"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. június 25., szerda

BORSKÉREGBEN SÜLT SZŰZPECSENYE FEHÉRRÉPAPÜRÉVEL ÉS CUKKINI ROPOGÓSSAL












A szűzpecsenye az egyik legnemesebb hús fajta. Elég sokféle képen el lehet készíteni, a göngyöléstől elkezdve a töltésen át, egyenesen a tűzdelésig... Most csak simán átpirult egy borsos kéreg alatt, ami nagyon finom ízt kölcsönzött a vaj puha húsnak. Hogy fokozzam még a hatást, kapott a hús maga mellé egy pikáns fehérrépa pürét és egy ropogós cukkini lepényt. Így egy olyan fantasztikus ízharmónia lapult meg a tányérunkon, ami blogba illő lett. A fehérrépa püré receptjéért pedig külön köszönet Zoltán doktornak.


Hozzávalók: egy nagyobbacska szűzpecsenye, só, őrölt borskeverék, citrombors, kevés vaj és oliva olaj. Fehérrépapüré: 2 db nagyobb fehérrépa, 5 dkg  vaj, 1 dl fehérbor, 2-3 dl főzőtejszìn, sò, őrölt fehér bors, csipet kakukkfű. Cukkini  lepény: 2 db zsenge cukkini, 1db tojás, liszt, só, bors.


A húst lehártyázzuk, sóval bedörzsöljük majd meghempergetjük a borskeverékben. Vaj és olaj keverékén hirtelen elősütjük minden oldalán. Tepsibe áttesszük, majd forró sütőben, 200 fokon, 10-15 perc alatt kèszre sütjük. Letakarva, 10 percet pihentetjük. Közben a répàkat felkarikàzzuk, vajon kissé lepirítjuk majd aláöntve a bort ès a tejszínt lefedve puhára főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. Mikor elkészült botmixerrel pürésítjük az egészet. Melegen tartjuk. A cukkinit káposzta reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a tojàst és annyi lisztet, hogy sűrű galuska tésztát kapjunk. Elkeverjük a masszát és sóval, borssal ízesítjük. Forró serpenyőben, kevés zsiradékon féltenyérnyi lepényeket sütünk a masszából. Tálaláskor, a húst ferdén felszeleteljük, majd a pürével és a cukkini lepényekkel forrón tálaljuk az ételt.






5 megjegyzés:

  1. Jaj, csak nyelek ám nagyokat, annyira jól néz ki a tányér tartalma! Ízes és díszes, igazán pompás lakoma.

    VálaszTörlés
  2. Ez az az étel, amit bármikor szívesen elfogyasztok. Mindegyiket szeretem külön-külön is, de együtt fantasztikus! Mintha nekem készítetted volna :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj Kriszti, ez nagyon étvágygerjesztő!! :o)

    VálaszTörlés
  4. Jaj anyááám, a szűzpecsenye a gyengém, ráadásul a borskéreg régóta izgatja a fantáziámat. A cukkiniropogóst pedig tuti nagyon szeretném, mert sárgarépából imádom az ehhez nagyon hasonló köretet. Olyan pürét még nem ettem, de megkóstolnám szívesen. Pazar étel! :)

    VálaszTörlés
  5. Micsoda összeállítás. Ez a cukkinis lepény nálunk is nagy kedvenc jó sok fokhagymával. A pürét és a szűzpecsenyét pedig várólistára tettem :-)

    VálaszTörlés