"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. július 8., kedd

~ SZOVÁTAI TÚRÓFÁNK ~














Régóta tervben volt, hogy sütök már végre túrófánkot. A minap láttam a tévében Borbás Marcsi, Gasztroangyal c. műsorát. Éppen túrófánkot sütöttek. Gondoltam, itt a nagyszerű alkalom, hogy a receptjét leírjam és meg is süssem. Mivel ma reggel egész elviselhető lett az idő és kicsit alább hagyott a hőség, eljött az alkalom, hogy megkóstoljuk... Egyszerűen, tökéletes! Belül puha, kívül ropogós. Édes tejföllel és lekvárral tálaltam.


Hozzávalók 20 db. közepes fánkhoz: 25 dkg friss túró, 23 dkg liszt, 2 dkg búzadara, 3 tojás sárgája, 2 nagy kanál tejföl, 2 kanál porcukor, 1 csipet só, 1 kávéskanál sütőpor. Tálaláshoz: cukorral kikevert tejföl és lekvár.


A hozzávalókat tálba tesszük és tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkára tesszük a masszát, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat majd a közepére lyukat készítünk. Én két ujjal összecsípem a tészta közepét, majd kitágítom kör alakúra. A kész fánkokat letakarom és kb. 15-20 percet pihentetem. Ezalatt az idő alatt, a búzadara kissé megpuhul a tésztában és sokkal könnyebbé teszi majd.  /Az eredeti recept nem tartalmaz darát, de ahogy a gombóctésztámban is van egy leheletnyi dara, itt sem nélkülöztem... /





 
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a fánkokat egyszer-kétszer megfordítva, aranybarnára kisütjük. 






Lecsepegtetjük róla a felesleges olajat, majd papírtörölközőre tesszük őket. Tálaláskor meghintjük egy kevés porcukorral a fánkokat, majd édes tejföllel és lekvárral kínáljuk.









5 megjegyzés:

  1. Odaszegeződtem a képernyőre. :D Hogy én mennyire imádom az ilyen fánkokat! És hát ugye ott figyel benne a túró, az én nagy szerelmem. :D

    VálaszTörlés
  2. Nagy kedvenc nálunk, de amúgy Erdélyben gyakran készítik. A minap főztem egy adag áfonyalekvárt, azzal szeretjük. Nagyon szép, guszta a tied!

    VálaszTörlés
  3. Imádnivaló, látszik a fotókon, hogy mennyire nagyon finomságos! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a hozzászólásokat! Örök hálám Szovátának, hogy közre adta ezt a remek és nagyon finom receptet! csak ezt fogom ezek után sütni! Köszi!

    VálaszTörlés