"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. október 8., szerda

~ PUNCSOS MINI ISLER ~
















Fiacskám egyik kedvenc süteménye a puncstorta. Tortázni most nem volt kedvem de, hogy tegyek a kénye-kedvére, kapott egy fúziós édességet. Amolyan töltött kekszlapok, puncsos réteggel. Hasonló lett mint az isler, ezért is kapta erről a nevét. A torta fíling fellelhető lett benne, csak amolyan egy falásos élvezetté alakult át. A tésztájához a Kévéhabos linzer tésztáját választottam, a tölteléket pedig babapiskótával kevertem ki.


Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 evőkanál tej, 2 tojás sárgája, 4 dkg cukor, 1 csipet só. Töltelék: 20-22 db puha, cukros tetejű babapiskóta, 5 dkg olvasztott vaj, 1 dl. fekete kávé, 2-3 evőkanál málnalekvár, 1 evőkanál áztatott majd feldarabolt mazsola vagy aszalt áfonya, 1 bio citrom reszelt héja, 1 evőkanál rum, 1 csipet só, 3-4 kanál tej vagy tejszín. Máz: 10 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé, 1-2 csepp piros ételszínezék.


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy fél órára a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor lehűlt a tészta, lisztezett alapon kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk kb. 3 cm nagyságú pogácsa szaggatóval. A kész lapokat ez után, egy sütőpapírral bélelt tepsire átrakosgatjuk. A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, majd világosra kisütjük benne a kekszlapokat. Míg sül a keksz, addig kikeverjük a tölteléket. A babapiskótákat késes aprítóba helyezzük, majd felaprítjuk majdnem morzsává. A piskótamorzsát tálba öntjük, majd a többi hozzávalóval együtt, masszát keverünk belőle. Természetesen a babapiskótától függ a tej mennyisége, ha túl száraznak találjuk a masszát vagy nagyon morzsálódik még, akkor tegyünk bele még tejet, vagy kávét. A masszának olyan állagúnak kell lennie, hogy golyókat tudjunk majd belőle formálni. A mázhoz a porcukrot kikeverjük a citromlével és a színezékkel. Mikor a megsült kekszlapok teljesen kihűltek, akkor veszünk a töltelékből egy kisebb diónyi darabot, golyóvá formázzuk, majd egy lapra tesszük és egy másik lapot a töltelékre rátéve, lenyomjuk a süteményt. A kész süteményeket a mázzal bevonjuk és a tetejükre mazsolát vagy aszalt áfonyát teszünk díszítésnek. Tálalásig hűvös helyen tartjuk.








10 megjegyzés:

  1. Úristen Krisztina de cukik, ezek gyönyörűek, különben az islert minden formában és ízben imádom, még a legócskábbat is képes vagyok megenni, amit készen lehet kapni, ha kivagyok éhezve rá, de azért igyekszem minőségit venni, készíteni még soha nem készítettem, vannak ilyen mumus sütemények, amiknek nem merek nekiállni, na ez is ilyen, meg a mézeskrémes is például, nem tudom miért, pedig ahogy leírod nem tűnik hajde milyen komplikáltnak, no majd egyszer elszánom magam:-))))

    VálaszTörlés
  2. Ötletes, mutatós! Elvinnék pár darabot ha lehetne, de sajnos nem tudok :)

    VálaszTörlés
  3. Kriszti, ezek a mini islerek oltári cukik, mosolyt csalnak az ember arcára. :) Nagyon jó ötlet, ügyes vagy. Biztos, hogy nagyon ízlene, mert imádom a linzert. Ezzel a puncsos ízesítéssel mennyei lehet. :)

    VálaszTörlés
  4. Krisztike, valami csodásak a sütik, a képek egyaránt. A képekért külön irigyellek:)

    VálaszTörlés
  5. ...hogy ez milyen jó ötlet Kriszti!! Egyébként is isler/linzer imádó vagyok, emiatt különösen tetszik.
    A fotóidat pedig imádom! Mondtam már?? :o)

    VálaszTörlés
  6. Csupa bűbáj! :) Ez az isler annyi szépséget rejt magában!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Mindenki!

    Köszönöm a kedves hozzászólásokat, örülök, hogy Nektek is tetszik. Nem nagy munka van vele, ha szeretitek a puncsos dolgokat, akkor érdemes megkóstolni.

    VálaszTörlés
  8. Jó ízlése van a Fiadnak :)! Bár nem vagyok édes szájú, a puncsos dolgok engem is megragadtak. A puncs fagyi például a kedvencem :). Csodaszépek lettek ezek a kis sütik, és biztos nagyon finomak is.

    VálaszTörlés
  9. Csodás, mutatós, és mennyei finom. Szeretnék belőle egy darabot rögtön! Mutatós a rozsaszin máz!

    VálaszTörlés