"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. szeptember 26., péntek

~ PARADICSOMOS PAPARDELLE ~














A tészta, az örök kedvenc a konyhámban. Szerencsére mindenki nagy rajongója, bárhogy is készítem el... Pillanatok alatt elfogy a tálból, mintha nem is ettünk volna. Mostanában elég sokszor előfordul velem, hogy frissen gyúrom meg, az aznapi ebédhez az adag tésztánkat. Egyáltalán nem okoz gondot, sőt, inkább megnyugtat a puha tészta gyömöszölése, gyúrása. Sokkal, de sokkal finomabb a házi tészta, mint a bolti száraz! Ezt már megállapítottuk vagy százszor. Nem hiába eszik az olaszok nap mint nap, ők  pontosan tudják ezt. Mikor náluk jártam, ott szerettem bele a friss tésztákba. Pillanatok alatt elkészítették, hiszen a rutinos kezek pikk-pakk összegyúrták a lisztet a tojással... Főzni sem kell sokáig, hiszen a forrástól számítva, elég 4-5 perc, hogy elkészüljön. És azok a semmitmondó szószok, amikkel hirtelen átforgatták! Hát olyan fantasztikus ízzel bírtak, hogy megfogalmazni sem tudom... Mivel készítettem már spenótos illetve sütőtökös tésztát, itt volt az ideje a paradicsomosnak is. A szép piros színe végett, kapott egy csípős chorizo-mártást a tetejére.


Hozzávalók 4 személyre: Tészta: 30 dkg liszt, 3 tojás, 2 púpos evőkanál sűrű paradicsomkrém / sűrített paradicsom /. Mártás: 1 szál chorizo kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej lila hagyma, kevés oliva olaj, 5 dkg húsos bacon szalonna, 5-6 szem koktél paradicsom, pirospaprika, só, bors, kakukkfű, 2 dl testes fehérbor, 1 kávéskanál liszt, 1 kávéskanál csípős paprika krém, 3-4 levél bazsalikom. Tálaláshoz: reszelt parmezán.


A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva kb. 20 percet pihentetjük. Közben elkészítjük a mártást. Kevés oliva olajt forrósítunk, majd lesütjük benne az apróra vágott bacon szalonnát és a hagymát. A kolbászról lehúzzuk a bőrét és a fokhagymával együtt, késes aprítóban masszává forgatjuk. A közben lesült hagymát félre húzzuk a tűzről, majd megszórjuk a fűszerekkel és hozzáadjuk a kolbász masszát. Ezzel is átpirítjuk az egészet. Mikor a kolbász zsírjára sült, akkor meghintjük az egészet egy kanálka liszttel, hozzáadjuk a feldarabolt koktél paradicsomot és felengedjük a mártást a borral. Elkeverjük és főzve besűrítjük. A végén ízesítjük a mártásunkat az aprított bazsalikom levelekkel és a csípős paprika krémmel. A kész mártást melegen tartjuk. A tésztát lisztezett alapon vékony lappá kinyújtjuk, majd ujjnyi széles metéltre felvágjuk. 






Bő, sós vizet forralunk és a tésztát 3-5 perc alatt, fog-keményre megfőzzük benne. A kifőtt tésztát leszűrjük és tálba tesszük. A meleg mártással és a reszelt parmezánnal adjuk asztalra. Kellemesen csípős, üde tésztaétel...








3 megjegyzés:

  1. Kriszti, olyan csodásak a házi készítésű tésztáid (is). Ez a mártás meg rendkívül jól passzol hozzá. Szinte egy kis olasz étteremben érzem magam, ahogy nézegetem a képeidet. Megint nagyon finomat alkottál. :)

    VálaszTörlés
  2. Kimondott Mediterráni finomságot készitettél, Kriszti. Remélem van Pasta Masinád, ami ki nyujtja, és vágja a tésztát. Jó kis recept!

    VálaszTörlés
  3. Ez a tésztád is isteni lehetett, és gyönyörű is, ahogy szokott :)!!!

    VálaszTörlés