"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. szeptember 29., hétfő

~ RÁCSOS TÚRÓS KOCKA ~














A túrós süteményekből sosem elég... Ma nem terveztem, hogy sütni fogok, de mikor a kezembe akadt a majdnem lejáratos túró, nem vártam vele, azon melegében neki is álltam. Mióta a KitchenAid a konyhámba került, azóta sokkal könnyebb a dolgom is. Marha ügyes, mindent megcsinál. A tésztát is és a tölteléket is ő dagasztja és keveri ki helyettem. Áldom a tehetségét érte... Elég sok túrós recept van már fent a blogomon, de azt gondolom, ha egy recept csak egy nüansznyit is tér el a megszokottól, már érdemes lejegyezni. Valahogy mindig más, és valahogy mindig finom. Ha egy túrós sütinek kevert a tésztája szinte pille könnyű, ha pedig gyúrt, akkor omlós és ropogós. Ez így is van rendjén. A mostani tészta receptje a megszokott pite receptem, csak egy kicsit átváltoztatva a mennyiség miatt. A töltelék pedig a régi... A tepsi mérete amiben sült: 20 x 30 cm.


Hozzávalók a tésztához: 27 dkg liszt, 6 dkg margarin, 6 dkg zsír, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 púpos mokkáskanál sütőpor, 1 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 2 kanál tejföl. Töltelék: 75 dkg túró, 2 tojás sárgája, 3 tojás fehérje, 2 kanál tejföl, 2 kanál búzadara, 4-5 kanál púpos evőkanál cukor / ízlés szerint /, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só. Kenéshez: 1 tojás sárgája. Szóráshoz: vaníliás porcukor.


A tésztához valókat tálba tesszük és géppel dagasztókarral, vagy kézzel meggyúrjuk. A kész tésztát nagyjából elfelezzük, de jobb, ha egy kicsit az egyik fele több, hiszen a rácshoz való tészta-rész nem baj, ha kevesebb. A töltelékhez a túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a kétféle cukrot, a tejfölt, a búzadarát, a citrom reszelt héját és a csipet sót.  Krémesre kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük, majd lazán belekeverjük a túrós krémbe. A tészta nagyobbik részét kinyújtjuk téglalap formára és belesimítjuk egy sütőpapírral bélelt, kb. 20 x 30 cm-es tepsibe. Rákanalazzuk a túrós krémet, elkenjük majd a kisebb tészta részből elkészítjük a rácsot és a töltelék tetejére tesszük. Ha nincs tésztarácsozónk, akkor vékony csíkokat vágunk a tésztából és úgy rácsozzuk be a süteményt. A rácsokat lekenjük a felvert tojás sárgájával. A sütőt előmelegítjük, majd 175 C-on pirulásig / kb. 35-40 perc, sütőtől függ... / sütjük a süteményt. Kihűtjük, kockára felvágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.








5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki ! Szeretem a túrós süteményeket, a kisebbik lányom kedvence a reszelt túrós .Októberben névnapjára azt szeretném megsütni, de nagyon guszta ez a sütid lehet hogy elkészítem ezt.

    VálaszTörlés
  2. Az összes túrósodtól / és nemcsak attól /elvagyok ájulva és a fene esz meg a vágyakozás miatt , mert a képeid is kitűnőek ! Áruld már el hogyan készül a sötét háttér és milyen gépet használsz ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm az elismerésed! Canon 1100 D gépem van. Nagyon szeretem, jó kis masina. A sötét háttér pedig fekete sötétítő függönnyel van megoldva. Ablaknál fotózom, így onnan jön jobbról vagy balról a természetes fény. Napsütésben nem fotózok.

      Törlés
  3. Micsoda finomság! :) Nagyon kívánatos! :)

    VálaszTörlés
  4. Mindig is imádtam a túrós süteményeket, de a te kreációd valami szenzációs, és mennyei finom. A fotóid mindig igazán gyönyörüek!

    VálaszTörlés