"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. április 19., szombat

ORGONAZSELÉS PANNA COTTA













Tavaly sok blogon olvastam az ehető virágokból készült zselékről... Már akkor felcsigázott a létezése, mert igazán különleges és nem utolsó sorban pompázatos színekkel van megáldva. Ibolyavirággal láttam, gondoltam idén kipróbálom, orgonával. Mert létezik ám az is... Szóval fogtam a kis fonott kosaramat és megszedtem a mélyét illatos és sötét lila orgonavirággal. Egy finom, vaníliás panna cotta tetejére álmodtam meg, amit aztán meg is valósítottam. Nagyon kíváncsi voltam az ízére, alig vártam, hogy elkészüljön. Izgalmas és rendkívül hatásos desszert lett belőle. A panna cotta selymes, édeskés krémjéhez jól passzol az orgona fanyar de mégis édes íze... Érdemes megkóstolni, különleges!


Hozzávalók 4 kicsiny kehelyhez: 3 dl tejszín, 1 dl 3,6-os tej, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál zselatin, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl orgonazselé. Orgonazselé: 1/2 liter űrtartalmú orgona virág, 3 dl víz, 1 csésze cukor, 1 evőkanál zselatin, 1 citrom leve. 


Először a panna cottát készítjük el. A tejszínt és a tejet kisebb lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot. Lassan melegíteni kezdjük. A zselatin egy kevés vízbe beáztatjuk és megvárjuk, míg megduzzad. Mikor a tejszín már jó meleg, de még nem forr, hozzáadjuk a megázott zselatint és addig keverjük az egészet, míg felolvad benne. Mikor felolvadt, kis kelyhekbe kiadagoljuk a tejszínes folyadékot. Langyosra kihűtjük, majd hűtőbe téve megdermesztjük. Közben elkészítjük az orgonazselét. A virágokat egy tálba tesszük és leforrázzuk  a kimért vízzel. Letakarjuk és kb. 2 órát állni hagyjuk. Mikor letelt az idő, leszűrjük. Az így kapott lila lébe belekeverjük a kimért cukrot a citrom levét és a megáztatott zselatint. Elkeverjük és felmelegítjük. Mikor már elolvadt benne a zselatin, lehúzzuk a tűzről és langyosra kihűtjük. A panna cotta tetejére merünk pár kanál orgona levet, majd tovább dermesztjük a hűtőben. A megmaradt orgona levet pedig csatos üvegbe töltjük és hűvös helyen megdermesztjük. A kész desszertet tálalásig hűtőben hagyjuk.











4 megjegyzés:

  1. Fenomenális ez a desszert, szívesen megkóstolnám. Kívánok Nektek áldott, szép és békés ünnepet, sok-sok finomságot az asztalra!

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, egyre járt az agyunk :)Én ma szedtem tele a kosaramat orgonával, csak én bonbonnak álmodtam meg :) Gyönyörűek ezek a képek, alig bírom levenni róluk a szemem :) Zseniális párosítás!

    VálaszTörlés
  3. Csodás a desszerted, Krisz!
    Áldott, békés, ünnepeket kívánok!!

    VálaszTörlés
  4. Micsoda ötlet, csak ámulok és bámulok. Nagyon kreatív és gyönyörű :-)

    VálaszTörlés