kipróbálásra...


Hozzávalók 1 személynek: 1 banán, 1 kis doboz natúr joghurt, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál gyümölcsös müzli, 1 evőkanál búzakorpa.


A banánt villával nagyjából szétnyomkodjuk, majd egy tálka aljára rakjuk. Rákanalazzuk a natúr joghurtot, majd a mézet és a korpát. A végén rászórjuk a müzlit is. Banánkarikákkal díszítve, máris fogyaszthatjuk. Szerintem megunhatatlan...








Illéskrisz Konyhája


2014. május 13., kedd

DIÓS - CSOKIHABOS PITE














Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb diós sütemény ez, amit valaha készítettem. Nem mellesleg jó ok a megsütésére, ha van négy felesleges tojásfehérjénk a hűtőben... Miért is nem találtam rá hamarabb?! Nem kell keleszteni, dagasztani, kiszúrni és formázni, csak egyszerűen belenyomkodni a tepsibe a tésztáját és rákanalazni a töltelékét... Ennyi! Hát nem szuper recept? És ha tudnátok milyen finom....


Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 kávéskanál sütőpor. Töltelék: 20 dkg dió, 10 dkg keserű csokoládé, 3 evőkanál keserű kakaópor, 8 dkg cukor, 4 db. tojásfehérje, 1 csipet só.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, az sem baj, ha nem túl sima a tészta, majd egy sütőpapírral bélelt, kb. 20 x 30 cm-es tepsibe egyenletesen belenyomkodjuk. A diót, a kockára tördelt csokoládét, a kakaóport és a sót egy késes aprítóba tesszük és megdaráljuk vele a hozzávalókat. A tojásfehérjéket a cukorral nagyon kemény habbá felverjük, majd a diós keveréket lazán beleforgatjuk. A kész tölteléket a tepsiben lévő tésztára kanalazzuk, egyenletesre eldolgozzuk, majd betesszük az előmelegített, 180 C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc után tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e rendesen. Ha megsült, langyosra hűtjük, majd felkockázva tálaljuk.