"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. augusztus 4., hétfő

~ ESZTER SZELET ~















Öt éve sütöttem utoljára ezt a süteményt... Pedig nagyon finom. Nem is értem, hogy miért került a feledés homályába... Igaz nem egy egyszerű sütemény, de aki jól forgatja a habverőt, annak ez sem jelenthet nagy akadályt. Elég sok íz van benne, úgy hogy egy ízbombának számít. Ha kerek tortaformában sütjük, akkor nagyon dekoratív torta is válhat belőle. Aki szereti a csokoládé, a kávé, és a gesztenye harmonizáló ízét, annak ez a sütemény, biztosan a kedvencévé válik...

Piskóta hozzávalói:  6 db tojás, 16 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg keserű kakaópor, 2 evőkanál tortadara, 3 evőkanál olvasztott teavaj, 1/2 cs. sütőpor.

I. Krém: 20 dkg keserű csokoládé, 5 dkg teavaj, 1 vaníliás cukor, 250 gr.-os Mascarpone fele, 2 dl tejszín.

II. Krém: 25 dkg gesztenyepüré, 5 dkg vaj, a mascarpone másik fele, 2 dl tejszín, 1 korty rum vagy pár csepp rum aroma.

Továbbá: 2 dl lefőtt feketekávé, kb. 20 db babapiskóta.

A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral a kakaóporral és a tortadarával, majd ezt is hozzákeverjük a tojásos masszához. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a kakaós piskótamasszába. Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsi méretű tepsit, a piskótamasszát beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk, majd 180-200 C-on, 15 perc alatt készre sütjük a piskóta alapot. /Megjegyzés: Most egy 20x30 cm-es tepsiben sütöttem és lapjában vágtam ketté a piskótát. Így is remekül működött.. /A kisült piskótát keresztben elfelezzük, hűlni hagyjuk. Az I. krémhez a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. Mikor már nem meleg, beledobjuk a fagyos vajat, a vaníliás cukrot, és addig keverjük míg egyenletes krémet nem kapunk. A tejszínt kemény habbá verjük. Először a mascarponét keverjük az olvasztott csokiba, utána pedig a felvert habot. Lazán addig keverjük, míg kemény állagú krémet nem kapunk.
A II. krémhez a gesztenyepürét kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a mascarponét, a rumot és a felvert tejszínhabot. Addig keverjük míg egyenletes krémet nem kapunk.
A sütemény összeállítása: A piskóta egyik felére, rákenjük a csokoládés krémet, kirakjuk hézagosan, lefőtt feketekávéba mártott babapiskótával, erre kenjük a gesztenyés krémet, majd befedjük a süteményt a másik piskótalappal. Kissé lenyomkodjuk, az oldalán a krémet szépen elkenjük. Érdemes a gesztenyés krémből két kanállal félre tenni és ezt kenni a sütemény tetejére. Hűtőben 3-4 óra alatt kifagyasztjuk, majd hosszúkás szeletekre felvágva tálaljuk.








9 megjegyzés:

  1. Nem ismertem eddig ezt a sütit, nagyon guszta, és a leírás és a fotók alapján igazán finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Első látásra beleszerettem,nagyon finom lehet,tetszik az ízharmóniája,ki fogom próbálni,köszi a receptet:)

    VálaszTörlés
  3. Ez igazi ünnepi sütemény, vittem is a receptet és egészen biztosan el fogom készíteni:-))))
    Csodásak a képeid megint, ahogy mindig is, szinte szeretném a tálat kikapni onnan, no a süti is irtó guszta, csak nyelek és nyelek:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Jajj, de szép sütit sütöttél, nyalogatom is a számat. :D Párom anyukája szokott ilyet készíteni, nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  5. Kriszt, nyerő a sütid!:) Viszem is a receptet, köszi!:)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Lányok!

    Köszönöm szépen a hozzászólásokat! Mindenkinek szívből ajánlom, hogy süsse meg, mert nagyon finom sütemény. Nem mondom, nem az a beledobálom fajta és kész, de megéri a kisebb fáradságot! :o) Az étcsoki fontos, hogy jó legyen mert attól még finomabb a sütemény....

    VálaszTörlés
  7. Egyik krémben sem olvastam cukrot, a receptben. Nem hiányzik belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A csokoládés krémben szerepel 1 csomag vaníliás cukor. Nekem ennyi elég volt hozzá. Ha esetleg neked jobban bejön édesebben mindkét krém, akkor tehetsz hozzá 1-2 kanálnyi porcukrot.

      Törlés