"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. december 16., kedd

~ MÁKHABOS PITE FEHÉR CSOKIVAL ~













Karácsony közeledvén milyen süti is lehetne a legjobb, mint egy finom mákos egy csipetnyi fehér csokoládéval... Imádjuk a mákos dolgokat, még jó, hogy kis hazánkban van belőle bőven, nem úgy mint Európa számos országában, ahol szinte csak  mutatóban van, péksütemény díszítés céljából. Szóval ez a recept már ismerős lehet, hiszen a Diós-csokihabos pite receptje, mákkal megálmodva. Arra gondoltam, hogy ha dióval és étcsokoládéval remekül működik, akkor mákkal és fehér csokoládéval is pont úgy kell lennie... És lám, működik! Egyszerű és nagyszerű...



Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 kávéskanál sütőpor. Töltelék: 20 dkg darált mák, 5 dkg reszelt fehér csokoládé, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db. tojásfehérje, 1 csipet só. Továbbá: 4 kanál meggy vagy baracklekvár, 5 dkg olvasztott fehér csokoládé.



A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, az sem baj, ha nem túl sima a tészta, majd egy sütőpapírral bélelt, kb. 20 x 30 cm-es tepsibe egyenletesen belenyomkodjuk. A darált mákot, a reszelt csokoládét, a porcukrot és a vaníliás cukrot tálba mérjük és szárazon összekeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval nagyon kemény habbá felverjük, majd a mákos keveréket lazán beleforgatjuk. A tepsiben lévő tészta tetejét vékonyan megkenjük a lekvárral, majd a mákos tölteléket a tésztára kanalazzuk. Egyenletesre eldolgozzuk és betesszük az előmelegített, 180 C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc után tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e rendesen. A megsült süteményt kihűtjük, majd  felkockázzuk. A süteménykockák tetejét áthúzzuk az olvasztott fehér csokoládéval és úgy adjuk asztalra. Pompás Karácsonyi édesség...








2 megjegyzés: