"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. február 22., szombat

DIÓS-MÉZES SZELET














A diós és a mákos sütemények a Magyar konyha klasszikus desszertjei. Szerintem... Nem hiába emelik létezésükkel a nagyobb  ünnepeink fényeit, hiszen elképzelhetetlen nélkülük a Karácsony, egy- egy születésnap, de még a Húsvét sem. Ritkán szoktam 4-5 lapos süteményeket sütni, mert elég hosszadalmas a készítése és elég nagy szétpakolással is jár. Mert ugyebár, a lapokat külön-külön ki kell nyújtani, kisütögetni, lesben állni a sütő előtt, nehogy megégjen, utána meg krémet főzni, habosítani, betölteni és várni, jó esetben 1 napot, hogy összeérjen és megpuhuljon... Na, szóval macera az egész. De lássuk be : MEGÉRI.... Mert finom, puha és egyáltalán : Mennyei....


Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 12 dkg vaj, 4 evőkanál méz, 4 evőkanál tej, 1/4 mokkáskanál só. Diós krém: 2 csomag tejkaramella ízű pudingpor, hozzá 8 dl tej és 4 evőkanál cukor /, 1 tubus sűrített tej, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg pirított, darált dió, 25 dkg vaj. Tetejére: 3-4 evőkanál pirított-darált dió.


A tésztához a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet lábosba tesszük és összemelegítjük. Hozzáadjuk a tojásokat és sűrű krémet főzünk belőle. Levesszük a tűzről és langyosra kihűtjük. A sóval és a bikarbónával elkevert lisztet beledolgozzuk a tojásos masszába. Deszkára téve, rugalmas, kissé lágy tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen, elosztjuk a tésztát 5 részre, majd letakarva 1 órát pihentetjük. Pihentetés után mindegyik tészta darabot egyenként kb. 20 x 30 cm-es lappá kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsi hátán, előmelegített sütőben, kb. 180-200 C-on világosra megsütjük. Míg sülnek a lapok, addig a krémet készítjük el. A diót serpenyőben megpirítjuk és megdaráljuk. A pudingot megfőzzük és teljesen kihűtjük. A puha vajat, a porcukrot, a sűrített tejet, a darált diót a pudinghoz adjuk és habos krémet keverünk belőle. A lapokat megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson majd. Hideg helyen 1 napot pihentetjük a süteményt, hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek benne. Tálaláskor pirított diódarával megszórjuk a sütemény tetejét, majd felkockázva tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája


7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép sütit készítettél!

    VálaszTörlés
  2. Kriszti, annyira szép ez a süti, csodaszépen szeletelted!! Éreztem én, hogy nem kellene közelebbről megnéznem a receptet és a képeket... mert olyan sütemény ehetnékem lett, hogy ihaj! :o)

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem, ez lesz a következő recept, amit elkészítek tőled. :) Csodálatosan szép szeletek, és nagyon-nagyon finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. A jó házi süti tényleg megér minden áldozatot, csak az embernek ilyen költeményekre rá kell hangolnia magát. A leírás alapján nagyon-nagyon finom lehet. A rabosított szeletkét szabadulás után megkaphatnám?

    VálaszTörlés
  5. Nagyon is jól mondtad hogy a diós és mákos sütemények a Magyar konyha klasszikus desszertjei...az biztos! Mennyei süti, és csodás formája van. Persze én nagyon szeretem a diós finomságokat...hát ki nem szeretné?
    Át nézegettem a többi finomságaidat is amit el mulasztottam. Próbálok már össze szedni magam a rendszeres minden napi dolgokban, csak borzasztóan hiányzik az aranyos kis cicusom. Köszönöm a kedves vigasztaló szavaidat, te is nagy állat szerető vagy...remélem mostanában nem mész ezen a szomoru helyzeten keresztül. Nagyon nehéz meg vállni tőlük...de ez az élet rendszere, sajnos! 16 év egy kis cicusnak hosszu idő, pláne hogy milyen helyeske, és hüs volt. Egyszerüen csak el aludt szegényke. A szivével volt beteg...sajnos:((

    VálaszTörlés
  6. Ez valami mennyei lehet és a fotók is szuperek... Az a kis kalitka...

    VálaszTörlés