"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. október 11., szombat

~ RUMOS CSOKOLÁDÉBOMBA ~














"Ötyére" készülődvén, vállaltam a torta és a saláta legyártását. Ki húst süt, ki pogácsát szaggat, ki meg gondoskodik az italról... Részemre az édesség jutott. És még garantáltan gondoskodom a jókedvről is... Legalábbis remélem, hogy a humornak lesznek zsoldosai Dunakeszin is. Szóval arra a döntésre jutottam, hogy a piskótát mindenki szereti, a csokoládét úgy szintén, a rumról már nem is beszélve. Mivel a tortában állapodtunk meg, maradtam a formánál, de csavartam egyet rajta és a Somlói galuskát bujtattam "torta-ruhába". Benne van minden, aminek benne kell, hogy legyen. Szóval a habrózsás külcsín alatt egész egyszerűen, egy somlói van... Remélem az utazást túléli bukfenc nélkül.


Hozzávalók: 5 tojásból sütött kakaós piskóta torta alap, 1 keserű kakaós Oetker pudingpor, 5 dl. tej, 5 kanál cukor, 10 dkg puha tea vaj, 25 dkg mascarpone, 3 evőkanál kakaópor, ízlés szerint 1-2 kanál porcukor, 2 kupica rum, 1-1 kávéscsésze mazsola, aszalt áfonya, kandírozott narancshéj, kandírozott citromhéj, 1 csipet fahéj, 10 db. babapiskóta. Díszítéshez: 4 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 3 evőkanál keserű kakaópor, 2-3 evőkanál csokoládé forgács.


A pudingport elkeverjük egy kevés tejjel, majd a megmaradt tejet felforraljuk a cukorral. Sűrű pudingot főzünk belőle, majd letakarva teljesen kihűtjük. Közben a mazsolát az egyik kupica rumba beáztatjuk, a piskótát pedig egy nagyobb tálba belecsipkedjük. A mascarpónét kikeverjük a puha vajjal, a kakaóporral, a porcukorral és a csipet fahéjjal, majd hozzákeverjük a hideg pudinghoz. Az áztatott mazsolát és a többi aszalt gyümölcsöt a pikótára szórjuk és a kevert pudingot is rákanalazzuk. Meglocsoljuk a másik kupica rummal és az egészet jól összeforgatjuk. Ha kész, akkor kibélelünk egy fél focilabda nagyságú tálat folpakkal és a masszát beletöltjük. Kanállal jól lenyomkodjuk és simára elkenjük. A végén kirakjuk babapiskótával a torta tetejét. Fóliával befedjük és mehet a hűtőbe 2-3 órára, de legjobb egy egész éjszakára. Másnap tortatálra borítjuk a tortát és feldíszítjük a kakaós tejszínhabbal. Tetejére csokiforgácsot szórunk és tálalásig hűvösben tartjuk. 







5 megjegyzés:

  1. Khm... ha szépen nézek, kikanyarítasz ebből a tortából egy szép vastag szeletet? *.*

    VálaszTörlés
  2. Tudod nem vagyok egy édesség rajongó, de ezt szívesen megkóstolnám. Nagyon mutatós, és nagyon finom lehet. A fotók meg... ahogy mindig most is gyönyörűek :)!!

    VálaszTörlés
  3. Bombasztikusan jól néz ki ez a torta. Külcsín és belbecs teljes harmóniája. És az ötlet is, olyan rád jellemzően zseniális.

    VálaszTörlés
  4. Micsoda fantasztikus...dramatikus gyönyörü torta. Kreativ módra töltötted a rummal, de szeretnék belőle egy szeletet. Csololádé torta a leg kedvencem!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ötletes ez az újragondolt somlói variáció, viszem is a receptet, talán én még diódarabokat is dobálok majd bele, egyrészt mert szeretjük, másrészt mert rengeteg a dióm, harmadrészt mert illik hozzá eredetileg is. Karácsonykor nálunk mindig kell lennie egy óriási tál somlóinak, legalább 25 éve, na most egy ilyen új variációval fogok előállni, persze addig lesz tesztdarabi is:-))))

    VálaszTörlés