"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. április 9., szerda

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA











Minden évben eluralkodik a gasztro-blogokban a medvehagyma őrület... Idén magával sodort engem is. Pogácsát sütöttem belőle, mert az olyan trendi. Még sosem sütöttem, de nagyon jól passzolnak ezek a fokhagyma ízű levelek a pogácsa kelt tésztájával. Két éve a Bakonyban, idén a zöldségesnél "szedtem"... Nagyon finom volt egy bögre hideg tejjel. A receptért köszönet Csak a Puffin-nak.


Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj, 3 dkg friss élesztő, 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 púpozott kávéskanál só, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1 csokor medvehagyma levél. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. 


Legjobb este begyúrni, és másnap kisütni... A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A lisztet a sóval és a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a tejfölt, és a tojássárgákat. Összegyúrjuk. Lefóliázzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap a medvehagyma szárait levágjuk, leveleit lemossuk és apróra vágjuk. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk, rászórjuk a hagyma felét és feltekerjük, mint a bejglit. A rúd két végét kicsit benyomkodjuk, hogy a hagymalevelek ne jöjjenek ki, és egyik végét felülre, a másikat pedig aláhajtjuk. 20 percig pihentetjük.
Kivesszük a hűtőből, újra kinyújtjuk, rászórjuk a hagymalevél másik felét, és ismét feltekerjük, hajtjuk, hűtőben pihentetjük. A végén a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk és pogácsákat szaggatunk ki belőle. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, kb. fél óráig pihentetjük, közben a sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A tetejét a tojás sárgájával lekenjük, és addig sütjük, míg a teteje szép sárga nem lesz.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése