"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. március 8., szombat

MÁLNATORTA















Egyáltalán nem csodálkoztam magamon, amikor eszembe ötlött a málna... De azon már igen, hogy képes voltam érte ennyi pénzt kiadni. Tudatos vásárlóként, tudatosan élek és tartózkodom mindenféle felesleges pénzkiadástól. De most, félretéve a hagyományaimat, vettem málnát. Csak azért is! Nyár volt nálam, a fénnyel teli márciusban. Mondanom sem kell, minden pénzt megért, igazi napsugaras ízélmény volt. Tél végén, tavasz idején ez már csak természetes, hogy az ember már ki van éhezve a rég nem ízlelt gyümölcsökre... Így volt ez nálam is...


Hozzávalók egy zsúrtortához: 3 tojásból sütött kerek piskóta torta, 25 dkg málna / friss vagy fagyasztott /, 25 dkg mascarpone krém, 3 dl tejszín, ízlés szerint porcukor, 1 csomag vaníliás cukor. 


Piskóta torta elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A sárgájákat fehéredésig keverjük 9 dkg porcukorral, majd hozzáadunk 3 evőkanál vizet, 9 dkg lisztet, 1 kávéskanál sütőport. Alaposan kikeverjük a masszát, majd a végén lazán belekeverjük a tojáshabot. A masszát sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába töltjük és 180 C-on, kb. 25 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük és három lapba szétvágjuk. Elkészítjük a tölteléket: A málnát ízlés szerinti porcukorral és a vaníliás cukorral késes aprítóban, pürévé keverjük. A mascarpone krémet habosra keverjük egy kevés porcukorral, a tejszínt kemény habbá felverjük. A mascarponéhoz keverjük a málnát, a végén pedig lazán a tejszínhabot is. Ezzel a krémmel töltjük be a tortát. A torta külsejét is bevonjuk a krémmel, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor málnaszemekkel feldíszítjük a tortát és tejszínhabbal tálaljuk.







8 megjegyzés:

  1. Krisztikém, én sem csodálkozom rajtad:) Gyönyörű tortát sütöttél, igazi tavaszi, vidám színben pompázik, még ránézni is öröm:)

    VálaszTörlés
  2. A tavaszi friss primőröknek bizony nehéz is ellenállni. Ha ennyire megkívántad a málnát, jól tetted, hogy megvetted. Nagyon ízletes és igazán csajszis kis tortácska kerekedett belőle.

    VálaszTörlés
  3. Öröm ránézni, már csak egy kis kóstoló lenne jó belőle! :) Nagyon tetszik a krém receptje, ki fogom próbálni. :) Folytonérő málnabokrunk van, úgyhogy lesz alkalmam rá bőven! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom tortát készítettél! Nekem még vam a fagyóban málna is...már elkezdem az ürítést :)

    VálaszTörlés
  5. De szép tavaszias fotók... Nem csodálkozom, hogy ennyire kívánod a gyümölcsöt - így tavasz elején én is ugyanezt érzem, nem győzöm enni a gyümölcsöket, annyira ki vagyok éhezve rá (pedig télen is eszegettem). Olyan jól esne most egy szeletke ebből a könnyed málnás tortából!!! De ez most csak álom marad... :o)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Kriszti,
    26 cm tortaformához duplázom az adagokat ugye? És azt is el tudom vágni háromba?
    Lesz olyan magas?
    Köszönettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, igen ahhoz a mérethez duplázni kell a krém mennyiségét. Cérnával vág el a piskótát. körben késsel a piskótaszélt bevágod 1 cm mélyen, majd cérnát illesztesz a vágásba, magad előtt keresztezed a cérnát és lassan széthúzva a két szálat szépen elvágódik magától a tészta. így szoktam én is piskótát lapjában elvágni.

      Törlés