"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. november 26., szerda

~ VAJAS BROWNIE ~














Finom kevert sütemény csokoládéval és vajjal, az ünnepre hangolva. Nagyon hasonlít az íze a Brownie-ra ezért is kapta gondolom innen a nevét. Szeretem az ilyen egyszerű, krém-mentes süteményeket, mert nagyon könnyen elkészíthetőek és mégis nagyon finomak. Talán 15 percembe került, hogy a sütőbe tegyem. Ha hirtelen vendégeink jönnek, ezt a receptet biztos előszedem akkor... Az ünnepre való tekintettel kapott egy kevés olvasztott csokoládét és fehér cukorgyöngyöt a tetejére, de hétköznapokon elég rá a porcukor felhő is. Most egy kicsit ünnepélyesebb így. Kellemes lezárója lehet, a Karácsony estének egy tea vagy kávé kíséretében. Az alaprecepthez képest kevesebb cukorral készült.


Hozzávalók a sötét részhez: 15 dkg keserű csokoládé, 5 dkg vaj, 5 dkg barna cukor, 1 csipet fahéj, 1 tojás, 3,5 dkg sütemény liszt. A fehér részhez: 12 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor, 12 dkg liszt, 1 csipet só, 1/2 dl tej. Díszítéshez: 5 dkg olvasztott keserű csokoládé, fehér cukorgyöngy.


A sütőt előmelegítjük 180 C°-ra. Először a sötét részt keverjük ki. Ehhez a csokoládét felolvasztjuk a vajjal és a cukorral. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a fahéjat és az olvasztott csokoládés krémet. Kikeverjük és egy kisebb tégla alakú / 10 x 20 cm / sütőformába töltjük, melyet előtte sütőpapírral kibélelünk. Kb. 10 perc alatt elősütjük. Míg sül a sötét rész, addig kikeverjük a fehér részt is. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Ez után hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a tejet. Elkeverjük. A fehér részt az elősütött barna részre kenjük, majd tovább sütjük a süteményt kb. 20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. Kihűtjük, majd olvasztott csokoládéval és cukorgyönggyel feldíszítjük. 






2 megjegyzés:

  1. Milyen kellemes karácsonyi hangulat van nálad! Jó ide jönni, sok a finomság! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ötletes sütemény...a barna része brownie, de persze a brownie mindig is vajjal készül, legalább is itt nálunk a fehér része hasonlit az itteni POUND CAKE receptre, ami egy klasszikus régi egyszerü sütemény. Valami zseni összeálitás, kimondott ünnepélyes "ruhában öltözve"...LOL...gzönyörüséges, és nagyon finom!

    VálaszTörlés