Szeretem az omlós tésztából készült sütiket, mert gyorsan és könnyen elkészíthetőek. Nem kell várni a kelesztéssel, nem kell bajlódni a formázással, csak egyszerűen belenyújtani a tepsibe és kész. Hirtelen vendégeim érkeztek, úgy hogy gyorsan kellett valami finomat az asztalra tenni... Az omlós tészta ilyenkor a leghálásabb. Némi lekvár, friss gyümölcs és percek alatt kész a gyors sütemény. Mivel házi eperlekvárral feltankoltam télire és akadt a hűtőben egy csésze áfonya, mi más is lehetett volna az ízesítése mint ennek a két gyümölcsnek az egyvelege... Finom lett és porhanyós.
Hozzávalók a tésztához egy 20x20 cm-es tepsihez: 22 dkg liszt, 1/2 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 12 dkg vaj, 1 tojás sárgája. Töltelék: 4 evőkanál eper lekvár, 1 csésze áfonya.
A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. 10 percre betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Míg hűl a tészta addig az áfonyát megmossuk, a lekvárt átkeverjük. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kb. 20 x 20 cm-es tepsit. A tészta 2/3 részét a tepsibe nyújtjuk, rákenjük a lekvárt, majd rászórjuk az áfonyát. A maradék 1/3 tésztát, nagy lyukú rezelőn ráreszeljük a lekváros tésztára. Előmelegített sütőben, 180 C-on, kb. 20 perc alatt készre sütjük a süteményt. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Percek óta nézegetem a képeket, annyira guszta ezt a süti, hogy nem tudom róla levenni a szememet. Kár, hogy a virtuális blogkóstolást még nem találták ki, mert én azon nyomban lecsapnék az egyik szeletkére. :)
VálaszTörlésAz ilyen sütik a gyengéim! Állati guszta! :) :v
VálaszTörlésKriszti, ez az epres afonyas morzsa suti, kimondott nyarias pompaban ragyog! Meghozza konnyu, porhanyos, es szuper finom!
VálaszTörlésNyami! Hogy ez milyen fonom lehetett! :-))
VálaszTörlésHú ezeket én is szeretem és milyen gyönyörű, mint egy festmény!!! :)
VálaszTörlés