"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. július 15., kedd

~ KRÉMES TÚRÓDESSZERT VADSZILVÁVAL ~


















Van egy vadszilva fa a kertkapunál. Roskadoznak az ágai a temérdek szilvától. Már alá kellett támasztani, nehogy letörjön és, hogy be lehessen jutni tőle a kertkapun. Még ennyit sohasem termett ez az aprócska fa... Kicsit enyhítvén az ágak terheit, leszedtem egy kosárral, mondván ne hagyjuk veszendőbe a hamvas gyümölcsöt. Főztem belőle hat üveg lekvárt és készült még belőle egy finom desszert is. Amolyan házi vaníliás krémtúró, szilva-krémmel. Igazán finom desszert, a délutáni pihenőre...


Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor vagy édesítőszer, 1 kanál zselatin, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja. Szilvakrém: 1/2 kg apró "fosóka" szilva, ízlés szerint cukor, 1 kanál zselatin. 


A túrókrémhez a zselatint felmelegítjük 1/2 dl vízben, majd hűlni hagyjuk. A szoba hőmérsékletű túrót és tejfölt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd botmixerrel simára pürésítjük az egészet. A végén belekeverjük a zselatint is. A kész krémet desszertes poharakba töltjük ferdén, majd kitámasztva a hűtőben, 1 óra alatt megdermesztjük. Míg dermed a túrókrém, addig elkészítjük a szilvakrémet. A szilvát megmossuk, leszárazzuk majd ízlés szerinti cukorral, feltesszük főni. Mikor levet eresztett és szétestek a főtt szilvaszemek, szűrőn átpasszírozzuk az egészet, hogy a magok fennakadjanak. A zselatin 1/2 dl vízben felmelegítjük és a szilvakrémhez keverjük. Kihűtjük. Mikor kihűlt, akkor a hűtőben lévő, és teljesen megdermedt krémtúróra kanalazzuk a bíbor színű szilvakrémet. Ismét a hűtőbe tesszük a poharakat és 1-2 óra alatt készre dermesztjük. Tálaláskor habrózsát nyomuk a tetejére és úgy kínáljuk.











6 megjegyzés:

  1. Csodaszép :) Mi szörpöt is szoktunk készíteni belőle :)

    VálaszTörlés
  2. Nem is tudom, hogy melyiket csodáljam. A képeidet vagy ezt a finomságot? Mindkettőt egyszerre :-)

    VálaszTörlés
  3. Gabriella!

    Köszönöm!

    Kati!

    Kerestem a blogodon a receptjét a szörpnek, de nem találtam... Majd írok neked és elkérem... Köszi!

    Andrea!

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Szia, itt a szörp receptje, nálunk cseresznyeszilvának, fosószilvának is nevezik: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/07/cseresznyeszilva-szirup-ahogy-edesanyam.html
    Az utóbbi két hét egyik legnézettebb receptje nálam, látszik, hogy szezonja van :)

    VálaszTörlés