"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. december 2., kedd

~ FIRENZEI FLORENTIN ~


















Már régen a tarsolyomban van ennek a híres aprósüteménynek a receptje, és mivel lassan a Karácsonyhoz közeledünk, éppen aktuálissá is vált az elkészítése. Tényleg ünnepi édesség, hiszen dúskál benne a mandula, a méz és az aszalt gyümölcsök sora. És persze már csak megkoronázása az egésznek, a talpára dermedt étcsokoládé. Igazi különlegesség az ünnep árnyékában... Receptjét a Pintersten találtam.



Hozzávalók kb. 16 darabhoz: 10 dkg mandula lap, 10 dkg kandírozott citrushéj vegyesen, 4 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg méz, 3 evőkanál barna cukor, 4 dkg sótlan pisztácia, 160 gr. tejszín, 10 dkg étcsokoládé.



A mandulát száraz serpenyőben zsemleszínűre pirítjuk, az áfonyát, a citrus héjakat és a pisztáciát apróra megvágjuk. Egy láboskába kimérjük a cukrot, a tejszínt és a mézet, majd lassú tűzön állandóan kevergetve, sosem magára hagyva, mert habozva kifuthat, sötét bézs színűre karamellizáljuk. Ha szép színe van már a keverékünknek, akkor belekeverjük a pirított mandulát és az aprított hozzávalókat. Elkeverjük. Szilikon muffin sütő mélyedéseibe evőkanálnyi adagokat teszünk és előmelegített sütőben, 160 C-on kb. 15 percig sütjük. Ha nincs kéznél muffin sütőnk, akkor sincs baj, mert sütőpapírral bélelt tepsin, kis halmokban sütjük meg őket. Sütés után teljesen kihűtjük a korongokat, majd a talpát olvasztott csokoládéba megmártjuk. Nagyon finom, édes ropogtatni való....








3 megjegyzés:

  1. Kedves Illéskrisz! Nagyon megörültem a receptnek, szívesen kipróbálnám. Segíts légy szíves, a recept leírásában szerepel cukor, de a hozzávalók között nem találom. Mennyi cukor kell? Köszönöm! Ja, és gratulálok a fotókhoz, lenyűgözően szépek!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Fiona!

    Köszönöm az észrevételt, máris beleírtam a cukor mennyiséget. Minden képen arra vigyázz, hogy sütőpapír nélkül ne áll neki, mert beleragad a formába, vagy szilikont használj. 1-2 napig ropogós lesz, utána a páratartalom miatt kissé megpuhul, de szerintem úgy még finomabb. Jó sütögetést!

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem... és isteni lett, és szépek! A muffinba való sütés óriási ötlet! Egyenletes kerek formájuk révén, könnyű volt a "csokitalpalás". A mélyedéseket vajjal kikentem, és kés élének segítségével viszonylag könnyen "kiugrottak". Köszi - a mogyorós kuglófnál adott válaszod, - azt is tervezem megsütni karácsonyra. A fotóid csodásak és gusztusosak!

    VálaszTörlés