"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. március 5., szerda

CSOKOLÁDÉS MEGGYES PALACSINTA













Azt csiripelték a madarak, hogy a napokban van a Palacsinta világnapja. Juhéj, akkor ünnepeljük is meg! Méghozzá méltón egy nagyon finommal. Csokoládéval és meggyel ötvözve. Elég sok badarság üti fel a fejét manapság, de ennek nem lehetett ellenállni.  Még hogy a palacsinták világnapja! Ki hallott már ilyet?! De végül is nem rossz ötlet, mert gondolom a palacsinta mindenhol nagy kedvenc, kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Legyen az sima, töltött, rakott vagy éppen sós ízesítésű... Azt hiszem ez a meggyes-csokis változat, igazán méltó az ünnepéhez... A palacsinta alapjául a Bögrés palacsinta recept szolgált.


Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 2 tojás, 2 kanál cukor, 1 csipet só, 3 kanál keserű kakaópor. Töltelék: 50 dkg magozott meggy, 1 csomag vaníliás cukor, 3-4 evőkanál cukor, kb. 2 dl víz, 2 púpos evőkanál étkezési keményítő, 1/2 citrom leve. Tálaláshoz: porcukor, olvasztott keserű csokoládé.


A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a csipet sót, a tojások sárgáját és a keserű kakaóport. Alaposan elkeverjük. Utána a tojások fehérjéit kemény habbá felverjük és lazán a palacsinta tésztába forgatjuk. Elég sűrű lesz, de úgy az igazi. Egy kisebb teflon serpenyőt felforrósítunk, majd olajjal átkenünk. Mikor jó forró, belemerünk egy 1/2 merőkanálnyi tésztát, kerekre eligazítjuk, majd  megsütjük a palacsintát. Megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Mikor elkészültek a palacsinták letakarjuk őket és melegen tartjuk. Elkészítjük a tölteléket. A magozott meggyet lábosba tesszük és annyi vizet töltünk rá, hogy a meggyszemek kilátszódjanak. Ízesítjük a kétféle cukorral és felforraljuk. Míg felfő a meggy, addig az étkezési keményítőt feloldjuk egy kevés vízben és a forrásban lévő meggyhez keverjük. Besűrítjük. A végén hozzá adjuk a citrom levét is. Akkor jó az állaga, ha sűrű, pudingszerű. Langyosra kihűtjük a meggyes krémet, majd tölthetjük vele a palacsintákat. Tálaláskor porcukorral megszórva és olvasztott csokoládéval áthúzva adjuk asztalra. Nagyon finom, különleges desszert.








4 megjegyzés:

  1. Én örülök, hogy látezik a Palacsinta Napja, mert egyébkéntnem sütöm olyan gyakran mint kellene, d ilyenkor mindig. A Tiéd viszont ismét gyönyörű, ennek az elkészítésével nem fogok várni egy évet ;-) Imádom a fotóidat, rengeteg lélek van bennük!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ehhez csak ennyit tudok hozzáfűzni: :P A fotóidat pedig csodálom. :o)
    Egyébként ez lassan már olyan, mint a fekete erdő palacsinta - én valamelyik nap azt készítettem.

    VálaszTörlés
  3. Csodás a látvány, magáért beszél:) Jól jönne egy adagocska így estére:)

    VálaszTörlés
  4. Ismét lenyűgöz a kreativitásod meg a látvány. A napokban én is kipróbáltam a bögrés receptet, de így kakaósan talán még finomabb. Lehet, hogy ma is palacsintát sütök?

    VálaszTörlés